FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pokojnine višje za desetinko odstotka

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
18.02.2013  11:05  Dopolnjeno: 18.02.2013 12:32
Zvišanje je tako nizko, da se o njem upokojencev ne splača obveščati, je sklenil svet pokojninskega zavoda

upokojenec

Pokojnine se bodo zvišale za desetinko odstotka. Upokojenec, ki prejema tisoč evrov pokojnine, bo tako odslej prejemal točno en evro več. Ob februarskem izplačilu bodo upokojenci prejeli tudi poračun za januar, saj uskladitev pokojnin velja od začetka leta.

To je sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Hkrati je sprejel tudi sklep, da upokojencem ne bodo poslali obvestila o uskladitvi, saj je povišanje tako nizko, da ne upravičuje stroška obveščanja nekaj nad 150 tisoč evrov.

Daleč pod inflacijo

Navedena uskladitev pokojnin daleč zaostaja za rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je lani po uradnih statističnih podatkih dosegla 2,7 odstotka. Toda pokojnine so uskladili z rastjo plač, te pa so se lani, prav tako po uradnih podatkih, zvišale le za desetinko odstotka.

Proračunski prihranek

Spomnimo, da zakon za uravnoteženje proračuna sploh ni predvidel uskladitve pokojnin v letošnjem letu, tako kot je ni bilo tudi lani. Nato je bil konec decembra sprejet novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter za letos predvidel uskladite z rastjo plač, vendar največ do 50 milijonov evrov.

Toda zaradi pičle rasti plač bo za 0,1-odstotno zvišanje pokojnin letos zadoščalo 4,6 milijona. Torej je proračun že prihranil 45,6 milijona evrov.

Kako do informacij

O letošnji uskladitvi pokojnin bo ZPIZ upokojence tako obvestil skupaj z obvestilom o izplačilu letnega dodatka, ki ga bodo predvidoma poslali maja. Sicer pa lahko upokojenci podatek o zvišanju in druge podatke o izplačilih preverijo tudi prek spleta ali po telefonu s kodo PIN, ki so jo prejeli julija lani z obvestilom o izplačilu (oziroma neizplačilu) letnega dodatka.

Pri usklajevanju pokojnin bodo v bodoče upoštevali 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin in 60 odstotkov rasti plač. Po starem zakonu so upoštevali samo rast plač, tako kot tudi še pri letošnji uskladitvi.

Preberite tudi:

18.02.2013
18.02.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...

PRO
Članki
Članki Znižajte si dohodnino do konca leta z varčevanjem

Le še do konca leta si lahko znižamo dohodnino z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, s katerim...

PRO
Članki
Članki Bo pokojninsko problematiko reševala generacija 50+?

Med vsemi državami OECD ima Slovenija eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti zaposlenih v starosti od 55 do 64 let. Ta znaša le 35...

PRO
Članki
Članki Kaj pa zdaj, ko zmanjkuje zaposlenih?

Kar 75 odstotkov zaposlenih v Sloveniji se upokoji takoj, ko izpolnijo minimalne pogoje za upokojitev, tako ima Slovenija med vsemi...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.