FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Starostnih upokojencev lani 4,1 odstotka več kot leto prej

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
25.02.2014  15:05
Število upokojencev iz obveznega zavarovanja se je lani povečalo za 2,9 odstotka. Statistično je na enega zavarovanca prišlo 1,38 upokojenca, kar je najbolj neugodno razmerje do zdaj

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je danes soglasno sprejel predlog letnega poročila za leto 2013, iz katerega je razvidno, da je zavod lani posloval brez zadolževanja. Leto je končal z izravnanimi prihodki in odhodki v višini nekaj manj kot pet milijard evrov. Starostnih upokojencev je bilo 4,1 odstotka več kot leto prej. Iz letnega poročila za leto 2013 je tudi razvidno, da se je povprečno število upokojencev iz obveznega zavarovanja lani povečalo za 2,9 odstotka. Statistično je na enega zavarovanca prišlo 1,38 upokojenca, kar je najbolj neugodno razmerje do zdaj. Upokojencev iz obveznega zavarovanja je bilo namreč lani povprečno nekaj več kot 602.300.

Generalni direktor zavoda Marijan Papež je v predstavitvi poročila dejal, da je zavod končal poslovno leto 2013 z zakonsko zahtevanimi izravnanimi prihodki in odhodki, in sicer v višini nekaj manj kot 4,95 milijarde evrov. Znesek je za 0,7 odstotka višji od načrtovanega.

Zavod je lani iz državnega proračuna prejel nekaj več kot 1,5 milijarde evrov. To je 15,2 odstotka več od načrtovanega predvsem zaradi višjih dodatnih obveznosti državnega proračuna glede na finančni načrt.

Znesek neplačanih prispevkov je konec leta 2013 znašal nekaj manj kot 310 milijonov evrov, a gre za znesek neplačanih prispevkov, ki se je nabiral več zadnjih let skupaj in ni le iz leta 2013, je poudaril Papež.

Kako se kažejo učinki pokojninske reforme

Upokojencev iz obveznega zavarovanja je bilo lani povprečno nekaj več kot 602.300. To je približno 16.900 upokojencev iz obveznega zavarovanja ali 2,9 odstotka več kot leto prej. Gre za prejemnike starostnih, invalidskih, družinskih in delnih starostnih pokojnin iz obveznega zavarovanja. To je največje povečanje doslej, je dejal generalni direktor.

Starostnih upokojencev je bilo med upokojenci iz obveznega zavarovanja skoraj 418.000. To je blizu 16.300 starostnih upokojencev ali 4,1 odstotka več kot leto prej. Tudi tu gre za največje povečanje doslej.

Statistično je na enega upokojenca prišlo le še 1,38 zavarovanca. Tudi to je zaskrbljujoč podatek, saj gre za najbolj neugodno razmerje do zdaj, pravi Papež.

Opozarja pa, da je učinke pokojninske reforme že mogoče opaziti zlasti pri manjšem številu vloženih zahtevkov.

Realna vrednost pokojnin se je lani že četrto leto zapored znižala

Povprečna mesečna pokojnina brez odtegnjene akontacije je lani znašala 566 evrov, povprečna mesečna starostna pokojnina pa malenkost več kot 615 evrov. Realna vrednost pokojnin se je lani že četrto leto zapored znižala, in sicer za 1,9 odstotka.

Več razpravljavcev se je dotaknilo neplačanih prispevkov. Breda Pečan je kot predstavnica upokojencev v svetu menila, da je treba najti način, kako bi zavod še pred stečaji dolžnikov prišel do zneska, ki ga ti dolgujejo.

Po njeni oceni je 310 milijonov evrov neplačanih prispevkov zelo visok znesek. "Tako ne more iti več naprej," je opozorila.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm pa se je ustavila pri poklicni rehabilitaciji, ki po njenem mnenju ostaja premalo izkoriščen ukrep. "Na področju invalidskega zavarovanja bo treba analizirati, zakaj nekateri ključni elementi v praksi ne delujejo," je poudarila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...