FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Za brezskrbno starost si je dobro postlati že zdaj

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
30.01.2014  22:30
Delež optimistov, ki pričakujejo spodobno visoke javne pokojnine, ni prav velik. Ljudje se zavedajo, da bo za dostojno življenje v pokoju treba dodatno varčevati, in to različno tudi že počnejo - prednjači dodatno pokojninsko zavarovanje

Zgolj vsak deseti bralec Financ meni, da bo njegova javna pokojnina dosegala 70 odstotkov neto plače, kar je sicer po merilih OECD dovolj za dostojno življenje v pokoju. Večina se zaveda, da bo pokojnina nizka, in tako že namensko varčuje za starost - prednjači dodatno pokojninsko zavarovanje.

Pokojnina iz obveznega pokojninskega zavarovanja bo nižja kot polovica sedanje neto plače, je v anketi odgovorilo skoraj 40 odstotkov bralcev Financ. Približno tretjina jih pričakuje javno pokojnino med 50 in 60 odstotkov svoje sedanje neto plače, delež optimističnih bralcev, ki pričakujejo javno pokojnino, višjo kot 70 odstotkov plače, pa znaša dobrih 10 odstotkov.

varcujetezapokojnino.1391115221.jpg.o.600px.1391115328.jpg

Upokojencem čedalje manjši obseg storitev

Po merilih OECD naj bi za dostojno življenje v pokoju posameznik imel prihodke v višini vsaj 70 odstotkov svojih prihodkov pred upokojitvijo, kar temelji na predpostavki, da ima večina ob upokojitvi že pridobljen določen materialni status (rešeno stanovanjsko vprašanje, prihranki in podobno). V zadnjih letih pa je ta predpostavka na bolj trhlih temeljih. Trenutne razmere so slabe, saj lahko upokojenci iz naslova javnega zdravstva računajo na čedalje manjši obseg storitev na eni strani in vse višje davke (davek na nepremičnine...) ter življenjske stroške (ogrevanje, elektrika...) na drugi strani. Za vzdrževanje dostojnega življenjskega standarda potrebujejo upokojenci čedalje večje prihodke.

Otroci živijo od pokojnine staršev

To potrjuje tudi zadnja raziskava finančne skupine HSBC, kjer je kar 52 odstotkov anketiranih upokojencev izjavilo, da so njihovi odhodki v pokoju enaki ali pa celo večji kot v zadnjem obdobju zaposlitve. To pripomore tudi k temu, da 56 odstotkov anketiranih upokojencev še vedno tako ali drugače varčuje. Poleg čedalje višjih stroškov življenja vse več upokojencev še vedno finančno vzdržuje svoje otroke, delež pa se zaradi finančne krize še povečuje. Otroke po omenjeni raziskavi še vedno finančno vzdržuje skoraj tretjina upokojencev. Staro pravilo, da naj bi za upokojene starše skrbeli otroci, se obrača in tako upokojeni starši skrbijo za brezposelne otroke. To se je še posebej izrazilo v državah, ki jih je ekonomska kriza najbolj prizadela. V Španiji je denimo za veliko družin edini dohodek pokojnina njihovih staršev.

Razne oblike varčevanja za starost

Tudi v Sloveniji bomo, tako kot v tujini, za blaginjo v pokoju odgovorni sami. Rešitev je čim zgodnejše varčevanje, kar nam bo omogočilo zadostne prihranke v pokoju. Anketa med bralci Financ je pokazala, da jih 65 odstotkov že namensko varčuje za pokoj. Večina (62 odstotkov) jih varčuje v okviru prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo na vplačane premije. Preostali varčujejo s pomočjo naložbenih življenjskih zavarovanj, depozitov na banki in v vzajemnih skladih, manjši delež pa v delnicah, gotovini in žlahtnih kovinah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...