FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Proste roke pri izbiri ponudnika za izplačevanje pokojninske rente

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
05.03.2013  22:30
Predsednik uprave Pokojninske družbe A Peter Filipič odgovarja na vprašanja bralcev Financ o dodatni pokojnini

Sam že varčujem pri drugi pokojninski družbi in me zanima, ali ob upokojitvi lahko izberem dodatno pokojnino (rento) pri katerikoli pokojninski družbi ali jo moram nujno vzeti pri tej, kjer sem varčeval? Kakšne so razlike med njima?

filipic-peter7-br.1362512320.jpg.o.470px.jpg

Novi zakon vam daje pravico izbora kateregakoli ponudnika za izplačevanje pokojninske rente. Razlika med ponudniki je v višini vračunanih stroškov in donosov, pa tudi v dolžini obdobja, v katerem se renta deduje. Večina ponudnikov ima na spletu izračune, za to se vam splača primerjati njihove ponudbe in izbrati najugodnejšo.

Kakšno je jamstvo, da sredstva ne bodo propadla? Če pokojninska družba zaradi takšnih in drugačnih razlogov propade (v 30 letih se lahko marsikaj zgodi), kdo jamči, da bo dodatek k pokojnini izplačan?

Pokojninske družbe so le upravljavec, ne pa lastnik vaših sredstev. Če te propadejo, vaša sredstva ne gredo v stečajno maso, temveč se prenesejo v upravljanje drugemu upravljavcu. Za sredstva zavarovancev jamči pokojninska družba s svojim kapitalom in z rezervacijami, posredno pa njeni lastniki. Varnost vaših sredstev pa je predvsem odvisna od naložbene politike, zato zakonodaja od pokojninskih družb zahteva visoko razpršitev naložb in omejuje naložbe z večjim tveganjem, od pokojninskih družb pa zahteva mesečno ugotavljanje donosa in poročanje o stanju naložb agenciji za zavarovalni nadzor. Poslovanje pokojninskih družb spremljajo pooblaščeni aktuar, pooblaščeni in notranji revizor ter organi nadzora družbe.

Ali osebno verjamete v ohranjanje vrednosti v dodatno pokojninsko zavarovanje in zato plačujete najvišjo premijo?

Verjamem v nujnost varčevanja za pokojnino, dodatno pokojninsko zavarovanje je zaradi davčne olajšave in konservativne naložbene politike zato najprimernejše, moja mesečna premija je enaka višini moje davčne olajšave.

Kako je z dodatno pokojnino in inflacijo? Ali me kaj ščiti pred inflacijo, ko začnem dobivati dodatno pokojninsko rento?

Odvisno od ponudnika. Pokojninska družba A, d. d., ponuja variabilno rento, pri kateri se njena višina s pojavom visoke inflacije viša in vas tako ščiti pred njo.

Sem prejemnik pokojninske rente iz prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Pri obračunu dohodnine se ti prejemki vodijo pod šifro 1109 - drugi dohodki iz delovnega razmerja (kar seveda ni res), in ne pod šifro 1106 - pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Zaradi tega se pojavlja diskriminatorno obdavčevanje pokojninske rente, ker se na te prejemke ne upošteva olajšava v višini 13,5 odstotka. Ali je izveden kakšen postopek, da se ti prejemki obravnavajo enako kot prejemki iz rednih pokojnin?

Dodatna pokojnina je po zakonu o dohodnini v višini 50 odstotkov izvzeta iz plačila dohodnine, tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bi bila v celoti izvzeta iz dohodnine.

Drugi in tretji del odgovorov bomo v kratkem objavili na [pokojninsko.finance.si]

Preberite tudi:

13.03.2013
21.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.