FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Slovenci prepozno začnemo varčevati za dodatno pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
16.10.2013  09:58
Mlajša generacija v ZDA je sodeč po raziskavi finančno pametnejša, kot so njihovi starši. Mladi namreč za svojo pokojnino začnejo varčevati veliko prej, kot so starši. Pri nas je stanje zaradi več dejavnikov slabše.

mladi in stari
V ZDA začnejo ljudje že zgodaj varčevati za dodatno pokojnino, v Sloveniji se zato odločajo razmeroma pozno.

Raziskava v ZDA je pokazala, da generacija Y (rojeni v letih 1977-1989) varčuje za starost več kot njihovi starši - baby boom generacija - in so po tej plati finančno pametnejši. Na to večinoma vplivajo težave staršev, ki stežka privarčujejo dovolj sredstev za brezskrbno starost. Mladi se tako veliko prej vključujejo v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja in se tudi prej obrnejo na finančne svetovalce, prej kot njihovi starši pa tudi poplačujejo kredite.

Mladi Američani začnejo zgodaj varčervati za pokojnino

Veliko mladih ljudi rojenih med 1977 in 1989 ima sicer tudi težave pri varčevanju za pokojnino, kljub vsemu pa se za to odloči precej zgodaj - v povprečju pri 24 letih. Generacija X, torej rojeni med 1965 in 1976, začne za pokojnino varčevati pri 28 letih. Baby-boom generacija (rojeni med 1946 in 1964) je za pokojnino začela dodatno varčevati pri 35 letih, starejši pa še pozneje. Do razlik v letih prihaja tudi zato, ker imajo v ZDA drugače urejen pokojninski sistem in javnih pokojnin praktično ne poznajo.

Mladi so avtomatsko vključeni v dodatno pokojninsko zavarovanje pred delodajalcev, vendar pa kljub temu sistem podpirajo in vanj pridno še doplačujejo. Običajno Američani za dodatno pokojnino nameni tri odstotke plače, vendar pa mladi med 21 in 33 letom za to namenijo šest odstotkov plače, kar je veliko, in si zato obetajo višjo pokojnino.

Povprečna starost pri nas je 45 let

V Sloveniji je stanje med mladimi precej drugačno. Med njimi je veliko takšnih, ki so mnenja, da pokojnine sploh ne bo dočakali oziroma ne mislijo na varčevanje za pokoj. Tudi premije, ki jih namenjajo za dodatno varčevanje, niso visoke. Pri Pokojninski družbi A denimo povprečna premija znaša 62 evrov, kar je okoli štiri odstotke bruto povprečne plače.

Večino premije pri nas plačujejo delodajalci in se ne odbije od plače zaposlenega, tistih, ki si sami kaj doplačujejo ali pa financirajo premije sami pa je kljub davčni olajšavi zelo malo. Delež zavarovancev, ki pripadajo generaciji Y, pri Pokojninski družbi A znaša približno 22 odstotkov. Povprečna starost njihovega zavarovanca znaša 45 let.

Slovenske javne pokojnine se bodo zniževale

V Sloveniji lahko nizko zanimanje med mladimi za varčevanje za pokoj pripišemo tudi dejstvu, da so bile še do nekaj let nazaj javne pokojnine relativno visoke in imajo ljudje v mislih še vedno takšno percepcijo. V resnici so se pokojnine v zadnjih letih močno znižale in se utegnejo še dodatno znižati v prihodnjih letih. Prav tako je dodatno pokojninsko zavarovanje možno šele od leta 2001 in v vsem tem času ni bilo deležno kakšne posebne promocije s strani države, da bi dvignila osveščenost med ljudmi.

Davčna olajšava za dodatno pokojninsko varčevanje

Spodnja slika prikazuje učinek davčne olajšave za zaposlenega, ki mu delodajalec že plačuje del premije dodatnega pokojninskega zavarovanja (43 evrov/mesec) sam pa bi se odločil še doplačati razliko da maksimalne davčne olajšave. Na mesec bi zaposleni sam doplačal še 42 evrov premije, vendar bi ga ta zaradi davčne olajšave in obračuna iz bruto plače stala le 21 evrov (znižanje neto plače). Na svoj varčevalni račun dobi tako skupaj s prispevkom delodajalca 85 evrov, stalo pa ga je samo 21 evrov. Te ugodne matematike tudi tisti zaposleni, ki bi to lahko storili, v Sloveniji večinoma ne izkoriščajo.

Premija zaposleni doplačilo

Preberite tudi:

03.10.2013
25.07.2013
05.09.2013
07.11.2013
28.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...