FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Davčna olajšava za dodatno pokojninsko zavarovanje za ljudi še kar neznanka

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
18.12.2013  22:30
V Sloveniji je ena redkih davčnih olajšav tista, s katero država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje, kljub temu je še vedno ne pozna skoraj polovica bralcev

Ali poznate davčno olajšavo, s katero država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje? Le dobra polovica bralcev Financ je v anketi na to vprašanje odgovorila pritrdilno. Rezultat potrjuje dejstvo, da ljudje slabo poznajo veljavne davčne olajšave in so še precej neizkoriščene, po drugi strani pa se jezijo nad vsemi novimi davki.

1.1387395755.jpg.o.600px.jpg

Davčna olajšava spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje

Zaradi čedalje nižjih javnih pokojnin država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje, s katerim posamezniki samostojno ali ob pomoči delodajalcev varčujejo za dodatno pokojnino, ki se bo ob upokojitvi izplačevala poleg javnih pokojnin in zagotavljala prihodnjim upokojencem primeren življenjski standard. Če je tako zaposleni vključen v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca, so vplačane premije zavarovanja do višine 5,844 odstotka posameznikove bruto plače (v letu 2013 največ 2.819 evrov) oproščene plačila vseh dajatev in niso boniteta zaposlenega, delodajalcu pa se štejejo v znižanje osnove za obračun davka od dobička pravnih oseb (velja za premije, ki jih financira delodajalec).

Opazna razlika, ki jo je drugače težko doseči

Delodajalec lahko v korist zavarovanca z neto plačo tisoč evrov vplača mesečno premijo največ 83 evrov. Če bi delodajalec ta znesek nakazal zaposlenemu v obliki plače, bi zaposleni prejel le 47 evrov, pri dodatnem pokojninskem zavarovanju pa dobi celotni znesek 83 evrov. Tako veliko razliko pri vsakomesečnem znesku varčevanja je pri drugih oblikah varčevanja težko in tudi bolj tvegano nadomestiti z večjim donosom.

Če je zaposleni vključen v kolektivno zavarovanje prek delodajalca in mu ta ne financira maksimalne premije, upravičene do davčne olajšave, lahko premijo doplača tudi sam iz svoje bruto plače in od nje ni treba plačati nobenih prispevkov in dajatev.

Olajšavo lahko izkoristimo tudi individualno

Tudi brez delodajalca lahko izkoristimo davčno olajšavo in se vključimo v individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, ki se od kolektivnega razlikuje po tem, da pri individualnem zavarovanju zavarovanec plačuje premijo iz svoje neto plače in mu vplačane premije pomenijo davčno olajšavo pri odmeri dohodnine. Tako si sočasno znižamo dohodnino in varčujemo za dodatno pokojnino. Podrobneje o možnosti znižanja dohodnine in individualnem pokojninskem zavarovanju smo že pisali ( Z dodatnim pokojninskim zavarovanjem do nižje dohodnine ).

Izračunajte si, koliko lahko prihranite z davčno olajšavo ( [pokojninsko.finance.si] ).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...