FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Dodatne pokojnine brez razlikovanja glede na spol

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
11.03.2013  12:37
Novi zakon odpravlja upoštevanje spola kot dejavnika pri določanju zavarovalnih premij in pokojninskih rent

shutterstock_91938611
Novi zakon odpravlja upoštevanje spola kot dejavnika pri določanju zavarovalnih premij in rent - to pomeni manj ugodne rente za moške, a bolj ugodne za ženske.

Ob upokojitvi lahko zavarovanci pri pokojninskih družbah izbirate med več oblikami dodatne starostne pokojnine - denimo navadno dosmrtno rento brez zajamčenega obdobja izplačevanja (brez dedovanja) ter dosmrtno rento z zajamčenim obdobjem izplačevanja - dedovanjem (nekatere pokojninske družbe ponujajo do 20 let garancije). Če zavarovanec pri takšni renti umre pred potekom zajamčenega obdobja izplačevanja, upravičenci, navedeni na pogodbi, prejemajo rento do konca zajamčenega obdobja.

Zavarovancem z malo zbranimi sredstvi in tistim, ki bi si želeli izboljšati življenjski standard v prvih letih po upokojitvi, pa je na voljo dosmrtna renta s pospešenim črpanjem sredstev.

Informativni izračuni še niso povsem primerljivi

Pri izbiri ponudnika pokojninske rente pa imate proste roke. Novi zakon vam ob tem daje tudi pravico izbire kateregakoli ponudnika za izplačevanje pokojninske rente. Večina ponudnikov ima na spletu izračune, za to se vam splača primerjati njihove ponudbe in izbrati najugodnejšo. Pri tem pa je treba opozoriti, da informativni izračuni rent med seboj niso povsem primerljivi, na kar med drugim vpliva tudi odprava razlikovanja glede na spol.

Trenutno sta v veljavi namreč dve direktivi - zavarovalniška govori o enakosti spola (in renta je zavarovalniški produkt), druga v delu, kamor sodijo tudi pokojnine, pa ločevanje dopušča, je pojasnila Maja Ivandić iz Prve osebne zavarovalnice. Tako se znajdemo v situaciji, ko za enako zadevo veljajo različna pravila.

Novi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) pa v 215. členu razlikovanje glede na spol odpravlja.

Po dveh letih povsod enakost spolov?

To bi morale uveljaviti tudi pokojninske družbe, a ker prehodno obdobje traja dve leti, bodo slednje verjetno s tem še počakale in če bo do tega prišlo, bodo izračuni rent verjetno bolj primerljivi.

Bistvena sprememba, ki jo v praksi prehod na unisex tabele prinaša je ta, da se premije za moške in ženske poenotijo, kar pri rentah pomeni manj ugodne rente za moške, a bolj ugodne za ženske.

Okoliščine, ki vplivajo na rento

Izračun rente za Prvo osebno zavarovalnico pri članku Pokojninske rente: splača se pogledati naokrogtako velja za osebo moškega in ženskega spola, kar je skladno z zakonodajo, ki določa, da se odpravi upoštevanje spola kot dejavnika pri določanju zavarovalnih premij. Če bi bil izračun narejen pred 21.12.2012, bi bil izračun rente za moške ugodnejši.

Svoje okoliščine, ki vplivajo na primerjalno analizo predstavljenih višin pokojninskih rent in s tem na objektivno sliko, ki jo zavarovanec oziroma bralec lahko dobi so pojasnili tudi pri Triglavu: "Preglednica višine rent ne predstavlja celovite slike pri izračunih pokojninskih rent, saj ne vsebuje enakih parametrov primerjav. Zavarovalnica Triglav izvaja določila direktive o izvajanju načela enakega obravnavanja moških in žensk. Pri navadni dosmrtni renti brez ali z garancijo je zato prikazana višina rente neodvisna od spola zavarovane osebe. Pri izračunu rente uporabljamo nižjo obrestno mero (2,75 odstotka) kot konkurenčne družbe, vendar je ta zajamčena, kar pomeni, da se obrok rente pri nas v kasnejšem obdobju ne more znižati. Triglav tudi pri pospešenih rentah poleg garantirane petletne rente v mesečni višini 137,61 EUR v kasnejšem obdobju izplačuje 137,61 EUR letno."

Preberite tudi:

20.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.