FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje za brezskrbnejši jutri

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
09.01.2013  08:00
Dodatno pokojninsko zavarovanje predstavlja namensko varčevanje za starost in je primerno za vse generacije zaposlenih

Ali ste vključeni v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje?
Odgovori (1298)

Obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki predstavlja enega od ključnih temeljev naše socialne varnosti, je nastalo ob bistveno ugodnejšem razmerju med aktivnim in upokojenim prebivalstvom. Zaradi staranja prebivalstva se pritiski na zniževanje pravic iz obveznega zavarovanja zvišujejo.

Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje je namensko varčevanje za starost in je primerno za vse generacije zaposlenih. Pri nas je uveljavljeno od leta 2001, z namenom, da nadomesti upad javnih pokojnin.

Dodatna pokojnina - način, da se izognemo revščini

Povprečno neto pokojnina danes znaša le 57,4 odstotka povprečne neto plače, kar po merilih OECD vodi v revščino, saj bi za primerno pokojnino, ki bi omogočala ohranitev življenjskega standarda po upokojitvi, potrebovali pokojnino v višini 70 odstotkov neto plače.

Ker bodo starostne pokojnine v bodoče zaradi vedno slabše demografske slike znašale le med 40 odstotkov in 50 odstotkov neto plače, bomo pokojnino v višini najmanj 20 odstotkov morali privarčevati sami. Temu je namenjeno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Dodatno pokojninsko zavarovanje1
Brez dodatne pokojnine bo na stara leta standard bolj nizek.

Graf prikazuje zaposlenega s 1.000 evrov mesečne neto plače. Njegova redna pokojnina ob upokojitvi čez 10 let bo znašala približno 492 evrov. Če bi se danes vključil v dodatno pokojninsko zavarovanje z mesečno premijo v višini 5,844 odstotka bruto plače, bi bil ob upokojitvi čez 10 let upravičen do dodatne pokojnine v višini 50 evrov, ob upokojitvi čez 20 let v višini 109 evrov, kasneje za sorazmerno več.

Sredstva se zbirajo na računu zavarovanca

shutterstock_45368110
Višina dodatne pokojnine je odvisna od višine privarčevanih sredstev, upokojitvene starosti in spola zavarovanca.

Država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje z davčno olajšavo na vplačane premije do višine 5,844 odstotka bruto plače zaposlenega. Premije, ki jih vplačuje zavarovanec (individualno) ali/in zanj njegov delodajalec (kolektivno) so od vsega začetka last zavarovanca in se zbirajo na njegovem osebnem računu pri kritnem skladu, ki ga upravlja izvajalec dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Poleg javne pokojnine še dodatna

Zavarovanec bo od upokojitve dalje poleg javne pokojnine do smrti prejemal tudi dodatno pokojnino. Višina dodatne pokojnine je odvisna od višine privarčevanih sredstev, upokojitvene starosti in spola zavarovanca. Upokojenec s pokojnino iz obveznega zavarovanja, ki ne presega 1.000 evrov, bo od dodatne pokojnine plačal dohodnino v višini le nekaj odstotkov. Dohodnina se namreč obračuna le od polovice dodatne pokojnine. V primeru smrti zavarovanca pred upokojitvijo se sredstva v celoti dedujejo.

Del dohodka danes za varno prihodnost

Dodatno varčevanje za starost v obdobju delavno aktivne dobe bo moralo tudi v Sloveniji postati stalnica vsakega zaposlenega, saj sistem javnih pokojnin zaradi vedno slabših demografskih razmer ne bo sposoben zagotavljati primernih pokojnin za dostojno življenje v pokoju, zaradi česar gre izkoristiti redke davčne olajšave države in nameniti del dohodka danes tudi za varno prihodnost.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...