FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Da vam na stara leta ne bo na vrata potrkala revščina

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
21.01.2013  11:21
V Sloveniji vsak zaposleni tako rekoč skrbi za socialno varnost še enega, ki mu to zagotavlja proračun. Tveganje revščine na stara leta je tako veliko, zato je treba dodatno varčevati že danes

shutterstock_22461409
Tveganje revščine bodočih upokojencev lahko prepreči le povečan obseg pokojninskega varčevanja.

Število prejemnikov pokojnin iz pokojninske blagajne se je po podatkih ZPIZ povzpelo prek 600 tisoč, k njim lahko prištejemo še 14 tisoč tako imenovanih državnih upokojencev, ki se jim pokojnine izplačujejo neposredno iz proračuna.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je brez dela že več kot 125 tisoč ljudi, v dobrem mesecu dni se je število povečalo za skoraj 14 tisoč - tako je delovno aktivnih v Sloveniji le še okoli 790 tisoč ljudi.

Pod črto je zaposlenih v Sloveniji le še 65 tisoč več kot brezposelnih in upokojencev in vsak zaposleni tako rekoč skrbi za socialno varnost še enega, ki mu socialno varnost zagotavlja proračun.

Osnovne pokojnine bodo nizke

Tudi demografska projekcija Eurostata razblinja vsako upanje o zadostnosti obveznega pokojninskega zavarovanja za zagotavljanje pokojnin bližnjih upokojencev - še posebej pa mladih, ki jim do upokojitve manjka še nekaj desetletij. Povprečna starostna pokojnina iz obveznega pokojninskega zavarovanja danes znaša dobrih 600 evrov, 40 odstotkov upokojencev pa ima pokojnino nižjo od 500 evrov.

Pokojnina je sicer še pred desetletjem znašala 70 odstotkov plače, danes znaša 60 odstotkov plače, v prihodnjih desetletjih pa se bo zaradi staranja prebivalstva le še zniževala - tridesetletniki danes lahko pričakujejo pokojnino v višini približno 50 odstotkov, dvajsetletniki pa zgolj še v višini 44 odstotkov svojih neto prihodkov.

Tveganje revščine lahko prepreči povečan obseg pokojninskega varčevanja

Pokojnina za dostojno starost naj bi znašala 70 odstotkov plače, v povprečju torej 700 evrov. Po starem zakonu bi leta 2025 odmerjena pokojnina zavarovancu s povprečno slovensko plačo znašala 548 evrov po sedanjih cenah - torej le 55 odstotkov njegove plače. Novi zakon je dvignil starostno mejo ob upokojevanju, vendar pa kljub temu tako visokih pokojnin sedanji sistem obveznega pokojninskega zavarovanja ne bo zmožen financirati - dejanske pokojnine iz obveznega zavarovanja bodo tako še nižje.

Vedno več zaposlenih s povprečnimi plačami bo prejemalo minimalno javno pokojnino, v višini, ki jo zagotavlja minimalna pokojninska osnova. Ta, vrednoteno po sedanjih cenah, ne bo bistveno presegala 400 evrov. Tveganje revščine bodočih upokojencev lahko prepreči le povečan obseg pokojninskega varčevanja.

koliksne_bodo_pokojnine
Vir: Pokojninska družba A

Dodatno pokojninsko zavarovanje vse pomembnejši del socialne varnosti

Marsikdo se še kar zanaša zgolj na državo, da bo izplačevala zadostne pokojnine - a prej kot nam bo jasno, da nam država zaradi nizke rodnosti in daljšanja življenjske dobe ne bo zagotovila primerne pokojnine, bolje bo za nas.

Vse pomembnejši del socialne varnosti bodočih upokojencev predstavlja dodatno pokojninsko zavarovanje - je ena izmed najprimernejših oblik varčevanja za starost, sredstva so namreč naložena v pokojninskih skladih, ki so v večini držav najzanesljivejši institucionalni vlagatelji. Poleg tega država to varčevanje spodbuja z davčnimi olajšavami, davčne ugodnosti pa so zagotovljene tudi v primeru izplačila v obliki pokojninske rente. Treba je še poudariti, da morajo pokojninski skladi na vložena sredstva zagotavljati minimalno zajamčeno donosnost.

V zavarovanja vključenih 540 tisoč zavarovancev

V različne oblike dodatnega pokojninskega zavarovanja je vključenih skoraj 540 tisoč zavarovancev. Izvajalcev pokojninskega zavarovanja je skupno 12, podlage njihovega dela pa so različne.

Vsak izvajalec mora oblikovati pokojninski načrt in ga predložiti v potrditev ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Pokojninske načrte pa lahko oblikujejo banke, ki morajo pridobiti dovoljenje za upravljanja pokojninskih skladov po zakonu o bančnem poslovanju, in zavarovalnice ter pokojninske družbe, ki imajo dovoljenje za opravljanje poslov upravljanja pokojninskih skladov po zakonu o zavarovalništvu, ter Kapitalska družba.

Skupna vrednost vseh sredstev v sistemu pokojninskega zavarovanja znaša okoli 1,8 milijarde evrov.

Preberite tudi:

24.01.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.

PRO
Članki
Članki Do nižje dohodnine z več otroki ali varčevanjem za pokojnino

Dohodninsko osnovo si lahko do konca leta znižamo z olajšavami. Najbolj uveljavljena je olajšava za vzdrževane družinske člane,...