FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pokojninska družba Apro

Partnerstvo v korist zavarovancev.

Znižanje provizij - večji mik za pokojninske varčevalce

Izračunaj si pokojnino z mobilno aplikacijo!

 

Čas branja: 2 min
18.12.2012  16:23
Upravljavsko provizijo januarja niža Pokojninska družba A

Ali so ponudniki pokojninskega zavarovanja predragi, vam zaračunajo preveč stroškov glede na to, koliko denarja vam ustvarijo? Preverili smo, kdo bo znižal provizije in kdo misli, da je to škodljivo?

za

Upravljavsko provizijo bodo s 1. januarjem 2013 znižali v Pokojninski družbi A, in sicer z zdajšnjih 0,65 odstotka od povprečne letne vrednosti sredstev na 0,55 odstotka.

Zakaj so nižji stroški in provizije dobri

Nižji stroški ob vstopu in izstopu in nižja upravljavska provizija pomenijo, da boste imeli več privarčevanih sredstev. Da bo več ostalo za vas in manj za upravljavca vaših pokojninskih sredstev. »Ker poslujemo v korist zavarovancev, z nižanjem provizije predvsem izpolnjujemo ob ustanovitvi družbe začrtano strategijo,« pravi Peter Filipič iz Pokojninske družbe A. Letos bodo imeli za 1,2 milijona evrov upravljavskih provizij, prihodnje leto za 200 tisoč evrov manj.

Kako dragi so drugi?

Preverili smo, ali bodo Pokojninski družbi A pri znižanju stroškov za zavarovance sledili tudi drugi.

Na Triglavu so pripravili dva nova pokojninska načrta z nekoliko nižjimi vstopnimi stroški in stroški upravljanja, ki dosegajo odstotek čiste letne vrednosti premoženja kritnega sklada.

Pri zavarovalnici Generali so še neodločni: »Naša upravljavska provizija je za letos enoodstotna. Določa se vsako leto posebej, in sicer glede na uspešnost pri upravljanju. Za leto 2013 dokončna odločitev o njeni višini še ni bila sprejeta, gotovo bo pa enoodstotna ali manj. Smo pa vsem našim strankam, ki so vključene v pokojninski sklad daljše obdobje, znižali vstopne stroške.«

Upravljavsko provizijo so za Kapitalski vzajemni pokojninski sklad znižali že na Modri zavarovalnici in od julija znaša odstotek povprečne letne čiste vrednosti sklada. S tem dosegajo višjo čisto donosnost sklada in povečujejo zbrana sredstva. »Modra zavarovalnica se bo tudi v prihodnje odzivala na tržne razmere in bo glede na svojo kapitalsko moč lahko agresivnejša pri zniževanju stroškov in provizij,« dodajo.

[A] 990dUntitled-32.1352319195.jpg

V Skupni pravijo, da je njihova povprečna upravljavska provizija 1,25-odstotna, prihodnje leto pa načrtujejo upravljavsko provizijo znižati, prav tako vstopne stroške.

Pocenitev se branijo na vse kriplje

Izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice Domen Prašnikar pravi: »Vsi se prilagajamo položaju in tudi pričakujemo, da bo novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju znižal najvišje možne provizije na odstotek - zdaj so pri nas v povprečju 1,37 odstotka -, a to še ne pomeni, da se moramo pri provizijah približevati ničli. Če bi se šli dumping, bi nas to vse uničilo. Na sredstva, za katera moramo jamčiti z minimalno donosnostjo, moramo namreč zagotavljati tudi štiri odstotke kapitala.« Prepričan je, da z nižjimi provizijami novih strank ne bo privabil nihče. Upajo, da bodo dobili nove zavarovance iz vrst samostojnih podjetnikov in 25- ali večodstotnih lastnikov podjetij (ti zdaj v takšno zavarovanje ne morejo biti vključeni), kar naj bi novi zakon omogočal.

Tudi v Moji naložbi, kjer upravljavska provizija znaša 1,2 odstotka, nižanju niso naklonjeni: »Upravljavska provizija se neposredno izraža v neto donosnosti, tako da je oba podatka treba gledati skupaj. Višja zajamčena in dosežena neto donosnost upravičuje tudi nekoliko višjo upravljavsko provizijo.« Kljub temu nameravajo v prihodnje ponuditi večji izbor naloženih politik in tudi različne višine upravljavskih provizij.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.

PRO
Članki
Članki Ali morate spet doplačati dohodnino?

Če ste eden izmed 307.570 Slovencev, ki ste v minulih dneh prejeli informativni izračun dohodnine, po katerem boste to morali spet...

PRO
Članki
Članki Večino zaposlenih v razvitih državah skrbi, kako bodo shajali v pokoju

Kar polovica zaposlenih Evropejcev pričakuje, da bo morala po upokojitvi še delati prek različnih oblik občasnega dela.

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.

PRO
Članki
Članki Varčevanje za pokojnino največji finančni stres za Američane 2

Slabi dve tretjini Američanov obžalujeta, da sta v preteklosti preveč trošili, namesto da bi varčevali za pokojnino.  

PRO
Članki
Članki Davčna olajšava letos, premija na obroke prihodnje leto

Tudi letos lahko pri Pokojninski družbi A premijo individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja plačate na obroke.

PRO
Članki
Članki Recept za nižjo dohodnino 

Le še do konca leta lahko izkoristimo eno redkih davčnih olajšav v Sloveniji, s katero si lahko znižamo dohodnino in poskrbimo za svojo...