FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Počasi zmanjkuje delavcev za pokojnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
03.03.2014  12:00
Število upokojencev iz obveznega zavarovanja se je lani povečalo za skoraj tri odstotke, na enega upokojenca pa je prišlo le 1,38 delavca, kar je najbolj neugodno razmerje do zdaj in daleč pod povprečjem ter projekcijami

Povprečno število upokojencev iz obveznega zavarovanja se je v Sloveniji lani vnovič povečalo, in sicer za domala tri odstotke. Tako se je število upokojencev iz obveznega zavarovanja lani dvignilo na nekaj več kot 602.300. Gre za prejemnike starostnih, invalidskih, družinskih in delnih starostnih pokojnin, samo starostnih upokojencev pa je bilo lani skoraj 16.300 oziroma 4,1 odstotka več kot leto prej.

upokojenci

V pokoju vse več prebivalcev

Večanje števila upokojencev na drugi strani povzroča, da v Sloveniji počasi zmanjkuje delavcev, ki poskrbijo za njihove pokojnine. V Evropi je sicer upokojenec že vsak četrti prebivalec in te smernice se bodo samo še okrepile. Po projekcijah OZN bo leta 2015 v EU 26,36 odstotka upokojencev, v Nemčiji in Skandinaviji celo nad 30 odstotkov, številke pa bodo le še rasle. Do leta 2030 bo v pokoju povprečno 38 odstotkov prebivalcev, leta 2051 pa že 51 odstotkov.

V EU naj bi leta 2050 na enega upokojenca prišla 1,8 delavca

Zaradi demografskih smernic - vse daljše življenjske dobe in vse manjše rodnosti - tako postaja razmerje med delovno aktivnim prebivalstvom in upokojenci vse bolj skrb zbujajoče in ekonomsko nevzdržno. Zgovorni so podatki, da je v državah OECD za enega upokojenca leta 1950 delalo 7,2 delavca, leta 1980 5,1 in leta 2010 le 4,1. Po projekcijah OECD bo leta 2050 na enega upokojenca prišlo le še 2,1 delavca, v EU pa bo razmerje še slabše: leta 2010 je za enega upokojenca delalo 3,5 delavca, leta 2050 pa bo le še 1,8 delavca.

V Sloveniji sila neugodno razmerje

Slovenija je po tej statistiki oziroma projekcijah že dobro desetletje globoko "v prihodnosti". Razmerje med številom plačnikov prispevkov in upokojenci je namreč občutno nižje, že leta 2003 je denimo za upokojenca delalo 1,7 delavca, leta 2012 za 1,46, lani pa se je to razmerje spustilo na 1,38, kar je najbolj neugodno razmerje do zdaj. Leta 1991 sta denimo za eno pokojnino prispevke plačevala dva zaposlena, leta 1984 pa trije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...