FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Vzajemnost dodatnega pokojninskega zavarovanja

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
25.07.2013  22:30
Da vam na stara leta ne bo zmanjkalo prihrankov, poskrbite za izplačevanje rente do smrti

Državna pokojninska blagajna zaradi vse večjega števila upokojencev in čedalje manjšega števila zaposlenih v prihodnosti ne bo mogla ohranjati trenutnega odmernega odstotka za pokojnino. Za dostojno pokojnino je treba dodatno varčevati, med ugodnejše oblike sodi dodatno pokojninsko zavarovanje, ki ponuja tudi vzajemnost oziroma dosmrtno izplačevanje rente.

»Kolikšno pokojnino bom sploh imel?« ni vprašanje le za tiste, ki so tik pred upokojitvijo, ampak za vse, ki jim do upokojitve manjkajo desetletja. Za te še posebej, saj bodo javne pokojnine nizke. Po zakonu trenutni odmerni odstotek za pokojnino za zaposlenega s 40 leti delovne dobe obsega 57,25 odstotka povprečne plače v najugodnejših 24 letih. Če poenostavimo, s povprečno neto plačo tisoč evrov boste po zdajšnji zakonodaji upravičeni do pokojnine približno 570 evrov. Zato se bodo pokojnine iz obveznega zavarovanja še znižale in posamezniku kljub plačevanju visokih prispevkov za obvezno pokojninsko zavarovanje med celotno delovno dobo ne bodo zagotavljale zadostne pokojnine za dostojno življenje po upokojitvi.

Varnost, davčna olajšava in vzajemnost

Vsak posameznik bo tako moral za nadomestitev upada javnih pokojnin dodatno varčevati, kako bo to storil, je povsem njegova odločitev. Med možnostmi so denimo varčevanje na banki, v vzajemnih skladih, v zlatu, med najpogostejšimi oblikami pri nas pa je dodatno pokojninsko zavarovanje. Poleg varnosti, o kateri smo več pisali v članku Pri dodatnih pokojninah je varnost na prvem mestu, in davčne olajšave (Davčna olajšava je prednost dodatnega pokojninskega zavarovanja) tovrstno varčevanje ponuja tudi vzajemnost. Renta se namreč izplačuje do smrti.

Kako je dodatno pokojninsko zavarovanje videti v praksi? Po 40 letih kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja zavarovanec z neto plačo tisoč evrov lahko računa na dodatno pokojnino 277 evrov na mesec z jamstvom izplačevanja najmanj 20 let. Če si je dodatno pokojnino financiral sam, ga je mesečna premija stala 41 evrov - zaradi znižanja neto plače. Pri enakem strošku bi na banki v enakem obdobju privarčeval 20-letno rento v mesečnem znesku 179 evrov, vendar bi se mu ta izplačevala le do 80. leta starosti. Po tej starosti bi ostal brez dodatne rente, kar prikazuje graf.

Renta2.1374778029.png.o.600px.1374778356.jpg

Zagotovljena renta do konca življenja

Če bi zavarovanec dopolnil 90 let, bi od dodatnega pokojninskega zavarovanja prejel skupno izplačanih 99.720 evrov oziroma še enkrat več kot pri varčevanju na banki. Ob podaljševanju življenjske dobe, ki smo mu priča ob napredku sodobne medicine v zadnjih letih, sicer obstaja nevarnost, da lahko posameznik v primeru lastnih prihrankov v zadnjih letih svojega življenja ostane brez dodatne rente, odvisen le od javne pokojnine, ki mu ne bo mogla zagotavljati dostojnega življenjskega standarda. Drugače je v primeru vključenosti v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja, saj to zavarovancem jamči izplačevanje dodatne rente do konca življenja.

Davčne ugodnosti

Davčna olajšava v primeru kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja pomeni oprostitev plačila davkov in prispevkov od premij zavarovanja do 5,844 odstotka bruto plače posameznika, v primeru individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja pa se za vplačane premije zniža osnova za obračun dohodnine.

Preberite tudi:

16.10.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.