FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Z novim letom v veljavi pokojninska reforma; kaj prinaša?

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 3 min
30.12.2012  11:37
Samostojni podjetniki bodo z uveljavitvijo pokojninske reforme na začetku svoje podjetniške poti prvo leto oproščeni plačila prispevkov v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov

Z novim letom bo začela veljati pokojninska reforma. Upokojitveno starost za oba spola zvišuje na 65 let, a se bo starostno mogoče upokojiti tudi s 60 leti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Starostno mejo za starostno upokojitev bo mogoče znižati. Obdobje za izračun pokojninske osnove pa se z zdajšnjih 18 podaljšuje na 24 let.

podjetje pogodba poslovnost sestanek

Upokojitvena starost za oba spola se zvišuje na 65 let. Starostno pa se bo po prehodnem obdobju mogoče upokojiti tudi s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. V tem primeru se bo pri moških prehodno obdobje do končne nove meje za starostno upokojitev izteklo z letom 2017, medtem ko pri pokojninski dobi zanje že zdaj velja, da mora znašati 40 let. Pri ženskah se bo prehodno obdobje za starostno mejo izteklo z letom 2018, za pokojninsko dobo pa z letom 2017.

Sicer pa je določeno, da moški in ženske pridobijo pravico do starostne pokojnine s 65. letom, če so dopolnili najmanj 15 let zavarovalne dobe. Medtem ko za moške to velja že po pokojninskem zakonu iz leta 1999, je za ženske določeno prehodno obdobje, ki se izteče z letom 2015.

Prehodno obdobje se bo izteklo leta 2019

Pravico do starostne pokojnine dobijo tudi moški in ženske, ki so stari 65 let in so dopolnili 20 let pokojninske dobe. Prehodno obdobje, v katerem se bo zviševala zahtevana starost, se bo tako za moške kot za ženske izteklo z letom 2019.

Po zdaj veljavnem zakonu, po katerem je bilo leto 2012 za ženske vključeno še kot prehodno obdobje, so se ženske lahko letos upokojile, če so bile stare 57 let in štiri mesece in so imele 37 let in devet mesecev pokojninske dobe. Prav tako so se lahko upokojile, če so bile stare 61 let in so imele najmanj 20 let pokojninske dobe ali če so bile stare 63 let in so imele najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški so se lahko v letu 2012, tako kot lani, upokojili, če so bili stari 58 let in so imeli 40 let pokojninske dobe, če so bili stari 63 let in so imeli najmanj 20 let pokojninske dobe ali če so bili stari 65 let in so imeli najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Starostno mejo za upokojitev bo mogoče znižati

Starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine bo mogoče znižati zaradi skrbi za otroka, zaradi vojaščine in zaradi dela pred 18. letom starosti.

Starostna meja se bo za enega otroka lahko znižala za šest mesecev, za dva otroka za 16 mesecev, za tri otroke za 26 mesecev, za štiri otroke za 36 mesecev, za pet ali več otrok pa za 48 mesecev. Vendar bodo to možnost lahko izkoristile praviloma ženske.

Poleg tega se starostna meja lahko zniža za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka ter za ves čas trajanja pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri tistih, ki so začeli delati pred 18. letom starosti.

Kazen za predhodno upokojevanje

Zavarovanec, ki bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev, a se bo odločil ostati v zaposlitvi, prejme bonus, torej pribitek. Vsako tromesečje tako pridobljene pokojninske dobe bo vrednoteno v višini enega odstotka. Največji možni bonus, ki ga bo mogoče pridobiti za največ tri leta dela po dopolnjenih pogojih, pa bo tako znašal 12 odstotkov.

Poleg tega bo zavarovanec, ki bo imel pogoje za upokojitev, a bo ostal v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, mesečno dobil 20 odstotkov pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve. Vendar to velja najdlje do njegovega 65. leta starosti.

Namen reforme je zvišati dejansko upokojitveno starost, zato ni naklonjena tistim, ki se bodo upokojili pred izpolnjenimi pogoji. Slednjim bodo pokojnino odmerili glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove tako kot starostno pokojnino, nato pa jo za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve 65 let starosti znižali za 0,3 odstotka. Takšno znižanje pokojnine bo trajno.

Spodbude za zaposlovanje in samozaposlovanje

Delodajalec bo v primeru, če vsaj za dve leti zaposli iskalca prve zaposlitve v starosti do 26 let za nedoločen čas, v prvem letu oproščen prispevka v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov. Takšna znižanja prispevka veljajo tudi v primeru, če delodajalci zaposlijo iskalko zaposlitve, ki skrbi za otroka do treh let starosti.

Znižanje plačila prispevkov za delavce, starejše nad 60 let, bo v višini 30 odstotkov, v višini 50 odstotkov pa, če delavec izpolnjuje starostni pogoj za predčasno upokojitev v prehodnem obdobju.

Samostojni podjetniki bodo na začetku svoje podjetniške poti prvo leto oproščeni plačila prispevkov v višini 50 odstotkov, drugo leto pa v višini 30 odstotkov.

S februarjem bodo pokojnine usklajene z rastjo plač

Pokojnine se bodo februarja 2013 uskladile z rastjo plač. Povišale se bodo za 0,5 odstotka, a sredstva v ta namen ne bodo smela preseči 50 milijonov evrov.

Za leta, ki bodo sledila, reforma pri usklajevanju predvideva upoštevanje ne le rasti plač, pač pa tudi rasti inflacije. Rast plač bodo upoštevali v 60 odstotkih, rast inflacije pa v 40 odstotkih. Reforma določa tudi varovalko, po kateri uskladitev ne bo mogla biti nižja od polovične rasti inflacije.

Preberite tudi:

19.12.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Večina še vedno ne ve, da si lahko poleg olajšave za vzdrževane družinske člane (otroke) dohodninsko osnovno zniža tudi z...

PRO
Članki
Članki Evropa, stara celina

Zaradi podaljševanja življenjske dobe Evropejcev in sočasnega upada rodnosti postaja Evropa dobesedno stara celina.

PRO
Članki
Članki Zakaj smo podcenjevali epidemijo koronavirusa

Razlogi, zakaj na začetku večina ljudi ni resno jemala nevarnosti koronavirusa in je podcenjevala hitrost njegovega širjenja, so...

PRO
Članki
Članki Dodatno pokojnino lahko uredite na daljavo

Zaradi omejitev širjenja koronavirusa so vse zavarovalnice in pokojninske družbe zaprle svoje poslovalnice za fizične obiske, vendar...

PRO
Članki
Članki Evropa se stara

Staranje prebivalstva bo imelo največje negativne posledice na povečanje javnih izdatkov za pokojnine; na primeru Slovenije, kjer danes...

PRO
Članki
Članki Največ zaposlenih glede upokojitve skrbita zdravje in finance

Močno se spreminjajo tudi pogledi na to, kdo naj bi zaposlenim zagotavljal prihodke v pokoju. V povprečju zaposleni pričakujejo, da jim...

PRO
Članki
Članki Upokojevanje v letu 2020

Z letošnjim januarjem se prvič po dolgih letih pogoji za pridobitev starostne pokojnine ne poslabšujejo, pokojnine se za moške celo...

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Na obroke lahko poleg novega fotelja ali televizorja vplačamo celo premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja.