FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Efektivna obdavčitev dodatnih pokojnin bo nizka

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
20.03.2013  08:20
Zaradi posebne dohodninske olajšave, ki jo imajo upokojenci in novega zakona je dodatna pokojninska renta v večini primerov z dohodnino obdavčena le minimalno
Efektivna obdavčitev dodatnih pokojnin bo nizka

davki-dohodnina-napoved-akr
Zaradi posebne dohodninske olajšave, ki jo imajo upokojenci in novega zakona je dodatna pokojninska renta v večini primerov z dohodnino obdavčena le minimalno.

Dodatno pokojninsko zavarovanje je namenjeno kot varčevanje za starost in nadomestitvi izpada dohodka iz obveznega pokojninskega zavarovanja, ki je in bo tudi v prihodnje posledica negativnih demografskih trendov. Zaradi veljavnih upokojenskih olajšav - splošna olajšava, olajšava za uživalce pokojnin, seniorska olajšava - bo s tem za večino prejemnikov rent efektivna obdavčitev nizka.

Pri običajni renti davek pod petimi odstotki

Vplačila v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje so oproščena plačila prispevkov in dohodnine. V davčno osnovo od pokojninske rente iz naslova prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja pa ne gre celoten prejeti znesek, pač pa samo polovica. Zaradi tega in zaradi posebne dohodninske olajšave, ki jo imajo upokojenci, je dodatna pokojninska renta v večini primerov minimalno obdavčena z dohodnino.

Če vaša redna pokojnina znaša manj kot tisoč evrov in prejemate dodatno pokojnino v višini 100 evrov, plačate od rente dohodnino pod petimi odstotki. Če imate zelo visoko redno pokojnino - denimo 1.300 evrov - in dodatno pokojnino v višini 200 evrov pa plačate 13,5 odstotka dohodnine od rente.

Več v tabeli:

obdavcitev rent

Ob izplačilu rente odvajanje akontacije med 16 in 25 odstotki

Ob izplačilu rente izplačevalci odvajajo 25-odstotno akontacijo dohodnine od polovice pokojninske rente. Akontacija dohodnine od te pokojninske rente pa se lahko izračuna in plača tudi po znižani stopnji, vendar ne nižji od 16 odstotkov. Za znižano stopnjo akontacije dohodnine se odloči zavezanec sam, o čemer mora obvestiti davčni organ in izplačevalca rente, če oceni, da bo akontacija dohodnine previsoka glede na pričakovano dohodnino na letni ravni.

Kako je z obdavčitvijo pri enkratnem izplačilu?

Drugače pa je z obdavčitvijo pri izrednem dvigu sredstev (Po ZPIZ-2 le tistih, ki so bila vplačana do 1.1.2013) oziroma enkratnem izplačilu (če ne presega pet tisoč evrov) namesto rente - z davčnega vidika ti opciji nista najbolj ugodni, saj jih država smatra kot nenamensko porabo sredstev, ki so bila namenjena za dodatno pokojnino in so bila zaradi tega deležna davčne olajšave.

Varčevalec, ki zahteva izredno prekinitev in enkratno izplačilo sredstev plača izstopne stroške v višini enega odstotka, akontacijo dohodnine 25 odstotkov, poleg tega pa se izplačana sredstva štejejo v osnovo za plačilo dohodnine in tako mora zavarovanec doplačati še razliko glede na dohodninski razred v katerega je uvrščen. Dvig sredstev in posledično povečan letni prihodek lahko negativno vpliva tudi na socialne transferje kot so otroški dodatek, socialna podpora, štipendija za otroke itd.

Izbirate lahko med več oblikami rent

Bistvo dodatnega pokojninskega zavarovanja je pridobitev pravice do dodatne starostne pokojnine v obliki pokojninske rente. Ko ste dosegli pogoje za upokojitev, lahko izbirate med več oblikami dodatne starostne pokojnine, ki jih ponujajo izvajalci zavarovanja.

Posamezne rente se lahko dedujejo

Pri dodatni starostni pokojnini z enakomernim črpanjem sredstev lahko izbirate med dosmrtno rento brez zajamčenega obdobja izplačevanja (oblika dosmrtne rente brez dedovanja), dosmrtno rento z 10 letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja in dosmrtno rento z 20 letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja (oblika dosmrtne rente z dedovanjem 10 oz. 20 let).

V primeru, ko se odločite za obliko rente z zajamčenim obdobjem izplačevanja, v primeru smrti pred iztekom zajamčenega obdobja izplačevanja, upravičenci navedeni na pogodbi prejemajo rento do izteka zajamčenega obdobja. Na zahtevo upravičencev ali njihovih dedičev se namesto nadaljevanja izplačevanja rente izplača neto matematična rezervacija v enkratnem znesku. Renta se izplačuje mesečno, lahko pa se odločite tudi za polletno ali letno izplačevanje.

Do glavnine sredstev v prvih letih po upokojitvi

Za zavarovance z malo zbranimi sredstvi in tiste zavarovance, ki bi si želeli izboljšati življenjski standard v prvem obdobju po upokojitvi je opcija dosmrtna renta s pospešenim črpanjem sredstev. Pri tej obliki lahko, odvisno od ponudnika zavarovanja, izbirate med zajamčenim obdobjem (od 2 do 10 let), v katerem se vam v prvem obdobju po upokojitvi izplača 90 odstotkov sredstev mesečno. Izplačila v tem obdobju so predmet dedovanja. Preostalih deset odstotkov sredstev se nameni dosmrtni renti, ki jo pričnete prejemati po zaključku prvega obdobja izplačevanja. Ta renta se izplačuje z letnimi izplačili do smrti.

Rente družbe preračunavajo različno

Pri tem je treba poudariti, da pokojninske družbe in zavarovalnice rente preračunavajo različno, na kar med drugim vpliva tudi odprava razlikovanja glede na spol. Trenutno sta v veljavi namreč dve direktivi - zavarovalniška govori o enakosti spola (in renta je zavarovalniški produkt), druga v delu, kamor sodijo tudi pokojnine, pa ločevanje dopušča.

Preberite tudi:

11.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...