FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Začasno delo po novem le za upokojence

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
04.01.2013  11:37  Dopolnjeno: 04.01.2013 11:42
Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer pa meni, da bi ga morali uvesti tudi za brezposelne, saj se tako ta počuti koristnega, država pa nima stroškov s plačevanjem nadomestila.

igor antauer

Pogajalci socialnih partnerjev pri reformi trga dela obravnavajo novelo zakona o urejanju trga dela, ki med drugim ureja nadomestila za brezposelnost. Ministrstvo je partnerjem v sredo poslalo nov zakonski predlog, v katerem ostajajo začasna in občasna dela, a le za upokojence, ne pa več tudi za brezposelne.

Znižanje nadomestila za prve tri mesece brezposelnosti nesprejemljivo

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je pred pogajanji povedal, da v zakonu ostaja predlog, da se nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece zniža z 80 na 70 odstotkov povprečne plače zadnjih treh mesecev, kar se sindikatom zdi prenizko. Da bi moralo biti nadomestilo za prve mesece brezposelnosti višje meni tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

Antauer: Ljudje se morajo potruditi sami, da so konkurenčni na trgu

Zgornje meje prejemanja nadomestila za starejše delavce, 25 mesecev, novi predlog zakon ne spreminja. Glede tega Antauer pravi, da nimajo nič proti, vendar pa se sprašuje glede učinka, saj meni, da pa bi se morali tudi ljudje sami potruditi, da so čim bolj konkurenčni na trgu dela. Antauer sicer meni, da bi bilo treba začasna in občasna dela urediti tudi v segmentu brezposelnih, česar pa predlog zakona ne predvideva. Pomembno se mu namreč zdi, da brezposelni ostane v delovni kondiciji, da ima občutek, da je koristen in da država v tem času nima stroškov s plačevanjem nadomestila.

Delodajalci z reformo nezadovoljni

Delodajalska stran sicer s predlaganimi rešitvami reforme ni zadovoljna, še pravi Antauer in dodaja, da h kozmetičnim popravkom soglasja ne bodo dali. Podobno opozarja generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, ki pravi, da predlogi vladne strani niti slučajno ne zadovoljujejo njihovih zahtev. "Če je to vse, na kar je pripravljena vlada," pravi, "je bolje, da imamo takšno zakonodajo kot doslej."

Zorko: Delodajalci bodo delo upokojencev izkoriščali

Pri začasnem in občasnem delu za upokojence naj bi bilo še veliko odprtih vprašanj, zlasti glede števila ur na mesec. Predlog naj bi bil enak kot pri zakonu o malem delu, ki je dovoljeval največ 5760 ur malega dela na mesec pri posameznem delodajalcu. Zorko pravi, da vpliv upokojencev na trg dela ostaja neznanka, in je prepričan, da bodo delodajalci izkoriščali delo upokojencev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...