FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Nasvet: Prihodke iz tujine morate prijaviti - šteli se bodo v dohodnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
30.07.2014  22:30
Vse dohodke, ki ste jih pridobili z občasnim delom v tujini, morate kot rezident Slovenije napovedati davč­ni upravi (Durs). Všteli se vam bodo v letno davč­no osnovo za odmero dohodnine, lahko pa vplivajo tudi na višino vaše pokojnine.
Nasvet: Prihodke iz tujine morate prijaviti - šteli se bodo v dohodnino

Nikar ne mislite, da se boste ob delu v tujini lahko izognili nadzoru zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in naši davčni upravi (Durs) -od petka pravzaprav finančni upravi. Kot pojasnjujejo na Zpizu, si z nosilci pokojninskega zavarovanja v državah EU, pa tudi v državah, s katerimi imajo sklenjene sporazume, izmenjavajo podatke, v katerih obdobjih je zavarovanec oziroma upokojenec vključen v obvezno zavarovanje v teh državah.

Zpiz lahko dobi podatke o vašem delu v tujini

Če torej Zpiz dobi obvestilo iz tujine, da je nekdo obvezno zavarovan v času prejemanja slovenske pokojnine, takemu upokojencu preneha izplačevati slovensko pokojnino.

Če upokojenec opravlja dejavnost v tujini, na podlagi katere ni obvezno zavarovan v državi, kjer to delo opravlja, Zpiz o tem ni obveščen.

Če gre za državo, s katero Zpiz nima sklenjenega dvostranskega sporazuma o so­cialni varnosti, ta podatek dobi le, če jim ga sporoči upokojenec sam.

Spremembe morate sporočiti v osmih dneh

Upokojenec mora vsako spremembo, ki bi vplivala na njegovo pravico do prejemanja pokojnine - torej denimo sklenitev delovnega razmerja ali pa začetek opravljanja samostojne dejavnosti -, Zpizu sporočiti v osmih dneh.

Obdavčeni boste za vse dohodke doma in v tujini

Upokojenec, ki v tujini opravlja kakršnokoli obliko dela, na podlagi katere v tej državi ni obvezno zavarovan, mora te dohodke sporočiti tudi Dursu. Rezidenti Slovenije namreč plačujejo dohodnino od vseh svojih dohodkov ne glede na to, kje so doseženi - torej v Sloveniji ali v tujini - to je obdavčitev po svetovnem dohodku.

Če tega Dursu ne sporočite ali pa tega ne storite pravočasno, vam lahko grozi globa od 250 do 400 evrov.

Olajšava za upokojence ne velja za vse dohodke

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vštevajo vsi dohodki razen dohodkov, ki so obdavčeni cedularno, dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine, in dohodki, ki se ne štejejo za dohodke po zakonu o dohodnini.

Upokojenci imajo tudi pravico do osebne olajšave, in sicer se jim prizna znižanje dohodnine v višini 13,5 odstotka od odmerjene pokojnine. Ta olajšava pa se prizna le pri pokojnini, ne pa tudi pri drugih dohodkih.

Durs sicer podatkov, koliko upokojencev dela v tujini, nima.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Večina še vedno ne ve, da si lahko poleg olajšave za vzdrževane družinske člane (otroke) dohodninsko osnovno zniža tudi z...

PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.