FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pokojninske rente: splača se pogledati naokrog

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
05.03.2013  22:30
Pred črpanjem dodatne pokojnine preglejte ponudbo pokojninskih družb in zavarovalnic; pri izbiri ponudnika in oblike rente imate proste roke, razlike na letni ravni niso zanemarljive

Leta varčevanja za dodatno pokojnino pri eni izmed pokojninskih družb so za vami in napočil je čas, ko boste začeli unovčevati privarčevano. Pri izbiri ponudnika imate povsem proste roke, zato se vam splača primerjati njihove ponudbe in izbrati najugodnejšo - razlike lahko v letu dni prinesejo dodatno pokojnino.

pokojninska-pasica.1362511980.jpg.o.470px.jpg

pokojninske rente

Kdor za dodatno pokojnino pri eni izmed pokojninskih družb varčuje ter s tem mirnejše življenje na starost snuje, se bo gotovo vprašal, kakšno rento bo izbral ob upokojitvi. Ob tem, da se lahko odloči za različne oblike črpanja privarčevanega denarja, mu novi zakon daje tudi pravico izbire kateregakoli ponudnika za izplačevanje pokojninske rente. Večina ponudnikov ima na spletu izračune, za to se vam splača primerjati njihove ponudbe in izbrati najugodnejšo. Razlika med ponudniki je v višini vračunanih stroškov in donosov, pa tudi v dolžini obdobja, v katerem se renta deduje. Praksa je zdaj takšna kot v tujini, denimo v Veliki Britaniji, kjer ljudje varčujejo pri eni zavarovalnici ali skladu, za rento pa se odločijo po pregledu ponudbe.

Kakšne so oblike dodatnih pokojnin

Ob upokojitvi lahko zavarovanci pri pokojninskih družbah izbirate med več oblikami dodatne starostne pokojnine. Pri dodatni starostni pokojnini z enakomernim črpanjem sredstev tako lahko izbirate med navadno dosmrtno rento brez zajamčenega obdobja izplačevanja (brez dedovanja) ter dosmrtno rento z zajamčenim obdobjem izplačevanja - dedovanjem (nekatere pokojninske družbe ponujajo do 20 let garancije). Če zavarovanec pri takšni renti umre pred potekom zajamčenega obdobja izplačevanja, upravičenci, navedeni na pogodbi, prejemajo rento do konca zajamčenega obdobja.

Rente tudi z zaščito pred inflacijo

Zavarovancem z malo zbranimi sredstvi in tistim, ki bi si želeli izboljšati življenjski standard v prvih letih po upokojitvi, pa je na voljo dosmrtna renta s pospešenim črpanjem sredstev. Pri tej obliki lahko pri nekaterih družbah izbirate med tri-, pet- ali 10-letnim zajamčenim obdobjem, v katerem se vam v treh, petih ali desetih letih po upokojitvi mesečno izplača 90 odstotkov sredstev. Izplačila v tem obdobju so predmet dedovanja. Preostalih deset odstotkov sredstev se nameni dosmrtni renti, ki jo začnete prejemati po koncu prvega obdobja izplačevanja. Ta renta se izplačuje z letnimi izplačili do smrti. Pri nekaterih ponudnikih (Prva osebna zavarovalnica) smo zasledili poleg rente tudi dodatno nezgodno zavarovanje, pri drugih (Pokojninska družba A) pa so opozorili, da so njihove rente variabilne in ščitijo zavarovanca ob morebitni visoki inflaciji. Kot je videti, je izbira dodatnih pokojnin pestra, tako da se je pred izbiro te gotovo dobro pozanimati, kaj vam ponuja vaš ponudnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...