FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pri dodatnih pokojninah je varnost na prvem mestu

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
16.04.2013  11:41
Strah pred propadom privarčevanih sredstev za dodatno pokojnino prek pokojninskih družb je odveč, k temu pripomore tudi zakonodaja

zlato jajce
Ko beseda nanese na dodatne pokojnine, je varnost seveda na prvem mestu.

"Kakšna je garancija, da moja sredstva v pokojninskem skladu ne bodo propadla oziroma da se premoženje ne bo stopilo? In kdo mi garantira, da bo moj dodatek k pokojnini še vedno izplačan, če pokojninska družba iz takšnih in drugačnih razlogov propade?" se pogosto vprašajo tisti, ki že varčujejo ali pa želijo dodatno varčevati za pokojnino prek pokojninskih skladov. Ko beseda nanese na pokojnine, je varnost seveda na prvem mestu, k temu pripomore tudi zakonodaja, med drugim pa je predpisan tudi zajamčeni donos.

Donos pokojnincev je zajamčen

Zakon tako predpisuje zajamčeni donos na vplačane premije v višini najmanj 40 odstotkov povprečne letne obrestne mere državnih obveznic. Sredstva zavarovancev morajo biti ločena od sredstev izvajalcev zavarovanja, izvršba nad sredstvi zavarovanca pa ni možna. Pokojninske družbe so bile sicer ene redkih finančnih družb, ki tudi 2008 v času zloma na finančnih trgih niso naredile večjih izgub ravno zaradi strogih naložbenih omejitev. Te določa zakon ZPIZ-2.

Prioriteta je dolgoročen in stabilen donos

Očitki o nizkih donosih v zadnjih letih so, če pogledamo realne donose, večinoma neutemeljeni, saj so bili kumulativno višji kot donosi večine vzajemnih skladov. Pokojninci zaradi zajamčenega minimalnega donosa namreč niso zabeležili negativnih rezultatov v najbolj kriznih letih na trgu. Gresta pa donos in tveganje ponavadi z roko v roki, zaradi česar pokojninske družbe nalagajo sredstva bolj konzervativno od drugih, saj je namen zagotoviti dolgoročen in stabilen donos.

Manjko mora izvajalec nadoknaditi iz svojega žepa

Izvajalec zavarovanja mora sicer mesečno ugotavljati dejansko in zajamčeno vrednost sredstev zavarovancev. Če je dejanska vrednost nižja od zajamčene vrednosti, jo mora izvajalec nadoknaditi iz lastnega kapitala in v primeru izplačila zavarovancu tudi izplačati.

Zakon zahteva visoko razpršitev naložb

Varnost vaših sredstev je predvsem odvisna od naložbene politike, zato zakonodaja od pokojninskih družb zahteva visoko razpršitev naložb in omejuje naložbe z večjim tveganjem. Pokojninske družbe so zavezane k mesečnem ugotavljanju donosa in poročanju o stanju naložb Agenciji za zavarovalni nadzor. Poslovanje pokojninskih družb spremlja pooblaščeni aktuar, pooblaščeni revizor, notranji revizor in organi nadzora družbe.

Privarčevana sredstva so last zavarovancev

Pokojninske družbe so le upravljavec, ne pa lastnik vaših sredstev. Če pokojninske družbe propadejo, vaša sredstva ne gredo v stečajno maso temveč se prenesejo v upravljanje drugemu upravljavcu. Za sredstva zavarovancev jamči pokojninska družba s svojim kapitalom in rezervacijami, posredno pa njeni lastniki, zaradi česar je za varnost vaših sredstev še toliko pomembnejše, kdo so lastniki družbe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.