FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Polovica pokojninske rente je oproščena plačila dohodnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
21.03.2013  11:08
Predsednik uprave Pokojninske družbe A Peter Filipič odgovarja na vprašanja bralcev Financ o dodatni pokojnini

Kaj je z obdavčitvijo pokojninskih rent? Dokler bodo izplačila upoštevana v dohodnino, je to varčevanje po mojem mnenju nesmiselno. Pa še na banki bi sam dosegal višje donose.

Na banki za postopno varčevanje ne dobite višjih, prej nižje obresti. Premije, ki jih vplačate prijavite v dohodninsko osnovo, zato vam država vrne dohodnino, če vam premijo plačuje delodajalec pa je ta višja saj delodajalcu ni potrebno odvesti prispevkov in akontacije dohodnine. Če varčujete za pokojnino (kar je namen) težko kjer koli drugje privarčujete več saj so tudi rente 50% oproščene dohodnine, pa kot upokojenec ste deležni dodatne dohodninske olajšave.

Zanima me vaš nasvet kako ob upokojitvi najbolj rentabilno določiti izplačilo rente (enkratni dvig ali postopno in kako). V 13 letih se je nabralo skoraj 10 tisoč evrov.

Tudi v vašem primeru prilagam izračun. Vaša dosmrtna mesečna renta bi znašala cca 46 EUR, imate pa na izbiro tudi pospešene rente, na primer 3 leta po 255 EUR mesečno in nato 65 EUR letno. Na vsak način se vam iz davčnega vidika bistveno bolj izplača renta kot dvig v enkratnem znesku saj boste v tem primeru plačali znatno višjo dohodnino.

pokojninska renta izracun
Klik za večjo sliko.

Do 31.12.12 se je na mojem računu v šestih letih nabralo približno tri tisoč evrov. Na kolikšen neto lahko realno računam, če sredstva danes dvignem v celoti? Je to sploh možno?

V primeru enkratnega dviga lahko dvignete sredstva, ki ste jih imeli na računu na dan 31.12.2012, če še niste upokojeni in vam je premijo plačeval delodajalec takrat ko bo poteklo 10 let od vstopa v zavarovanje, če pa ste že upokojeni pa izpolnitev pogoja 10 let ni potrebna. Ob izplačilu vam bo odtegnjena 1% izstopna provizija in 25% akontacija dohodnine. Poračun dohodnine za letos pa bo glede na ostale vaše prihodke pokazal ali boste morala drugo leto še kaj doplačati, ali pa se vam del dohodnine vrne.

Kje bodo vplačana sredstva naložena?

Sredstva nalagamo v obveznice izdajateljev z visoko boniteto, bančne depozite, kredite z jamstvom nepremičnine in delnice. Pri tem zasledujemo cilj čim večje razpršenosti naložb.

Kdo je lastnik pokojninske družbe?

V primeru Pokojninske družbe A, d.d. so lastniki družbe podjetja, ki so v družbi zavarovala svoje zaposlene, lastništvo je razpršeno, maksimalni lastniški delež ne presega 9%, lastniki so Petrol, Mercator, Lek, Sij, Talum in druga podjetja.

Preberite tudi:

13.03.2013
05.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...