FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Davčna olajšava je prednost dodatnega pokojninskega zavarovanja

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
12.02.2013  11:58
Če bi zaposleni znesek, ki mu ga za dodatno pokojnino nameni delodajalec prejel na račun kot del plače, bi ta zaradi dajatev za pokojnino lahko namenil občutno manjši del sredstev

V Sloveniji za dostojno pokojnino prek pokojninskih družb dodatno varčuje prek 60 odstotkov zaposlenih, kar je več kot v primerjavi z nekaterimi drugimi državami. K temu jih spodbuja tudi davčna olajšava - če bi delodajalec delavcu enak znesek namenil kot dodatek k plači za druge oblike varčevanja, bi zaradi davščin zaposleni za pokojnino lahko namenil občutno nižji znesek.

Davčna olajšava stimulira dodatno pokojninsko zavarovanje

Vplačane premije do višine 5,844% posameznikove bruto plače (v letu 2013 največ 2.819 evrov), so namreč v primeru vplačila premije s strani delodajalca oproščene plačila vseh dajatev in ne predstavljajo bonitete zaposlenega.

Če je zaposleni vključen v kolektivno zavarovanje prek delodajalca, lahko premijo doplača tudi sam iz svoje bruto plače in od nje ni potrebno plačati nobenih dajatev. V primeru, da je oseba vključena v individualno dodatno pokojninsko zavarovanje pa lahko vsak plača premijo iz svoje neto plače in se mu vplačane premije odštejejo pri letnem izračunu dohodnine.

Zaradi davčne olajšave druge oblike varčevanja zavarovancu zelo težko omogočijo privarčevati primerljivo visoka sredstva.

Premija 83 evrov bi se kot plača lahko prepolovila

Delodajalec lahko v korist zavarovanca z neto plačo 1.000 evrov vplača mesečno premijo v višini največ 83 evrov. V primeru, da bi delodajalec ta znesek nakazal zaposlenemu v obliki plače, bi zaposleni prejel le 47 evrov. Tako veliko razliko pri vsakomesečnem znesku varčevanja je z višjim donosom težko in tudi precej tvegano doseči.

dodatno pokojninsko varcevanje in drugo varcevanje

Da bi zavarovanec v 20 letih privarčeval enako višino sredstev na banki ali v drugi obliki varčevanja, bi moral letni donos sredstev (obrestna mera) v celotnem obdobju varčevanja znašati osem odstotkov (oziroma 2,5 krat več kot pri dodatnem pokojninskem zavarovanju).

Pol dodatne pokojnine je oproščeno plačila dohodnine

Vplačila v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje so oproščena plačila prispevkov in dohodnine. Večji del olajšave prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja predstavljajo prispevki, ki niso nikoli plačani, skladno z zakonom o dohodnini pa je v fazi izplačevanja obdavčena polovica pokojninske rente. Upokojenec s povprečno slovensko pokojnino iz obveznega zavarovanja bo zaradi posebne davčne olajšave za upokojence od dodatne pokojnine plačal le dohodnino v višini nekaj odstotkov.

Preberite tudi:

07.11.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.