FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Nasvet: Prihodke iz tujine morate prijaviti - šteli se bodo v dohodnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
30.07.2014  22:30
Vse dohodke, ki ste jih pridobili z občasnim delom v tujini, morate kot rezident Slovenije napovedati davč­ni upravi (Durs). Všteli se vam bodo v letno davč­no osnovo za odmero dohodnine, lahko pa vplivajo tudi na višino vaše pokojnine.

Nikar ne mislite, da se boste ob delu v tujini lahko izognili nadzoru zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in naši davčni upravi (Durs) -od petka pravzaprav finančni upravi. Kot pojasnjujejo na Zpizu, si z nosilci pokojninskega zavarovanja v državah EU, pa tudi v državah, s katerimi imajo sklenjene sporazume, izmenjavajo podatke, v katerih obdobjih je zavarovanec oziroma upokojenec vključen v obvezno zavarovanje v teh državah.

Zpiz lahko dobi podatke o vašem delu v tujini

Če torej Zpiz dobi obvestilo iz tujine, da je nekdo obvezno zavarovan v času prejemanja slovenske pokojnine, takemu upokojencu preneha izplačevati slovensko pokojnino.

Če upokojenec opravlja dejavnost v tujini, na podlagi katere ni obvezno zavarovan v državi, kjer to delo opravlja, Zpiz o tem ni obveščen.

Če gre za državo, s katero Zpiz nima sklenjenega dvostranskega sporazuma o so­cialni varnosti, ta podatek dobi le, če jim ga sporoči upokojenec sam.

Spremembe morate sporočiti v osmih dneh

Upokojenec mora vsako spremembo, ki bi vplivala na njegovo pravico do prejemanja pokojnine - torej denimo sklenitev delovnega razmerja ali pa začetek opravljanja samostojne dejavnosti -, Zpizu sporočiti v osmih dneh.

Obdavčeni boste za vse dohodke doma in v tujini

Upokojenec, ki v tujini opravlja kakršnokoli obliko dela, na podlagi katere v tej državi ni obvezno zavarovan, mora te dohodke sporočiti tudi Dursu. Rezidenti Slovenije namreč plačujejo dohodnino od vseh svojih dohodkov ne glede na to, kje so doseženi - torej v Sloveniji ali v tujini - to je obdavčitev po svetovnem dohodku.

Če tega Dursu ne sporočite ali pa tega ne storite pravočasno, vam lahko grozi globa od 250 do 400 evrov.

Olajšava za upokojence ne velja za vse dohodke

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vštevajo vsi dohodki razen dohodkov, ki so obdavčeni cedularno, dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine, in dohodki, ki se ne štejejo za dohodke po zakonu o dohodnini.

Upokojenci imajo tudi pravico do osebne olajšave, in sicer se jim prizna znižanje dohodnine v višini 13,5 odstotka od odmerjene pokojnine. Ta olajšava pa se prizna le pri pokojnini, ne pa tudi pri drugih dohodkih.

Durs sicer podatkov, koliko upokojencev dela v tujini, nima.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.