FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Le še nekaj deset tisoč več zaposlenih, kot imamo brezposelnih in upokojencev

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
17.01.2013  22:30
Politiki in sindikalisti pa računajo, po katerem scenariju bi izvlekli več zase

Medtem ko politiki preigravajo scenarije o predčasnih volitvah, tehničnem mandatarju, trojki, o tem, kdaj bo premier blagovolil stopiti pred volivce in povedati, ali ostaja ali gre, so makroekonomski podatki iz dneva v dan slabši. Politična kriza vsemu skupaj ne bo pomagala - vse bo le še poslabšala.

Po najnovejših dosegljivih podatkih se je januarja izrazito poslabšala statistika delovno aktivnih v Sloveniji. Po podatkih zavoda za zaposlovanje imamo že več kot 125 tisoč brezposelnih, kar pomeni, da je stopnja registrirane brezposelnosti dosegla 13,7 odstotka in že presega Umarjeve napovedi za konec tega leta.

id-xx

Samo od konca novembra se je na zavodu za zaposlovanje znašlo 13.591 ljudi, potem ko je večino prejšnjega leta število brezposelnih nekoliko upadalo. Delovno aktivnih je v Sloveniji le še okoli 790 tisoč. Danes bo verjetno zavod za pokojninsko zavarovanje (Zpiz) razkril tudi nove podatke o upokojencih, po neuradnih podatkih je v Sloveniji že več kot 600 tisoč prejemnikov pokojnin iz pokojninske blagajne. K njim je treba prišteti še okoli 14 tisoč tako imenovanih državnih upokojencev, ki se jim pokojnine izplačujejo neposredno iz proračuna.

Skratka, zaposlenih je le še 65 tisoč več kot brezposelnih in upokojencev in vsak zaposleni tako rekoč skrbi za socialno varnost še enega, ki mu socialno varnost zagotavlja proračun.

Scenarijem ni ne konca ne kraja

Vse oči so medtem uprte v premiera Janeza Janšo. Medtem ko je »soobtoženi« iz poročila protikorupcijske komisije Zoran Janković odstopil vsaj kot predsednik stranke (prej ali slej bo odstopil tudi kot župan, saj se mu levica odpoveduje, so prepričani poznavalci), Janša molči. Ugiba se, kdaj bo stopil pred kamere: danes, jutri, prihodnji teden? Jankovića je začasno, do volilnega kongresa, zamenjala Alenka Bratušek.

Manj kot 800.000 zaposlenih

Več kot 600.000 upokojencev

Več kot 125.000 brezposelnih

Eden izmed včerajšnjih scenarijev, ki pa je že padel v vodo, so bile odložene predčasne volitve. Kako bi to šlo? Vlada bi z Janšo na čelu nadaljevala delo, s ciljem izpeljati glavne projekte: novi zakon o delovnih razmerjih, vzpostavitev SDH in slabe banke, vsaj eno večjo privatizacijo (Telekom Slovenije ali Petrol) in sanacijo NLB. Med koalicijskimi partnerji soglasja o tem ni bilo.

Rok, ki ga je Janši za odstop oziroma za izstop stranke iz koalicije postavila Državljanska lista Gregorja Viranta, se izteče v torek.

Politika absurda

Kako se bo Janša odločil, včeraj ni upal napovedati še nihče. Tako je potekal naš pogovor z enim izmed vidnejših politikov iz koalicije:

Kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh?

Ja, kako naj pa jaz to vem, vsi čakajo na Janšo.

Pa dobro, a ga je kdo kaj vprašal?

Nobeden od njegovih si ga ne upa.

Kaj pa vi, koalicijski partnerji?

Ja, nam pa itak ne bi povedal.

Prosim?

Zakaj bi ga pa sploh spraševali?

Ja, da bi vedeli, pri čem ste, pri čem je država.

Ja, bomo že videli, enkrat bo moral povedati.

Pličanič je čuden tič: pogajalec, ki se ni pogajal

Le tri delovne dni pa je še do splošne stavke javnega sektorja, vlada doslej ni naredila prav nič, da bi jo preprečila. Na predzadnji seji 10. januarja je sicer imenovala pogajalsko skupino, toda njen vodja, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ni sklical pogajanj. Koordinacija stavkovnih odborov javnega sektorja je včeraj sklenila, da če vladna stran ne pošlje povabila na sestanek, ga bo pač sindikalna.

V duhu zakona o stavki, ki veleva, da se morajo delodajalci in sindikati po napovedi stavke sestati in narediti vse, da stavko preprečijo. Toda vodja pogajalske skupine, ki v sedmih dneh ni našel časa, da bi sklical pogajanja, je sindikatom odgovoril, da je njihovo povabilo prejel prepozno in ni mogel preložiti drugih obveznosti. »Res me zanima, kaj je za ministra v tem trenutku bolj pomembno od največje stavke javnega sektorja v zgodovini Slovenije,« se je vprašal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Zmota vodje vladnih pogajalcev

Koordinacija stavkovnih odborov mu je nato poslala novo vabilo za danes ob 14. uri. Minister Pličanič je za Finance pojasnil, da pogajanj ni sklical, ker je vladni odgovor na stavkovne zahteve tako prepričljiv, da je pričakoval odpoved stavke. Spomnimo, po imenovanju na seji, na kateri je vlada sprejela omenjeni odgovor, minister Pličanič ni govoril nič takega, ampak je povsem jasno obljubil pogajanja. Včeraj je obljubil, da se bo današnjih pogajanj zanesljivo udeležil.

Preberite tudi:

17.01.2013
17.01.2013

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...