FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

25-letnik si lahko privarčuje za normalno pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
12.05.2014  22:30
Predpostavljajmo, da ste povprečen Slovenec, star 25 let.

Predpostavljajmo, da ste povprečen Slovenec, star 25 let. Pred nedavnim ste diplomirali, po šestih letih višjega izobraževanja (kolikor to v povprečju traja v Sloveniji). Pred nekaj dnevi ste dobili prvo službo. Ker imate univerzitetno izobrazbo, boste za začetek prejemali tisoč evrov neto plače. Desetino te boste namenjali za pokojninsko varčevanje.

091-KONDA-25-letnik-POKOJNINA.1399916205.png.o.600px.png

Treba je ohraniti realno vrednost vplačil

Vsako leto boste vplačila v zasebni pokojninski sklad povečali za dva odstotka, da bi tako ohranili realno vrednost vplačil. Evro bo v prihodnje namreč izgubljal približno dva odstotka vrednosti na leto. Ustvariti inflacijo, ki bo blizu dveh odstotkov, je namreč jasno določen cilj, ki ga v svoji denarni politiki zasleduje Evropska centralna banka.

Pokoj je tu

Dočakali ste pokojnino. Piše se leto 2054 in stari 65 let se s 40 leti pokojninske dobe upokojite. Vaša zadnja mesečna neto plača je znašala 2.117 današnjih evrov. Za ohranjanje življenjskega standarda v pokoju bi po merilih OECD potrebovali 70 odstotkov svoje neto plače. To je 1.482 današnjih evrov. V javni pokojninski shemi bo takrat za vsakega upokojenca le približno 0,93 zaposlenega. Na podlagi vplačil v javno pokojninsko shemo, in če bo iz državnega proračuna v pokojninsko blagajno prispevan tolikšen delež sredstev, kot je bil lani, vam bo država lahko zagotovila približno 956 današnjih evrov mesečne pokojnine. Za dostojno življenje vam bo torej na začetku vsak mesec manjkalo 526 današnjih evrov, ki jih boste črpali iz privarčevanih sredstev.

Lahko bi se vam izšlo

Vzemimo spet povprečje, tokrat donosov. Ti so v slovenskih organizatorjih pokojninskega zavarovanja v minulih desetih letih znašali približno en odstotek realno na leto. Denarja na vašem pokojninskem računu bi vam zmanjkalo, ko bi dopolnili 78 let. Povprečen Slovenec naj bi takrat umiral pri dobrih 76 letih. Račun se vam torej lahko izide.

Kaj, če boste denimo eden od skoraj tretjine vrstnikov, ki bodo dočakali več kot 85 let? Potem upajte, da se bo realna donosnost slovenskih pokojninskih skladov močno izboljšala. Sklad s triodstotnim realnim letnim donosom, kakršnega pa v Sloveniji nimamo, bi vam pokojnino v višini 70 odstotkov povprečne neto plače zagotovil do vašega 88. leta. Lahko se zavestno odločite za pot v revščino in iz prihrankov jemljete le polovico sicer potrebnega zneska. V pokojninskem skladu z enoodstotnim realnim donosom bi vam denarja zmanjkalo pri 89 letih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.