FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Dodatno pokojninsko zavarovanje brez stroška za podjetje

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
03.10.2013  22:30
Olajšava na premije zaposlenim omogoča, da za premijo plačajo le polovično, podjetje pa ob tem nima stroškov

Zaposleni s tisoč evri neto plače lahko pridobi 42 evrov dodatne davčne koristi na mesec, kar v letu dni nanese več kot 500 evrov. V 25 letih zgolj iz davčnega prihranka pridobi več kot 12.500 evrov.

Davčna olajšava je poleg varnosti in zajamčenega donosa ena izmed prednosti dodatnega pokojninskega zavarovanja. Delodajalci s tem lahko brez dodatnih stroškov svojim zaposlenim omogočijo izkoristek olajšave in ugodno varčevanje za pokojnino.

Ob napovedi novih pokojninskih reform, ki bodo še zniževale javne pokojnine, postaja dodatno pokojninsko zavarovanje vse bolj potrebno. Pri nas je približno 60 odstotkov zaposlenih vključenih v dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje prek podjetij, kjer jim premije zavarovanja večinoma financira delodajalec, del zaposlenih pa si premije do višine maksimalne davčne olajšave doplačuje tudi sam.

Zdajšnje gospodarske razmere le redkim podjetjem, ki zavarovanja še nimajo uvedenega, dovoljujejo dodatne izdatke za zaposlene. A v tem primeru obstaja možnost, da podjetje zaposlenim omogoči izkoristek davčne olajšave s tem, da sklene kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje, pri katerem si zaposleni sami financirajo premije zavarovanja. Premije si lahko financirajo iz svojega bruto stroška plače.

dodatnapokojnina.1380827760.JPG.o.600px.1380827787.jpg

Kako z 41 pridobiti 83 evrov koristi?

Zaposlenemu s tisoč evri neto plače se plačilo premije 83 evrov pozna na neto plači le 41 evrov, na svoj varčevalni račun pa zaradi davčne olajšave in obračuna iz bruto stroška plače dobi celotni oziroma večji znesek. Ob upokojitvi čez 25 let lahko tak zaposleni pričakuje poleg javne pokojnine še približno 157 evrov dodatne mesečne pokojnine iz dodatnega pokojninskega zavarovanja. Tako si je za 41 evrov nižjo neto plačo danes prislužil 157 evrov dodatne pokojnine čez 25 let - v izračunu sta upoštevana 2,5-odstotni letni donos in starost zavarovanca moškega spola ob upokojitvi 63 let.

Zaradi izkoristka davčne olajšave pridobi le iz davčnega prihranka v 25 letih več kot 12.500 evrov. Iz javne pokojnine lahko zaposleni s tisoč evri neto plače sicer čez 25 let pričakuje od 400 do 500 evrov javne pokojnine, kar je manj kot danes, ko znaša okoli 600 evrov.

Delodajalci, ki zaposlenim še ne ponujajo kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, lahko tako brez dodatnih stroškov svojim zaposlenim omogočijo izkoristek davčne olajšave in ugodno varčevanje za pokojnino. Ob izboljšanju gospodarskih razmer pa lahko tudi sami prispevajo del premije svojim zaposlenim in jih dodatno spodbudijo k varčevanju.

Preberite tudi:

16.10.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...