FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Pokojninske rente v teoriji in praksi

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
18.12.2012  16:23
Pojasnjujemo različice pokojninskih rent in možnosti, ki so na voljo varčevalcem

Pokojninske družbe in zavarovalnice so začele izplačevati prve rente dodatnega pokojninskega zavarovanja. Za izplačevanje rente so pogoji, da je zavarovanec varčeval vsaj deset let, je že upokojen in je star najmanj 58 let. Potem lahko zahteva izplačilo rente in ima pri tem možnosti, ki jih bomo opisali.

Načeloma so pri izplačevanju pokojninske rente tri možnosti: klasična renta, renta z zajamčenim obdobjem izplačevanja in pospešena renta. Klasična renta se izplačuje do smrti zavarovanca brez možnosti dedovanja, če zavarovanec umre, preden prejme vsa sredstva s svojega varčevalnega računa. Renta z zajamčeno dobo izplačevanja pa predvidi določeno dobo, do katere v primeru zavarovančeve smrti neporabljena sredstva z računa prejme upravičenec, določen s pogodbo, ali zakoniti dediči zavarovanca. Zaradi tega jamstva je mesečni znesek rente manjši. Pospešena renta pa pomeni, da se v določenem obdobju izplača večji del sredstev, manjši del pa se nato izplačuje do smrti.

Dvom o zakonitosti pospešenih rent

Poglejmo nekaj podrobnosti, ki so nam jih opisali izvajalci pokojninskega zavarovanja. Pokojninska družba Moja naložba ponuja tri vrste dosmrtnih pokojninskih rent: klasično brez jamstva, klasično z zajamčenim obdobjem izplačevanja (deset ali 15 let) in naraščajočo z zajamčenim obdobjem izplačevanja ali brez. Zavarovanci se najpogosteje odločijo za klasično rento z zajamčenim obdobjem izplačevanja 15 let. Pospešenih rent ta zavarovalnica ne izplačuje, ker že od začetka prejšnjega leta čaka na odgovor davčne uprave, ali je pospešeno izplačevanje rente sploh dopustno po pravilih za davčne olajšave.

Pri Prvi osebni zavarovalnici zavarovanci lahko izbirajo med klasično dosmrtno rento brez jamstva, klasično dosmrtno rento z jamstvom ter mešano dosmrtno rento z nezgodnim zavarovanjem. Največ zavarovancev se odloči za mešano rento z nezgodnim zavarovanjem, kjer se zajamčena doba izplačevanja rente in višina te v tem času lahko prilagodita zavarovančevim željam.

Pri Pokojninski družbi A so na voljo klasične rente z dedovanjem ali brez in pospešene rente, kjer je večji del sredstev izplačan v prvih treh do desetih letih po upokojitvi. Klasična renta je pri tej zavarovalnici v povprečju 50 evrov na mesec, pospešena pa 180 evrov.

Triglav lani izplačeval skoraj 500 rent

Pri Skupni pokojninski družbi lahko zavarovanci izbirajo iz ponudbe rent pri Zavarovalnici Triglav. Pri tej zavarovalnici je mogoče skleniti pogodbo za klasično doživljenjsko mesečno rento z desetletnim jamstvom, za doživljenjsko mesečno rento brez jamstva in za pokojninsko rento s pospešenim in zajamčenim obdobjem izplačevanja za tri, pet ali osem let: v obdobju zajamčenega izplačevanja se določena pokojninska renta izplačuje mesečno, po tem obdobju pa enkrat na leto do smrti zavarovane osebe. Lani se je za izplačevanje pokojninske rente pri Zavarovalnici Triglav odločilo 493 zavarovancev.

Varčevalci Modre zavarovalnice za pospešeno

Pri Modri zavarovalnici ponujajo klasično modro rento z izplačevanjem od začetka veljavnosti rentnega zavarovanja do konca življenja brez možnosti dedovanja; modro rento z zajamčeno dobo izplačevanja sklepajo za pet, deset, 15 ali 20 let. Pri pospešenih rentah pa imajo pospešeno modro rento s polnim jamstvom; pospešeno izplačevanje je od enega do deset let, zavarovanec pa dobi po poteku pospešenega črpanja enkrat na leto znesek, kakršnega je v času pospešenega črpanja prejemal vsak mesec. Pospešena modra renta z omejenim jamstvom pa pomeni, da zavarovanec po poteku pospešenega črpanja, ki lahko traja od enega do devet let, prejema samo še 12 evrov na leto. Pri Modri zavarovalnici se je do konca aprila za rentno zavarovanje odločilo 572 zavarovancev; dobra polovica je izbrala pospešeno rento, tako da je povprečna renta pri tej zavarovalnici 154 evrov. Več kot polovica se jih odloči za pospešeno rento. Modra zavarovalnica upravlja tudi Prvi pokojninski sklad RS (PPS) in izplačuje dodatne pokojnine več kot osem tisoč zavarovancem. Povprečna mesečna dodatna pokojnina iz Prvega pokojninskega sklada je 57 evrov.

Statistika

Rente po desetih letih varčevanja

Po podatkih pokojninskih družb, zavarovalnic in skladov so povprečne mesečne rente dodatnega pokojninskega zavarovanja večinoma med 40 in 90 evri. Praviloma so nekoliko nižje od mesečne premije. Toda to so rente na podlagi desetletnega varčevanja. Z daljšanjem varčevanja bodo tudi rente višje.

tabela

Preberite tudi:

20.05.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...