FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Za dodatno pokojnino varčujejo tudi milijonarji v NBA. Kaj pa mi?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
29.05.2014  22:30
Igralci v ameriški košarkarski ligi NBA so od leta 2012 prvič v zgodovini »prisiljeni« varčevati za dodatno pokojnino - čeprav je povprečen letni prihodek igralca štiri milijone evrov

V ZDA so športniki vključeni v pokojninski varčevalni načrt, čeprav so milijonarji. Vanj prispevajo od pet do deset odstotkov plače. V Sloveniji je približno polovica zaposlenih vključena v sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih v veliki večini financirajo delodajalci.

Po sporazumu, sklenjenem leta 2012, in po desetletju pogajanj med NBA in sindikatom igralcev bo najmočnejša košarkarska liga vsako leto odstotek prihodkov, povezanih z njenim delovanjem, namenila za pokojnine igralcev. Približno 25 milijonov evrov vplačujejo v poseben sklad, iz katerega bodo lahko košarkarji ob upokojitvi prejemali pokojninsko rento. Leta 2013 so šli še korak dlje, saj so vsi igralci avtomatsko vključeni v pokojninski varčevalni načrt, v katerega letno prispevajo od pet do deset odstotkov svoje letne plače. Tako hočeta liga in sindikat igralcev zaščititi igralce, ki so v zgodovini kljub vrtoglavim zaslužkom na koncu bankrotirali, zaradi česar niso imeli niti za normalno življenje. S programom zasebnega pokojninskega varčevanja imajo tako zagotovljene prihodke za svojo starost, tudi če se jim osebne finance sesujejo.

nba-kosarkarji-xx.1401390201.jpg.o.600px.jpg
Skupna sredstva zasebnih pokojninskih skladov v državah OECD obsegajo 73,8 odstotka skupnega BDP, v Sloveniji le 2,9 odstotka BDP. Foto: Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

79 odstotkov neto plače pred upokojitvijo znaša javna in zasebna pokojnina upokojenca s povprečnimi prihodki v državah OECD.

64 odstotkov neto plače pred upokojitvijo znaša pokojnina v Sloveniji v primeru vključenosti osebe v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

59 odstotkov neto plače pred upokojitvijo znaša pokojnina v Sloveniji.

Ameriški športniki kljub milijonom dodatno varčujejo za pokojnino

Igralec v NBA je upravičen do pokojninske rente po treh sezonah igranja, pri upokojitvi pri 62. letih je upravičen do 42 tisoč evrov na leto, če je igral 10 sezon ali več, pa je ob upokojitvi pri 62. letih upravičen do 144 tisoč evrov na leto. Najnižja starost, pri kateri lahko začne prejemati svojo pokojninsko rento, je 50 let, v nekaterih primerih tudi 45 let. V tem primeru dobi izplačano rento v višini treh četrtin polne rente. Podobne sheme zasebnega pokojninskega varčevanja poznajo tudi druge ameriške poklicne športne lige, vendar z izjemo bejzbolske lige niso tako radodarne kot v ligi NBA - igralci bejzbola so sicer po desetih sezonah in ob starosti 62 let upravičeni do 147 tisoč evrov rente na leto.

Kaj se lahko od tega naučimo v Sloveniji?

Izkušnje iz bogatih športnih lig kažejo, da morajo pri nas vsi zaposleni, ne glede na višino prihodkov, dodatno varčevati za upokojitev. V Sloveniji javne pokojnine v prihodnosti namreč ne bodo omogočale dostojnega življenja po upokojitvi. Še leta 1992 je povprečna javna neto pokojnina znašala 71 odstotkov povprečne neto plače. Ob upokojitvi danes je zaposleni po 40 letih delovne dobe upravičen le še do 57,25 odstotka svoje povprečne neto plače v najugodnejših zaporednih 20 letih, ta odstotek pa se bo v prihodnje še zniževal.

Stopnje nadomestitve javnih pokojnin so v Sloveniji še vedno zelo visoke, če jih primerjamo z drugimi državami. A če pogledamo skupno stopnjo nadomestitve, kjer so upoštevana tudi zasebna pokojninska zavarovanja, pade Slovenija na predzadnje mesto med vsemi državami OECD in krepko pod ciljno razmerje 70 odstotkov med neto plačo pred upokojitvijo in neto pokojnino. Javna in zasebna pokojnina upokojenca s povprečnimi prihodki v državah OECD obsega 79 odstotkov njegove neto plače pred upokojitvijo, v Sloveniji pa 59 odstotkov oziroma 64 odstotkov v primeru vključenosti osebe v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Zasebnim pokojninskim zavarovanjem zaradi prenizkih premij, poznega začetka te oblike varčevanja, slabe promocije države in dvigov v zadnjih letih ni uspelo zbrati zadostnih sredstev, ki bi občutneje izboljšala pokojnine.

Polovica zaposlenih dodatno varčuje prek pokojninskih skladov

V Sloveniji je sicer skoraj polovica zaposlenih vključena v sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih v veliki večini financirajo delodajalci. Po raziskavi Financ iz leta 2013 je bilo 79 odstotkov vseh Slovencev vključenih v dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalcev. V zasebnih pokojninskih skladih pa zaradi zgoraj navedenih dejstev še vedno ni zbranih zadostnih sredstev, ki bi lahko nadomestila upad javnih pokojnin. Nekateri so sicer privarčevali več, drugi manj sredstev. Kot pravi Karmen Dietner, članica uprave Pokojninske družbe A, kjer za dodatno pokojnino varčuje približno 40 tisoč zavarovancev, lahko njihov povprečni zavarovanec, ki se bo upokojil letos, računa na osem odstotkov višjo pokojnino, kot zaposleni, ki ni vključen v zavarovanje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.