FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Za 17,7 evra na mesec do 100 evrov dodatne pokojnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
02.07.2013  11:48
Če bi zaposleni z mesečno premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja ob koncu delovne dobe privarčeval 21.400 evrov, bi ob upokojitvi prejemal sto evrov dodatne rente

Če bi zaposleni s 750 evrov neto plače skozi celotno delovno dobo (40 let) vplačeval iz svoje bruto plače premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 26,8 evra, bi ob upokojitvi prihranil 21.400 evrov. Iz tega naslova bi bil upravičen do dodatne doživljenjske mesečne rente 100 evrov.

Zaradi davčne olajšave se vplačilo premije 26,8 evra iz bruto plače na neto plači pozna le 17,7 evra

Po novem zakonu ZPIZ-2 lahko zaposleni moški s 40 let pokojninske dobe danes računa na pokojnino iz obveznega zavarovanja v višini 57,25 odstotka svoje povprečne plače v najugodnejših zaporednih 24 letih. Letos se bo pri izračunu upoštevalo 19 najugodnejših let, nato vsako naslednje leto eno leto več.

V primeru, ko bi zaposleni celotno delovno dobo vplačeval zgoraj navedeno premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja, bi znašala njegova javna pokojnine 419 evrov, poleg katere pa bi prejemal še dodatno doživljenjsko mesečno rento 100 evrov.

Zaposleni bo zaradi dodatnega pokojninskega zavarovanja upravičen do dodatne doživljenjske mesečne rente v višini več kot 20 odstotkov svoje javne pokojnine.

Veliko delodajalcev spodbuja zaposlene, ki so pripravljeni sami vplačevati premije dodatnega pokojninskega zavarovanja s tem, da jim tudi samo financira premijo v enaki višini. Če bi zaposlenemu iz zgornjega primera financiral poleg njegove premije tudi delodajalec premijo v enaki višini (26,8 evra), bi imel zaposleni po 40-tih letih varčevanja prihranjenih 42.811 evrov iz naslova katerih bi bil upravičen do dodatne doživljenjske mesečne rente 200 evrov.

dodatna pokojnina1

Pri dodatnem pokojninskem zavarovanju ima zavarovanec prednost, saj se vplačane premije zbirajo na njegovem osebnem varčevalnem računum, ki se v primeru smrti pred pokojem v celoti dedujejo. Deduje se lahko tudi dodatna pokojninska renta, če zavarovanec izbere rento z zajamčenim obdobjem izplačevanja. Zavarovanec z dodatnim pokojninskim zavarovanjem tako ne poskrbi le za svojo varno prihodnost, ampak tudi za varno prihodnost svoje družine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.