FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ob javni pokojnini še 400 evrov dodatka

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
13.05.2014  12:52
"Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača" je starodavna modrost, ki bi ji danes preprosto rekli varčevanje - tudi za pokojnino. Konkretni izračuni pokažejo, da se vam za dodatno pokojnino splača čimprej začeti varčevati

Delež optimistov, ki pričakujejo spodobno visoke javne pokojnine, ni prav velik. Ljudje se zavedajo, da bo za dostojno življenje v pokoju treba dodatno varčevati, in to različno tudi že počnejo - prednjači dodatno pokojninsko zavarovanje. Da se splača začeti varčevati čimprej pa pokažejo konkretni izračuni.

zlato_jajce.20140513125134.jpg.o.600px.jpg

Jure začne varčevati za dodatno pokojnino v sistemu dodatnega pokojninskega zavarovanja takoj ob začetku zaposlitve pri svojih 25-tih letih. Mesečno vplačuje premijo v višini 100 evrov. Če se bo upokojil pri 65-tih letih bo imel takrat prihranjenih skoraj 80.000 evrov - ob predpostavki, da bo vsa leta vplačeval premijo 100 evrov in da bodo njegova sredstva deležna 2,5-odstotnega povprečnega letnega donosa (konzervativna ocena). Iz prihranjenih sredstev bo poleg javne pokojnine prejemal približno 416 evrov mesečne dodatne pokojninske rente do konca življenja.

Deset let oklevanja prinese konkretne razlike

Njegov prijatelj Primož je začel delati enako pri 25-tih, vendar se je v dodatno pokojninsko zavarovanje vključil šele pri 35-tih in začel vplačevati enako premijo 100 evrov mesečno. Ob njegovi upokojitvi pri 65-tih bo imel prihranjenih približno 52.000 evrov iz naslova katerih bo lahko prejemal poleg javne pokojnine še 274 evrov mesečne rente. Kljub temu, da je začel varčevati le 10 let kasneje kot Jure, je imel ob upokojitvi prihranjenih 35 odstotkov manj sredstev, zaradi česar je njegova mesečna dodatna pokojninska renta veliko nižja kot Juretova. Donos na vplačana sredstva ima na dolgi rok velik vpliv, saj bi v primeru bolj optimističnega povprečnega donosa na vplačana sredstva (pet odstotkov letno) imel ob upokojitvi Jure že skoraj 150.000 evrov, Primož pa približno 80.000 evrov.

prihranjena sredstva ob upokojitvi

Deset let hitro mine, vendar jih je pri varčevanju kasneje zelo težko nadoknaditi, ker nismo zamudili le 10-tih let vplačil ampak tudi 10 let obresti na že vplačana sredstva kar ob koncu pripelje do velikih razlik. Tudi če bi Primož začel varčevati pri 35-tih s 150 evrov na mesec, do upokojitve ne bi ujel Jureta.

koliko sredstev ob upokojitvi

V sistemu dodatnega pokojninskega zavarovanja se privarčevana sredstva v primeru smrti pred upokojitvijo dedujejo v celoti, kot se lahko deduje tudi dodatna pokojninska renta, če zavarovanec izbere rento z dedovanjem. Tako z dodatnim pokojninskim zavarovanjem zagotovimo varnost ne le za sebe vendar tudi za svojo družino.

Davčna olajšava je dodatna prednost

Zaradi davčne olajšave s katero država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje nas varčevanje stane manj, kot pa smo vplačali premije, vendar pa po zadnji raziskavi časnika Finance le dobra polovica anketiranih pozna davčno olajšavo. Npr. Juretu bi se lahko vplačilo premije 100 evrov v primeru vplačila prek kolektivnega pokojninskega zavarovanja iz bruto plače poznalo na neto plači le dobro polovico, na svoj varčevalni račun pa bi dobil celotni bruto znesek.

Podrobneje si lahko preberete Davčna olajšava za dodatno pokojnino zavarovanje za ljudi še kar neznanka oziroma si preprosto izračunate sami

Preberite tudi:

28.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...