FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Italijani hitijo v pokojninske sklade

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
16.06.2014  08:29
Zasebni pokojninski skladi v Italiji so lani ponovno dosegli dvomestno rast, njihova skupna sredstva pa predstavljajo 7,5 odstotka BDP

Italijanski javni pokojninski sistem zelo obremenjuje državni proračun, zato so leta 2000 začeli varčevati v drugem stebru. Zasebni pokojninski skladi pri sosedih pa so lani ponovno zabeležili dvomestno rast, saj so sredstva poskočila za 11,6 odstotka na 116,4 milijard evrov. To je sicer nižja rast kot leto prej, ko je ta znašala 15,1 odstotka, predlani pa so skladi imeli za 104 milijarde evrov sredstev.

upokojenci.1402900391.jpg.s.600px.jpg

Trenutno skupna sredstva v italijanskih zasebnih pokojninskih skladih zdaj predstavljajo 7,5 odstotka BDP. Sredstva drugega pokojninskega stebra pri nas znašajo slabih pet odstotkov DBP, povprečje držav OECD pa je veliko višje in znaša skoraj 76 odstotkov povprečnega BDP članic.

Delez-sredstev-DPZ-v-procentu-BDP.1402900237.jpg.o.600px.jpg

V drugi steber je vključenih približno 6,3 milijona Italijanov od 60 milijonov prebivalcev, na tak način so sicer začeli varčevati leto pred nami. Italijane pestijo približno enake težave kot nas, imajo premalo zbranih sredstev in ta ne bodo mogla zagotavljati primernega dodatka na javne pokojnine za dostojno življenje v pokoju.

Kje so razlike me Italijo in Slovenijo?

Med Slovenijo in Italijo je sicer pomembna razlika in se tiče neto nadomestitvene stopnje upokojenca. Po zadnjem poročilu OECD ta pri nas znaša le 59 odstotkov neto plače pred upokojitvijo (v primeru vključenosti v dodatno pokojninsko zavarovanje je stopnja višja in znaša 64 odstotkov). To nas postavlja na predzadnje mesto med vsemi državami OECD, kjer povprečna nadomestitvena stopnja znaša 79 odstotkov. Pri tem javna pokojninska zavarovanja zagotavljajo pokojnino v višini 49 odstotkov njihove neto plače, razliko do 79 odstotkov pa zagotavljajo privatna dodatna pokojninska zavarovanja.

Visoke javne pokojnine v Italiji, a se bodo znižale

Neto nadomestitvena stopnja javnih pokojnin v Italiji znaša kar 78,2 odstotka neto plače pred upokojitvijo, kar je eden najvišjih odstotkov med vsemi članicami OECD. Visoka stopnja nadomestitve iz javnih pokojnin se odraža v deležu BPD, ki ga italija namenja za javne pokojnine in znaša kar 15,4 odstotka, povprečje OECD sicer znaša 7,8 odstotka, v Sloveniji pa namenjamo za pokojnine približno 11 odstotkov BDP.

Pokojninska reforma, ki je dvignila upokojitveno starost, je zarezala tudi v sistem samega izračuna pokojnin. Tako bodo po napovedih ekonomistov tudi v Italiji bodoči upokojenci deležni nižje stopnje nadomestitve, ki bo iz sedanjih 78 odstotkov po nekaterih ocenah upadla celo na 59 odstotkov, kar pa je že na ravni Slovenije in brez dodatka drugega pokojninskega stebra ne zadostuje za normalno življenje v pokoju.

Pokojnine obremenjujejo proračun

Italijanski javni pokojninski sistem tako zelo obremenjuje državni proračun, zaradi česar se država že od leta 2007 trudi aktivneje spodbujati razvoj drugega pokojninskega stebra, ki bi lahko razbremenil prvi steber. V zadnji pokojninski reformi so krepko zaostrili tudi pogoje za upokojevanje, saj se bo upokojitvena starost postopoma višala in bo leta 2018 znašala 66 let za moške in ženske, do leta 2021 pa je predviden dvig na 67 let upokojitvene starosti.

Višje javne pokojnine dvigujejo upokojitveno starost

Visoka stopnja nadomestitve s strani javnih pokojnin na drugi strani prinese višjo upokojitveno starost in prispevke, zaradi česar se tudi v Italiji zelo trudijo razviti drugi pokojninski steber. Ta lahko ob primerni višini zbranih sredstev razbremeni prvi steber in zagotovi primerne višine pokojnin (stopnje nadomestitve) in zmerne pogoje za upokojevanje (upokojitvena starost in višina prispevkov).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...