FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Olajšave za varčevanje za starost

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
18.12.2012  16:24
Pri dolgoročnejših zavarovanjih so davčno neugodne prekinitve in izplačila v enkratnem znesku

Zavarovalnice na področju zavarovanj oziroma varčevanj za starost praviloma ponujajo rentna zavarovanja in običajno paleto življenjskih zavarovanj (s klasičnim ali naložbenim). Izjema so še zavarovalnice, ki imajo tudi pokojninske sklade (varčevanje za starost v drugem pokojninskem stebru).

[A] 24cdUntitled-4.1338397576.jpg
Direktor prodaje Zavarovalnice Triglav Igor Zupan opozarja, da se v primeru predčasne prekinitve ali enkratnega izplačila izplačana vsota tisto leto upošteva v dohodninski osnovi, pa tudi pri vseh socialnih transferjih - plačilo vrtca, otroški dodatki, socialne pomoči in podobno.

Čeprav zavarovalniške varčevalne produkte pogosto zaznamujejo težave z netransparentnostjo stroškov in nerazumljivostjo zaradi zapletene sestavljenosti produktov, ki združujejo zavarovanja, varčevanja, naložbe in podobno, pa na drugi strani spretno izkoriščajo davčne olajšave, namenjene varčevanju za starost. Ob vse glasnejših govoricah, da bo pokojninska reforma razširila nabor varčevalnih produktov na trgu, ki bodo ob izpolnjevanju pogojev dolgoročnega varčevanja za starost deležna davčnih olajšav, smo pogledali, kako je z olajšavami danes.

Dohodninske olajšave

Kot nam je na primeru produktov Zavarovalnice Triglav pojasnil njihov direktor prodaje Igor Zupan, so davčnih ugodnosti deležni zavarovanci v zavarovalniških pokojninskih skladih in življenjskih zavarovanj. Drugi pokojninski steber je strogo regulirana oblika varčevanja za dodatno pokojnino. Pri kolektivnih shemah del ali celotno premijo vplačujejo delodajalci od bruto plače (tako se že zniža dohodninska osnova).

Pri individualnih shemah posameznik lahko pri letnem izračunu dohodnine vplačane premije uveljavlja kot davčno olajšavo in si zniža dohodninsko osnovo. Pri izplačilu rente pa je od lani z dohodnino obdavčena le polovica osnove. Kot opozarja Zupan, pa številni pozabijo, da se v primeru predčasne prekinitve ali enkratnega izplačila privarčevana vsota tisto leto upošteva v dohodninski osnovi, pa tudi pri vseh socialnih transferjih (plačilo vrtca, otroški dodatki, socialne pomoči in podobno).

Neobdavčene rente

Poleg pokojninskih skladov zavarovalnice za namen varčevanja za starost ponujajo tudi rentna zavarovanja. Zanje velja, da so rente v izogib dvojnemu obdavčevanju neobdavčene, če zavarovanje traja vsaj 10 let in sta zavarovalec in prejemnik ista oseba. Podobno velja za vsa življenjska zavarovanja, pojasnjuje Zupan.

Triglav

Prostovoljno pokojninsko zavarovanje

Poleg palete življenjskih zavarovanj ter prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (pokojninski sklad) Zavarovalnica Triglav ponuja še rentno zavarovanje (enkratno vplačilo premije za zagotovitev doživljenjske rente) in prostovoljno pokojninsko zavarovanje, ki ni del drugega stebra. Varčevanje tako ni omejeno na vsaj deset let (vendar to vpliva na davčne olajšave).

Wiener Städtische

Rentna zavarovanja

Pri podružnici zavarovalnice Wiener Städtische poleg siceršnjih življenjskih zavarovanj ponujajo tri različne oblike rentnih zavarovanj. Prva je zajamčena renta s tekočim plačevanjem premije, druga pa zajamčena renta s takojšnjim izplačevanjem rente, ki je primerna za tiste, ki že imajo privarčevani kapital in želijo, da se jim takoj izplačuje v obliki rente. Pri tretji obliki pa gre za odlog izplačevanje rente - podobno kot pri drugi različici zavarovanec že ima privarčevan denar, ki ga naloži v zavarovalnico, vendar rente še ne potrebuje takoj (minimalni odlog je leto dni).

Preostala ponudba

Življenjska zavarovanja

Druge zavarovalnice - KD Življenje, Grawe, Zavarovalnica Maribor in Adriatic Slovenica - pa kot varčevanje za starost ponujajo različne oblike naložbenih življenjskih zavarovanj. KD Življenje posameznikom ponuja življenjsko zavarovanje Fondpolica Pokojnina, v zavarovalnici Grawe ponujajo produkt Grawe pokojnina, v Zavarovalnici Maribor paleto življenjskih zavarovanj ZM Prizma, v Adriatic Slovenici pa popolno osebno zavarovanje Vita As Royal.

Generali

Leon 2

Produkt Leon 2 je pokojninski sklad, za katerega veljajo pravila varčevanja za starost v drugem stebru.

Ozadja

Previdno pri stroških

  • »Zavarovalnice so sicer izredno pomemben igralec tudi na področju pokojninskih varčevanj. Vseeno svetujem skrajno previdnost pri sklepanju predvsem dolgoročnih pogodb, če pogoji in stroški niso razjasnjeni. Produkti zavarovalnic, predvsem pa njihovi stroški, se močno razlikujejo,« pravi Igor Mujdrica, finančni svetovalec iz družbe i-svetovanje.
  • Strinja se tudi Marja Milič, novinarka revije Moje finance, ki spremlja dogajanja na zavarovalniškem trgu. V preteklosti se prostovoljna pokojninska zavarovanja niso najbolje odrezala, pravi. Morebitne donose namreč že takoj na začetku zadušijo precej visoki stroški. Minule primerjave tako kažejo, da so bile ustvarjene donosnosti po vseh stroških celo nižje v primerjavi z varčevanjem v depozitih. Vstopni stroški sežejo do pet odstotkov na vplačane premije, zasoljeni pa so tudi upravljavski stroški, saj znašajo okoli 1,5 odstotka, pravi Miličeva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...