FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pokojninske rente niso zgolj mrtva črka na papirju

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
26.06.2013  22:30
Najboljši dokaz, da dodatno pokojninsko zavarovanje deluje, so rente, ki jih že prejemajo upravičenci. Delež rent v skupnih prihodkih upokojencev ob tem ni zanemarljiva.

filipic-peter3-br.1372271756.jpg.o.240px.jpg
V Pokojninski družbi A imamo že prek 800 upokojencev, ki vsak mesec dobivajo dodatno pokojnino, pravi direktor Peter Filipič.

Dodatno pokojninsko zavarovanje se je v trinajstih letih potrdilo kot učinkovita sistemska ureditev namenskega varčevanja za višjo pokojnino in je tudi najbolj množična varčevalna oblika. Razveseljiv pa je tudi podatek, da narašča število tistih, ki rento že prejemajo, mesečni zneski pa precej obogatijo njihov mesečni proračun.

V namensko varčevanje za brezskrbnejši jutri je letos vključeno več kot 60 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva oziroma približno 500 tisoč posameznikov. Večina jih je vključena v kolektivne pokojninske načrte, kar pomeni, da vsaj deloma, če ne v celoti, varčevanje poteka na račun prispevkov delodajalcev. Sklenitev in vplačevanje varčevanja je sicer prostovoljno - z izjemo javnih uslužbencev.

A kljub temu je pri nas tudi veliko število takšnih, ki v ta sistem ne verjamejo. Večinoma se bojijo, da so rente zgolj mrtva črka na papirju in sami vplačanega denarja za dodatno pokojnino ne bodo videli. Skeptike bi lahko prepričal podatek, da se zadnja leta povečuje število upravičencev do pokojninske rente, kar je tudi osnovni namen zavarovanja. Pokojninsko zavarovanje v Sloveniji torej dozoreva.

40

evrov mesečno pokojnino zviša med štirimi in šestimi odstotki.

3.800

rent že izplačujejo trije izvajalci dodatnega pokojninskega zavarovanja

Rente se izplačujejo več tisoč zavarovancem

»V Pokojninski družbi A imamo že prek 800 upokojencev, ki vsak mesec dobivajo dodatno pokojnino. Številka je v zadnjega pol leta zrasla za 50 odstotkov in se bo še dvigovala,« pravi direktor družbe Peter Filipič, ki ima okoli 40 tisoč zavarovancev. Tudi pri Prvi osebni zavarovalnici že izplačujejo rente: »Pri nas imamo trenutno 79.469 zavarovancev dodatnega pokojninskega zavarovanja, rento pa je z nami sklenilo že 1.924 upokojencev.« Pri Skupni pokojninski družbi za dodatno pokojnino varčuje skoraj 63 tisoč zavarovancev, tudi pri njih že izplačujejo rente. »V okviru Skupne se je za pokojninske rente od leta 2011 do zdaj odločilo 1.061 upokojencev,« pravi Peter Krassnig, član uprave.

znidarsic-kranjc-alenk15-ih.1372271757.jpg.o.240px.jpg
Rento pri Prvi osebni zavarovalnici, ki jo vodi Alenka Žnidaršič Kranjc, je do zdaj sklenilo dobrih 1.900 upokojencev.

Osnovna pokojnina se lahko znatno zviša

Višina rente je odvisna od mesečno vplačanega zneska in obdobja varčevanja, vendar pa zneski sedanjih upravičencev niso tako majhni - večina je varčevala deset let. »Višina mesečne rente, ki jo izplačujemo, v povprečju znaša med 80 in 90 evrov, kar za večino upokojencev pomeni približno 15-odstotno povišanje osnovne pokojnine,« pravijo v Prvi osebni zavarovalnici. V Pokojninski družbi A povprečna mesečna renta znaša okoli 47 evrov na mesec. V povprečju sicer že 40 evrov mesečno predstavlja med štirimi in šestimi odstotki višjo pokojnino za posameznika, ki se odloči za izplačilo rente. Ta delež v skupnih prihodkih upokojencev že in bo še naraščal, vendar bo treba vztrajati v varčevanju, so pojasnili v Moji naložbi. Na posameznikov varčevalni račun se mesečno običajno steka približno 50 evrov. Deset ali trinajst let je sicer kratka doba varčevanja za pokojnino, ki jo prejemamo od upokojitve do konca življenja. Od upokojitve do smrti v povprečju preteče okoli 20 let, vendarle tudi rente niso tako nizke.

Ob tem dodajmo, da je sistem varen in likviden. Varen je še zlasti na račun sistema zajamčene donosnosti, visoke reguliranosti in prevzemanja nizkih oziroma razumnih tveganj. Zajamčene donosnosti po pokojninskih načrtih so v preteklem obdobju dosegale ali celo presegale nivoje inflacije. Izvajalci sicer že tretje leto nemoteno in tekoče izplačujejo prihranke zavarovancem, ki se po desetih letih odločijo sredstva nameniti za kaj drugega kot višjo pokojnino.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.

PRO
Članki
Članki Čredni nagon

Odgovor na vprašanje, zakaj vratarji na svetovnem prvenstvu pri branjenju enajstmetrovk delajo škodo svojim ekipam, je podoben odgovoru...