FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Ljudje denar raje sproti potrošijo, kot da bi del dohodka namenili za pokojnino

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
28.02.2013  12:11
Po mnenju psihologa Aleksandra Zadela se ljudje dodatnemu varčevanju za pokojnino izogibamo, ker nas sili v razmišljanje o času, ko ne bomo več na vrhuncu moči

Javne pokojnine prihodnjim upokojencem ne bodo zadostovale za varno in udobno življenje po upokojitvi, zato je za primerno pokojnino treba varčevati že danes. Seveda pa lahko svobodno izberete pot, po kateri boste poskrbeli zase, dejstvo pa je, da za dodatno pokojnino varčujemo premalo - tudi zato, ker si ljudje raje privoščijo nekatere dobrine, kot pa da bi del prihodka namenili za pokojnino

O tem je za Delo v članku Otrokom popuščamo, vzgajamo potrošniške zombije spregovoril tudi psiholog Aleksander Zadel iz inštituta C. A. R.

Kaj pravi Zadel na vprašanje, zakaj se tudi tisti, ki bi si lahko privoščili dodatno varčevanje za pokojnino, ne odločajo za uresničevanje tako pomembnega finančnega cilja?

"V potrošniški družbi, v kateri živimo, stvari ne kupujemo zato, ker jih potrebujemo, ampak zato, ker si jih želimo. Ta družba pa nas prepričuje, da je za našo blaginjo nujno, da si privoščimo določena potovanja, obleke, avtomobile in podobne dobrine. Pri nakupovanju čutimo zadovoljstvo, dobimo občutek nadzora nad svojim življenjem in potrdimo svoj socialni status. Poleg tega si z veseljem predstavljamo, kako bo, ko bomo na dopustu, ko bomo vozili avtomobil določene znamke ali ko bomo oblekli določeno obleko. Da te stvari kupimo, nas mora prodajalec samo malo pahniti v polje odločitve.

Pri pokojnini in zagotavljanju socialne varnosti pa je drugače. Čeprav naj bi s sklenitvijo pokojninskega varčevanja kakovost življenja v določenem obdobju povišali, je dejstvo, da smo ob teh naložbah prisiljeni razmišljati o času, ko ne bomo več na vrhuncu moči. Ti produkti od nas zahtevajo, da v trenutku, ko smo na vrhuncu moči, kljub vsemu pa z obilico finančnih in drugih težav, razmišljamo o tem, da bo čez nekaj let še slabše. Tega pogosto ne moremo sprejeti. Raje kot da bi ugotovili, da moramo več narediti za to, da bomo v starosti lahko živeli človeka vredno življenje, prenehamo razmišljati o tem in odločitev o varčevanju premaknemo v nedoločljivo prihodnost. Pričakujemo tudi, da bo na tem področju za nas še naprej lahko skrbela država, čeprav je to na žalost vse manj verjetno."

In kaj bi bilo po mnenju psihologa Zadela treba narediti za preskok v miselnosti?

"Država bi morala z vzgojo, izobraževanjem in ozaveščanjem ljudi spodbuditi k razumevanju osebne odgovornosti, tako kot je to že storila na področju kadilskih navad. Čeprav je že desetletja znan podatek, da je življenjska doba kadilcev približno deset odstotkov krajša od življenjske dobe nekadilcev, je bilo za to, da se je v družbi opazno zmanjšal delež kadilcev, potrebnih več desetletij sistematičnega dela. Za spremembo razmišljanja in vedenja prebivalstva informacije o pokojninski vrzeli nekje na sedmi strani časopisov, od koder zdaj poteka obveščanje, ne bodo zadostovale, saj ljudje hitro najdejo razlog, da jih preslišijo."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...