FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Proste roke pri izbiri ponudnika za izplačevanje pokojninske rente

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
05.03.2013  22:30
Predsednik uprave Pokojninske družbe A Peter Filipič odgovarja na vprašanja bralcev Financ o dodatni pokojnini
Proste roke pri izbiri ponudnika za izplačevanje pokojninske rente

Sam že varčujem pri drugi pokojninski družbi in me zanima, ali ob upokojitvi lahko izberem dodatno pokojnino (rento) pri katerikoli pokojninski družbi ali jo moram nujno vzeti pri tej, kjer sem varčeval? Kakšne so razlike med njima?

filipic-peter7-br.1362512320.jpg.o.470px.jpg

Novi zakon vam daje pravico izbora kateregakoli ponudnika za izplačevanje pokojninske rente. Razlika med ponudniki je v višini vračunanih stroškov in donosov, pa tudi v dolžini obdobja, v katerem se renta deduje. Večina ponudnikov ima na spletu izračune, za to se vam splača primerjati njihove ponudbe in izbrati najugodnejšo.

Kakšno je jamstvo, da sredstva ne bodo propadla? Če pokojninska družba zaradi takšnih in drugačnih razlogov propade (v 30 letih se lahko marsikaj zgodi), kdo jamči, da bo dodatek k pokojnini izplačan?

Pokojninske družbe so le upravljavec, ne pa lastnik vaših sredstev. Če te propadejo, vaša sredstva ne gredo v stečajno maso, temveč se prenesejo v upravljanje drugemu upravljavcu. Za sredstva zavarovancev jamči pokojninska družba s svojim kapitalom in z rezervacijami, posredno pa njeni lastniki. Varnost vaših sredstev pa je predvsem odvisna od naložbene politike, zato zakonodaja od pokojninskih družb zahteva visoko razpršitev naložb in omejuje naložbe z večjim tveganjem, od pokojninskih družb pa zahteva mesečno ugotavljanje donosa in poročanje o stanju naložb agenciji za zavarovalni nadzor. Poslovanje pokojninskih družb spremljajo pooblaščeni aktuar, pooblaščeni in notranji revizor ter organi nadzora družbe.

Ali osebno verjamete v ohranjanje vrednosti v dodatno pokojninsko zavarovanje in zato plačujete najvišjo premijo?

Verjamem v nujnost varčevanja za pokojnino, dodatno pokojninsko zavarovanje je zaradi davčne olajšave in konservativne naložbene politike zato najprimernejše, moja mesečna premija je enaka višini moje davčne olajšave.

Kako je z dodatno pokojnino in inflacijo? Ali me kaj ščiti pred inflacijo, ko začnem dobivati dodatno pokojninsko rento?

Odvisno od ponudnika. Pokojninska družba A, d. d., ponuja variabilno rento, pri kateri se njena višina s pojavom visoke inflacije viša in vas tako ščiti pred njo.

Sem prejemnik pokojninske rente iz prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Pri obračunu dohodnine se ti prejemki vodijo pod šifro 1109 - drugi dohodki iz delovnega razmerja (kar seveda ni res), in ne pod šifro 1106 - pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Zaradi tega se pojavlja diskriminatorno obdavčevanje pokojninske rente, ker se na te prejemke ne upošteva olajšava v višini 13,5 odstotka. Ali je izveden kakšen postopek, da se ti prejemki obravnavajo enako kot prejemki iz rednih pokojnin?

Dodatna pokojnina je po zakonu o dohodnini v višini 50 odstotkov izvzeta iz plačila dohodnine, tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bi bila v celoti izvzeta iz dohodnine.

Drugi in tretji del odgovorov bomo v kratkem objavili na [pokojninsko.finance.si]

Preberite tudi:

13.03.2013
21.03.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...