FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Bolj se bojijo življenja v pokoju, kot za svoje zdravje

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
21.03.2014  08:47
Več kot polovica starejših Britancev se boji, kako bo ob vedno višjih življenjskih stroških živela v pokoju

Strah pred življenjem v pokoju ob vedno višjih življenjskih stroških je po zadnji raziskavi podjetja MGM Advantage na prvem mestu med starejšimi Britanci, ki so blizu upokojitve ali so že upokojeni. Življenja v pokoju se bojijo celo bolj kot za svoje zdravje (45%) ali kot smrti partnerja (32%).

pokojnina

Britanci prodajajo imetje, da preživijo

Kar petina britanskih upokojenih baby boomerjev zaradi naraščajočih življenjskih stroškov prodaja prek interneta svoje imetje samo da uspe preživeti, vedno več jih prodaja tudi svoje nepremičnine. Če je še pred časom veljalo na otoku, da so si upokojenci kupovali vikende v Španiji in drugih toplih krajih, se za večino povojne generacije v zadnjih letih razmere drastično spreminjajo in so zaradi visokih stroškov življenja ne le prisiljeni opustiti svoje sanje o upokojitvi v toplih krajih ampak morajo zaradi preživetja prodajati še njihov dom in preostalo imetje. Tako razmišlja po raziskavi že 30% pripadnikov baby boom generacije in številni strokovnjaki opozarjajo na dolgoročno nevzdržne razmere za bodoče upokojence.

Mlajšim generacijam se lahko slabo piše

Podobna situacija, morda še bolj drastična, čaka pripadnike baby boom generacije v Sloveniji, še bolj slabo pa se piše mlajšim generacijam. Po podatkih za leto 2013 je znašala povprečna javna pokojnina lani 617€, kar predstavlja približno 62% povprečne slovenske plače, po napovedih pa se bo to razmerje v prihodnje še poslabšalo zaradi neugodnih demografskih kazalcev, ki jim pokojninske reforme ne uspejo slediti. Še leta 2007 je na enega upokojenca prišlo 1,7 zaposlenega (delavno aktivnega), lansko leto le že 1,38.

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da zaposleni v Sloveniji samostojno zelo malo varčujejo za dodatno pokojnino v okviru dodatnega pokojninskega zavarovanja (drugi pokojninski steber) ali v drugih oblikah naložb (tretji stever). Skupna zbrana sredstva dodatnega pokojninskega zavarovanja v Sloveniji znašajo 2,9% BDP, med tem ko je povprečje OECD 73,8%.

V Sloveniji nizka stopnja nadomestitve

V Veliki Britaniji znaša razmerje med neto plačo pred upokojitvijo in neto pokojnino 78,2%, od katerih kar 40,2% prispevajo privatna pokojninska zavarovanja. V sloveniji znaša stopnja nadomestive pokojnin za leto 2013 59%, kar nas po zadnji primerjavi OECD uvršča na neslavno predzadnje mesto.

Dodatna pokojnina izboljša gmotni položaj

Razlika v Sloveniji gre predvsem na račun slabo razvitega dodatnega pokojninskega zavarovanja (drugega pokojninskega stebra). V Pokojninski družbi A, kjer za dodatno pokojnino varčuje približno 40.000 zavarovancev so izračunali, da si bo njihov povprečni zavarovanec, ki je začel varčevati leta 2001 in se bo upokojil letos, v povprečju z dodatno pokojnino izboljšal svojo javno pokojnino za 10%. Če bo nadaljeval varčevanje še 10 let, si bo izboljšal pokojnino že za 20%.

Preberite tudi:

21.03.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.