FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Starostnih upokojencev lani 4,1 odstotka več kot leto prej

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
25.02.2014  15:05
Število upokojencev iz obveznega zavarovanja se je lani povečalo za 2,9 odstotka. Statistično je na enega zavarovanca prišlo 1,38 upokojenca, kar je najbolj neugodno razmerje do zdaj
Starostnih upokojencev lani 4,1 odstotka več kot leto prej

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je danes soglasno sprejel predlog letnega poročila za leto 2013, iz katerega je razvidno, da je zavod lani posloval brez zadolževanja. Leto je končal z izravnanimi prihodki in odhodki v višini nekaj manj kot pet milijard evrov. Starostnih upokojencev je bilo 4,1 odstotka več kot leto prej. Iz letnega poročila za leto 2013 je tudi razvidno, da se je povprečno število upokojencev iz obveznega zavarovanja lani povečalo za 2,9 odstotka. Statistično je na enega zavarovanca prišlo 1,38 upokojenca, kar je najbolj neugodno razmerje do zdaj. Upokojencev iz obveznega zavarovanja je bilo namreč lani povprečno nekaj več kot 602.300.

Generalni direktor zavoda Marijan Papež je v predstavitvi poročila dejal, da je zavod končal poslovno leto 2013 z zakonsko zahtevanimi izravnanimi prihodki in odhodki, in sicer v višini nekaj manj kot 4,95 milijarde evrov. Znesek je za 0,7 odstotka višji od načrtovanega.

Zavod je lani iz državnega proračuna prejel nekaj več kot 1,5 milijarde evrov. To je 15,2 odstotka več od načrtovanega predvsem zaradi višjih dodatnih obveznosti državnega proračuna glede na finančni načrt.

Znesek neplačanih prispevkov je konec leta 2013 znašal nekaj manj kot 310 milijonov evrov, a gre za znesek neplačanih prispevkov, ki se je nabiral več zadnjih let skupaj in ni le iz leta 2013, je poudaril Papež.

Kako se kažejo učinki pokojninske reforme

Upokojencev iz obveznega zavarovanja je bilo lani povprečno nekaj več kot 602.300. To je približno 16.900 upokojencev iz obveznega zavarovanja ali 2,9 odstotka več kot leto prej. Gre za prejemnike starostnih, invalidskih, družinskih in delnih starostnih pokojnin iz obveznega zavarovanja. To je največje povečanje doslej, je dejal generalni direktor.

Starostnih upokojencev je bilo med upokojenci iz obveznega zavarovanja skoraj 418.000. To je blizu 16.300 starostnih upokojencev ali 4,1 odstotka več kot leto prej. Tudi tu gre za največje povečanje doslej.

Statistično je na enega upokojenca prišlo le še 1,38 zavarovanca. Tudi to je zaskrbljujoč podatek, saj gre za najbolj neugodno razmerje do zdaj, pravi Papež.

Opozarja pa, da je učinke pokojninske reforme že mogoče opaziti zlasti pri manjšem številu vloženih zahtevkov.

Realna vrednost pokojnin se je lani že četrto leto zapored znižala

Povprečna mesečna pokojnina brez odtegnjene akontacije je lani znašala 566 evrov, povprečna mesečna starostna pokojnina pa malenkost več kot 615 evrov. Realna vrednost pokojnin se je lani že četrto leto zapored znižala, in sicer za 1,9 odstotka.

Več razpravljavcev se je dotaknilo neplačanih prispevkov. Breda Pečan je kot predstavnica upokojencev v svetu menila, da je treba najti način, kako bi zavod še pred stečaji dolžnikov prišel do zneska, ki ga ti dolgujejo.

Po njeni oceni je 310 milijonov evrov neplačanih prispevkov zelo visok znesek. "Tako ne more iti več naprej," je opozorila.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm pa se je ustavila pri poklicni rehabilitaciji, ki po njenem mnenju ostaja premalo izkoriščen ukrep. "Na področju invalidskega zavarovanja bo treba analizirati, zakaj nekateri ključni elementi v praksi ne delujejo," je poudarila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...