FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pokojninska reforma zaostruje dvig privarčevanih sredstev

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
20.01.2013  07:57
Tako kot vlada si tudi upravljalci pokojninskih skladov želijo, da bi se zavarovanci odločali za postopno izplačilo privarčevanih sredstev skozi celotno obdobje upokojitve

id-kura-slovenija.1308579548

Pokojninska reforma je z letošnjim 1. januarjem uvedla nekatere novosti tudi pri prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju. Med drugim se zaostrujejo pogoji za dvig privarčevanih sredstev v enkratnem znesku, saj to po prepričanju vlade in tudi upravljalcev pokojninskih skladov ni v skladu z namenom tega varčevanja.

Vsa vplačana sredstva naj bodo po novem namenjena dodatni pokojninski renti. Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju tako določa, da lahko član individualnega zavarovanja kadarkoli uveljavi pravico do izplačila odkupne vrednosti enot premoženja v enkratnem znesku, a ne tudi član kolektivnega zavarovanja.

Za člana pokojninskega načrta kolektivnega zavarovanja je namreč pridobitev pravice do enkratnega izplačila privarčevanih sredstev vezana na pogoj, da sredstva na njegovem osebnem računu ne presegajo 5000 evrov. V primeru tako nizkega zneska zbranih sredstev namreč izplačilo pokojninske rente ne bi bilo smiselno.

Za sredstva, vplačana pred lanskim 31. decembrom, se sicer tudi za zavarovance v kolektivnih načrtih ohranjajo dosedanje pravice, ki omogočajo enkratno izplačilo privarčevanih sredstev kadarkoli po izteku 120 dni.

Večina vključena v kolektivne pokojninske načrte

Največji upravljalec pokojninskih skladov v Sloveniji je Modra zavarovalnica, kjer ugotavljajo, da se velika večina zavarovancev odloča za takšno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer dobijo privarčevana sredstva izplačana v celoti zelo hitro v začetnem obdobju po upokojitvi.

Tako kot vlada si tudi sami želijo, da bi se zavarovanci odločali za postopno izplačilo privarčevanih sredstev skozi celotno obdobje upokojitve. "Namen vseh je, da se optimalneje razporedi prihodke iz dodatnih pokojnin in ta zbrana sredstva amortizira čez celotno varčevalno obdobje," je pred dnevi na novinarski konferenci dejal predsednik Modre zavarovalnice Borut Jamnik.

Večina zavarovancev v sistemu prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je danes vključenih v kolektivne pokojninske načrte. Pri slednjih je novi pokojninski zakon uveljavil tudi novost, da se v pokojninski načrt vključijo vsi zaposleni v podjetju, če tega ne želijo, pa morajo delodajalcu podati pisno izjavo

Možnost odločitve za naložbeno politiko

Glavna novost novega zakona je krovni pokojninski sklad. Ta bo sestavljen iz najmanj treh podskladov, ki se bodo razlikovali po naložbeni politiki. Podskladi se bodo razlikovali zlasti po višini pričakovane donosnosti ter stopnji tveganja, zavarovanci pa bodo med njimi lahko prehajali brezplačno. Mlajši zavarovanci se bodo tako lahko odločili za naložbeno politiko, ki bo bolj izpostavljena tveganju, pravi član uprave Modre zavarovalnice Matija Debelak.

Pomembna novost je tudi sprememba pogojev za pridobitev pokojninske rente. Zanjo ne bo treba več dopolniti starosti 58 let ob desetletni vključenosti v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, temveč zadošča uveljavitev pravice do starostne, vdovske ali invalidske pokojnine.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...