FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Vsi bomo potrebovali primerne pokojnine

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
13.03.2013  09:46
Predsednik uprave Pokojninske družbe A Peter Filipič odgovarja na vprašanja bralcev Financ o dodatni pokojnini

Ali so sredstva pozavarovana? V kolikor so sredstva pozavarovana me zanima katera inštitucija pozavaruje sredstva?

filipic-peter7-br.1362512320.jpg.o.470px.jpg

Za sredstva jamčijo naložbe v katera so naložena. V primeru padca vrednosti naložb pod zajamčeni donos (približno dva odstotka letno na vplačano premijo), izvajalci koristijo natečene rezervacije iz preteklih let, če teh nimajo pa z mankom sredstev obremenijo kapital družbe, če ta pade pod štiri odstotke vrednosti sredstev zavarovancev morajo lastniki izvajalce (pokojninske družbe) dokapitalizirati z vplačilom dodatnega kapitala.

Ali se bodo pokojninski stebri obdržali? Vemo, da za pokojninske stebre, depozite itd., jamstvo daje vlada oziroma država, vendar kaj počnejo s tem denarjem in ali bo sploh denar, ko se bom jaz in marsikdo iz moje generacije (starost 30 let) upokojil?

Vsi bomo potrebovali primerne pokojnine. Brez njih ne bo vzdržnega gospodarstva (porabe) niti socialno vzdržne države. Pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja bodo deležni tudi mladi, ker bodo zaradi demografskih gibanj nižje, potrebujemo dodatno pokojninsko zavarovanje, to mora temeljiti na varčevanju za starost. Pokojnine moramo tako na nacionalni kot na osebni ravni načrtovani dolgoročno, le tako jih lahko zagotovimo v primerni višini.

Kako so sredstva vplačana v dodatno pokojninsko zavarovanje zavarovana pred morebitno hiperinflacijo, tako da se kljub morebitni hiperinflaciji ohrani realna višina sredstev?

Če sredstva še niso zavarovana pred morebitno hiperinflacijo, ali je v pripravi ukrep, ki bi bil najustreznejši v tem primeru?

Sredstva so "zavarovana" proti inflaciji s tem ko so naložena v naložbe. V primeru visoke inflacije to pomeni dvig obrestnih mer, zahtevane donosnosti obveznic in povečanja denarne vrednosti prodaje in posledično cene delnic podjetij. V te naložbe so naložene tudi vplačane premije. V obdobju 1973-2013 je povprečna letna inflacija v ZDA znašala 4,2 odstotka letno, povprečni donos ameriških dolgoročnih državnih obveznic v tem obdobju je znašal 8,28 odstotka letno, povprečni donos ameriških delnic (index S&P 500) pa 9,94 odstotka letno.

Recimo da bom do upokojitve z dodatnim pokojninskim varčevanjem privarčeval 100.000 evrov in bom pogoje za upokojitev dosegel na svoj 65. rojstni dan. Kolikšno dodatno pokojnino bom prejemal in kako se bo njena višina do moje smrti spreminjala oziroma ali je način, kako se bo čez 30 let moja pokojnina izračunala, danes znan in naveden v pogodbi?

Prilagam spodnji izračun (dobite ga na naši spletni strani). Če boste do upokojitve zbrali približno 100.000 EUR bo vaša dodatna pokojnina (dosmrtna renta) 490 EUR mesečno, v primeru njenega dedovanja pa 450 EUR. Lahko boste izbrali tudi pospešeno rento recimo 852 EUR mesečno prvih 10 let po upokojitvi nato pa do smrti letno 1.131 EUR. V izračunu je že upoštevano podaljševanje življenjske dobe in je predvideno, da ste danes star 35 let. Upoštevan je letni donos 2,5 odstotka, če bo višji bo višja tudi renta.

izracun premije - pokojninska druzba a
Kliknite za večjo sliko

Tretji del odgovorov bomo v kratkem objavili na [pokojninsko.finance.si]

Preberite tudi:

05.03.2013
21.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.