FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Z novim letom v veljavi pokojninska reforma; kaj prinaša?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
30.12.2012  11:37
Samostojni podjetniki bodo z uveljavitvijo pokojninske reforme na začetku svoje podjetniške poti prvo leto oproščeni plačila prispevkov v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov

Z novim letom bo začela veljati pokojninska reforma. Upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let, a se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Starostno mejo za starostno upokojitev bo mogoče znižati. Obdobje za izračun pokojninske osnove pa se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let.

podjetje pogodba poslovnost sestanek

Upokojitvena starost za oba spola se zvišuje na 65 let. Starostno pa se bo po prehodnem obdobju mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. V tem primeru se bo pri moških prehodno obdobje do končne nove meje za starostno upokojitev izteklo z letom 2017, medtem ko pri pokojninski dobi zanje že zdaj velja, da mora znašati 40 let. Pri ženskah se bo prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2018, za pokojninsko dobo pa z letom 2017.

Sicer pa je določeno, da moški in ženske pridobijo pravico do starostne pokojnine s 65. letom, če so dopolnili najmanj 15 let zavarovalne dobe. Medtem ko za moške to velja že po pokojninskem zakonu iz leta 1999, je za ženske določeno prehodno obdobje, ki se izteče z letom 2015.

Prehodno obdobje se bo izteklo leta 2019

Pravico do starostne pokojnine dobijo tudi moški in ženske, ki so stari 65 let in so dopolnili 20 let pokojninske dobe. Prehodno obdobje, v katerem se bo zviševala zahtevana starost, se bo tako za moške kot za ženske izteklo z letom 2019.

Po zdaj veljavnem zakonu, po katerem je bilo leto 2012 za ženske vključeno še kot prehodno obdobje, so se ženske lahko letos upokojile, če so bile stare 57 let in štiri mesece in so imele 37 let in devet mesecev pokojninske dobe. Prav tako so se lahko upokojile, če so bile stare 61 let in so imele najmanj 20 let pokojninske dobe ali če so bile stare 63 let in so imele najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški so se lahko v letu 2012, tako kot lani, upokojili, če so bili stari 58 let in so imeli 40 let pokojninske dobe, če so bili stari 63 let in so imeli najmanj 20 let pokojninske dobe ali če so bili stari 65 let in so imeli najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Starostno mejo za upokojitev bo mogoče znižati

Starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine bo mogoče znižati zaradi skrbi za otroka, zaradi vojaščine in zaradi dela pred 18. letom starosti.

Starostna meja se bo za enega otroka lahko znižala za šest mesecev, za dva otroka za 16 mesecev, za tri otroke za 26 mesecev, za štiri otroke za 36 mesecev, za pet ali več otrok pa za 48 mesecev. Vendar bodo to možnost lahko izkoristile praviloma ženske.

Poleg tega se starostna meja lahko zniža za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka ter za ves čas trajanja pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri tistih, ki so začeli delati pred 18. letom starosti.

Kazen za predhodno upokojevanje

Zavarovanec, ki bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev, a se bo odločil ostati v zaposlitvi, prejme bonus, torej pribitek. Vsako tromesečje tako pridobljene pokojninske dobe bo vrednoteno v višini enega odstotka. Največji možni bonus, ki ga bo mogoče pridobiti za največ tri leta dela po dopolnjenih pogojih, pa bo tako znašal 12 odstotkov.

Poleg tega bo zavarovanec, ki bo imel pogoje za upokojitev, a bo ostal v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, mesečno dobil 20 odstotkov pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Vendar to velja najdlje do njegovega 65. leta starosti.

Namen reforme je zvišati dejansko upokojitveno starost, zato ni naklonjena tistim, ki se bodo upokojili pred izpolnjenimi pogoji. Slednjim bodo pokojnino odmerili glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove tako kot starostno pokojnino, nato pa jo za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve 65 let starosti znižali za 0,3 odstotka. Takšno znižanje pokojnine bo trajno.

Spodbude za zaposlovanje in samozaposlovanje

Delodajalec bo v primeru, če vsaj za dve leti zaposli iskalca prve zaposlitve v starosti do 26 let za nedoločen čas, v prvem letu oproščen prispevka v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov. Takšna znižanja prispevka veljajo tudi v primeru, če delodajalci zaposlijo iskalko zaposlitve, ki skrbi za otroka do treh let starosti.

Znižanje plačila prispevkov za delavce, starejše nad 60 let, bo v višini 30 odstotkov, v višini 50 odstotkov pa, če delavec izpolnjuje starostni pogoj za predčasno upokojitev v prehodnem obdobju.

Samostojni podjetniki bodo na začetku svoje podjetniške poti prvo leto oproščeni plačila prispevkov v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov.

S februarjem bodo pokojnine usklajene z rastjo plač

Pokojnine se bodo februarja 2013 uskladile z rastjo plač. Povišale se bodo za 0,5 odstotka, a sredstva v ta namen ne bodo smela preseči 50 milijonov evrov.

Za leta, ki bodo sledila, reforma pri usklajevanju predvideva upoštevanje ne le rasti plač, pač pa tudi rasti inflacije. Rast plač bodo upoštevali v 60 odstotkih, rast inflacije pa v 40 odstotkih. Reforma določa tudi varovalko, po kateri uskladitev ne bo mogla biti nižja od polovične rasti inflacije.

Preberite tudi:

19.12.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...