FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Preverite, ali vam pravilno izračunavajo pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
13.01.2014  15:22
Z informativno osebno evidenco na portalu eZPIZ vpogledate, ali držijo podatki o vaši pokojninski osnovi, prispevkih in obdobju zavarovanja. Podatki so trenutno točni v 91 odstotkih primerov, pravi šef Zpiza Marijan Papež.

Vsi, ki so obvezno ali prostovoljno vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje in niso še upokojenci, lahko z novo Zpizovo aplikacijo preverijo svoje podatke. Za to boste potrebovali digitalno kvalificirano potrdilo, seveda pa tudi dostop do interneta.

papez-marijan8-be.1364159333.jpg.o.600px.jpg

Kaj lahko nadzirate?

Z informativno osebno evidenco preverite podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih prispevkih po posameznih letih, o plačilu prispevkov po posameznih letih in o obdobju zavarovanja. Trenutno je omogočen elektronski vpogled v podatke o obdobju zavarovanja in o osnovah od leta 1970 dalje. Od vključno leta 2002 dalje je iz podatkov razviden znesek plačanih prispevkov, kot so jih javili delodajalci na obrazcih M-4. Dopolnjen vpogled v podatke je po 430. členu ZPIZ-2 predviden šele s prvim januarjem 2016. Do takrat podatke o obračunanih in plačanih prispevkih zagotavlja Durs, ki pobira prispevke za obvezno zavarovanje, kar pomeni, da lahko le tam preverite, ali vam je delodajalec prispevke zares nakazal.

Kako lahko javite napako?

S popolnostjo podatkov izboljšujemo zaupanje v pokojninski sistem, je povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Generalni direktor zavoda za pokojninsko zavarovanje Marijan Papež pa je dodal, da so podatki trenutno popolni v 91 odstotkih primerov, delajo pa vse, da bi to še izboljšali. Na portalu Zpiza pojdite na okence eZPIZ in tam vpogledate v podatke. Če ugotovite nepravilnosti oziroma se s podatki ne strinjate, lahko oddate eVlogo ali to sporočite pisno in ustno na zapisnik. Zavod vam mora odgovoriti v roku 15 dni, kar pomeni le, da zavarovanca obvestijo, katere postopke so začeli. Sicer pa imajo na Zpizu tudi klicni center (01 47 45 692) za pomoč zavarovancem.

Izračunajte si tudi dodatno pokojnino

Zpizova aplikacija že deluje, do sedaj so imeli od približno tisočih vpogledov le sedem vlog za popravek. Marijan Papež pravi, da je bila informativna osebna evidenca izvedena v okviru finančnega načrta zavoda. Sicer pa lahko na Zpizovi spletni strani že zdaj kdorkoli izračuna, kdaj se bo upokojil. Poleg tega pa lahko na strani Financ Pokojninsko zavarovanje izračunate tudi, koliko dodatne pokojnine lahko privarčujete z davčno olajšavo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...