FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Kako zagotoviti, da bodo ljudje prejemali primerne pokojnine?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
21.02.2013  12:57
Katere so ključne novosti pokojninske reforme in kaj prinašajo zaposlenim in podjetjem? Kaj bo potrebno storiti za dostojne pokojnine? Odgovore so iskali gostje posveta na AmChamu

denar pokojnina
Problematiko pokojninske reforme in bodočih pokojnin so z različnih kotov osvetlili gostje posveta na AmCham.

V Sloveniji so sedanje - še bolj pa prihodnje - pokojnine pereč problem. Pokojnine iz obveznega zavarovanja se namreč izplačujejo iz enega vira, tako sedanjim kot novim upokojencem, zato ni ogrožena le socialna varnost bodočih, temveč povsem enako tudi sedanjih upokojencev. O tem so se pogovarjali tudi udeležnci strokovnega posveta "Pokojninska reforma - kaj prinaša?", ki ga je organiziral AmCham.

Posvet na AmChamu na temo pokojninske problematike

Problematiko pokojninske reforme in bodočih pokojnin so z različnih kotov osvetlili gostje Peter Pogačar iz Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na MDDSZ, Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ, Peter Filipič, predsednik uprave Pokojninske družbe A in Vera Aljančič Falež, pomočnica predsednika uprave za kadre, pravo in organizacijo v Mercatorju.

Obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki predstavlja enega od ključnih temeljev naše socialne varnosti, je nastalo ob bistveno ugodnejšem razmerju med aktivnim in upokojenim prebivalstvom. Zaradi staranja prebivalstva se pritiski na zniževanje pravic iz obveznega zavarovanja zvišujejo.

Cilj pokojninske reforme so dostojne pokojnine

Eden glavnih ciljev pokojninske reforme so zato "dostojne pokojnine". Razmerje med povprečno starostno pokojnino in povprečno neto plačo je v zadnjih desetih letih padlo s 73 na 63 odstotkov. Povprečno neto pokojnina se bo v prihodnje še zniževala, kar po merilih OECD vodi v revščino. Za primerno pokojnino, ki bi omogočala ohranitev življenjskega standarda po upokojitvi, bi namreč potrebovali pokojnino v višini 70 odstotkov neto plače. Kako bi lahko ustavili padanje? Sprememba zakonodaje je po mnenju Papeža že korak v tej smeri, potrebna pa bo tudi gospodarska rast. Če iz prispevkov in državnega proračuna ne bo dovolj sredstev, bo situacija še slabša.

Razlogi za skrb so tudi povsem demografski

pogačar peter
Razlogi za skrb glede bodočih pokojnin so tudi demografski, je pojasnil Peter Pogačar iz Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na MDDSZ.

Peter Pogačar je ob tem povedal, da so razlogi za skrb za bodoče pokojnine tudi povsem demografski. Če se v generaciji rodi 9.000 deklic je namreč nemogoče pričkovati, da bodo te rodile 34.000 otrok, da bi sedanji pokojninski sistem preživel. Tudi sicer so podatki skrb zbujajoči: če smo imeli 2008 16,1 odstotka populacije starejše od 65 let in 64,3 odstotka stare med leti 20-64, se bo razmerje leta 2060 spremenilo tako, da bo 33,4 odstotka populacije starejše od 65 let, 49,1 odstotka pa med 20-64. Projekcije pri tem upoštevajo tudi 20 tisoč migrantov, vendar pa Slovenija trenutno predstavlja vse prej kot meko za iskalce dela.

Medgeneracijska solidarnost ali tako imenovano sprotno financiranje pokojnin bo kmalu pokrivalo le še polovico potreb ZPIZ. Ukrepi, s katerimi bi zagotovili, da bi večina prejemala primerne pokojnine so med drugim tudi:

- dvig upokojitvene starosti

- prilagoditev višine pokojnin

- kombinacija dokladnih in kapitalskih sistemov

Delež odhodkov za pokojnine na 15,6 odstotka BDP

Delež odhodkov za pokojnine iz obveznega zavarovanja v bruto domačem proizvodu (BDP) je v letu 2011 znašal že dobrih 11 odstotkov, do leta 2030 pa se bo delež povzpel na 15,6 odstotka. Leta 2020 se nam najbrž obeta nova pokojninska reforma. V Sloveniji sicer zdaj po novi pokojninski reformi v pokoj odhajamo takrat kot večina drugih Evropejcev, najvišjo starostno omejitev imajo sicer na Danskem. Tam se lahko upokojijo z 69 leti, na Češkem in v Veliki Britaniji pa z 68 leti.

Slabosti zakonodaje za dodatno pokojninsko zavarovanje

peter filipič
Peter Filipič iz Pokojninske družbe A meni, da dodatno pokojninsko zavarovanje pesti tudi prenizka prepoznana vrednost dodatne pokojnine pri zaposlenih.

Za dostojno pokojnino bo tako treba dodatno varčevati, so se strinjali udeležnci posveta. Eden izmed načinov je tudi dodatno pokojninsko zavarovanje, ki pa ima tudi nekaj slabosti. Po mnenju Petra Filipiča so to prenizka prepoznana vrednost dodatne pokojnine pri zaposlenih in možnost nenamenske porabe privarčevanih sredstev. Slabost sedanje zakonodaje je tudi enovita naložbena politika za vse starosti zavarovancev.

Zelo jasno bi bilo tako potrebno predstaviti dejstvo da lahko le zavarovanec, ki je vključen v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje pričakuje vsoto javne in dodatne pokojnine v višini 65-70 odstotkov svoje plače - tako tisti, ki se bo upokojil čet 10 let kot tisti, ki se bo upokojil čez 30 in več let.

Rente je treba povsem razbremeniti dohodnine

Za večjo privlačnost zavarovanja bi bilo potrebno delodajalcem omogočiti prenašanje neizkoriščene davčne olajšave za dodatno pokojninsko zavarovanje v naslednje obdobje. Novim zavarovancem bi bilo smiselno v prvem letu zavarovanja omogočiti izkoriščenje davčne olajšave za nekaj let. Višino davčne olajšave bi bilo treba dvigniti na 7,5 do 12% bruto plače (odvisno od starosti) in ukiniti absolutni znesek omejitve višine davčne olajšave, pokojninske rente pa v celoti razbremeniti dohodnine.

Preberite tudi:

21.02.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.