FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pokojninske zanke in uganke

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 1 min
18.12.2012  22:30
»Finančno ministrstvo še vedno ni pripravilo vseh navodil za izvajanje novega pokojninskega zakona,« je opozorila izvršna direktorica GZS Tatjana Čerin. Zakon je prinesel olajšave za delodajalce in zavarovance, a se ne ve, kako jih bo mogoče uresničiti.

[A] c897Untitled-3.1355859933.jpg
Delodajalci ne vedo, kako bodo uveljavljali znižanje pokojninskih prispevkov, zavarovanci pa ne, kako bodo prišli do 20 odstotkov pokojnine, če bodo ostali v zaposlitvi, nam je povedala Tatjana Čerin z Gospodarske zbornice Slovenije.

Novost pokojninske reforme, ki se začne izvajati že čez dva tedna, so olajšave za delodajalce. Tako v zakonu piše, da se pokojninski prispevek delodajalca za zaposlenega delavca, starejšega od 60 let, zniža za 30 odstotkov, za delavca, ki ga delodajalec zadrži po izpolnjenih pogojih za predčasno upokojitev, pa za 50 odstotkov. Olajšave so obljubljene delodajalcem tudi za prvo zaposlitev mladih do 26. leta ali mater, ki skrbijo za otroka do tretjega leta starosti. Zaposlitev mora trajati dve leti, delodajalec pa lahko v prvem letu uveljavlja polovično znižanje prispevkov delodajalca, v drugem letu pa 30-odstotno. »Toda delodajalci ne vedo, kako lahko uveljavijo znižanje prispevkov: ali naj preprosto znižajo vplačilo ali bodo dobili vračilo iz proračuna. Sicer delodajalec niti nima nobenih pooblastil, da bi sam znižal nakazilo pokojninskega prispevka. Ministrstvo za finance ali davčna uprava bi morala določiti izvajanje te olajšave,« je povedala Tatjana Čerin.

Kaj reči zavarovancem

Delodajalci so tudi v zadregi, saj jih zaposleni sprašujejo, kako bodo uveljavili pravico do 20-odstotnega dela pokojnine, ker nameravajo nadaljevati delo tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev. Včeraj tudi na zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje niso vedeli povedati, kako bodo zavarovanci uveljavili to pravico.

Pokojninski prispevek za honorarje

In ne nazadnje, pravi Čerinova, delodajalce skrbi, ker še niso znana pravila za obračunavanje pokojninskih prispevkov za tiste, ki delajo na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb kot edini obliki zavarovanja. V zakonu piše, da sta obračunavanje in nakazovanje teh prispevkov dolžnost izplačevalca, toda v praksi zadeve niso tako preproste. »Večina avtorskih pogodb gre prek agencije za avtorsko delo. Delodajalec podpiše pogodbo, nato agencija na podlagi računa izterja plačilo. Ne vemo, kako bo ta postopek tekel v praksi,« je še povedala Čerinova.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...