FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Prva kreditna zavarovalnicapro

Zavarujemo terjatve

Poslujete z velikani? Tudi ti lahko propadejo, vi pa ostanete brez vsega

Čas branja: 3 min
07.08.2017  14:01
Poslovati zgolj z enim partnerjem je tvegano, pa četudi je to dobro delujoč gospodarski velikan, saj se tudi njemu lahko zgodi, da zaide v težave, vi pa ostanete brez plačila. Takim tveganjem, ki lahko močno ogrozijo gospodarsko varnost vašega podjetja, se lahko izognete, še preden se uresničijo.
Poslujete z velikani? Tudi ti lahko propadejo, vi pa ostanete brez vsega

Se še spomnite trgovskega sistema Merkur, enega največjih tehničnih trgovcev v regiji, ki so ga pol milijarde evrov vredne terjatve leta 2010 spravile na kolena oziroma zapeljale v finančni polom? Tudi pri drugem regijskem velikanu Agrokorju so izvajalci in dobavitelji že mesece v stiski, saj ne vedo, ali bodo njihovi računi plačani ali ne. Ko govorimo o neplačnikih, so navadno na tnalu manjša podjetja, a tudi »veliki« lahko postanejo plačilno nezmožni – dobavitelji pa prepuščeni lastni iznajdljivosti.

Zakaj naj bi podjetje razmišljalo o zavarovanju terjatev?

Čeprav morda danes mislite, da je poslovno okolje predvidljivo, se spomnite na finančno krizo izpred manj kot desetletja. Tudi takrat so nas prepričevali, da s krizo v ZDA nimamo nič, a se je izkazalo, da je globalizacija poskrbela za vpetost vseh držav, posledice pa smo še dolgo čutili. V globaliziranem in povezanem okolju, v katerem se lahko nepričakovane stvari zgodijo hipno, je pomembno razmišljati vnaprej in se z zavarovanjem ukvarjati, preden je prepozno. Zavarovanje terjatev vas ščiti pred nepredvidljivimi dogodki – če jih želi podjetje pravočasno zaznati, mora spremljati in analizirati veliko podatkov, kar pa je zahtevno, drago in za manjše podjetje pogosto tudi neizvedljivo. Manjša, pa tudi srednje velika podjetja si pač ne morejo privoščiti oddelka za spremljanje tveganj, saj vse svoje vire usmerjajo v svoj biznis. Drug pomemben vidik je asimetričnost informacij. Podjetje nima vseh ključnih informacij o kupcu, o tem, kako vodi svoje projekte, kako preverja svoje dobavitelje. Ko zazna težavo pri kupcu, je že izpostavljeno in usoda dolgovanega plačila je lahko negotova.

Kdaj zavarovati terjatve?

Na zavarovanje terjatev je treba gledati kot na vsako drugo zavarovanje. Pomislite, ali zdravstveno zavarovanje sklepate šele, ko z zlomljeno roko čakate pred vrati bolnišnice? Seveda da ne! Kot tudi hiše ne zavarujete šele takrat, ko v njej divjajo ognjeni zublji. Podobno naj bi veljalo v biznisu: pravi trenutek za zavarovanje terjatev je takrat, ko so kupci večinoma dobri in ima podjetje razmeroma uravnotežen portfelj. Gre namreč za naložbo za čas, ko stvari – ne nujno po krivdi podjetja – uidejo izpod nadzora.

Ko nastane težava ...

Ko nastane težava, imate s sklenjenim zavarovanjem ob sebi pomembnega partnerja, na katerega se lahko oprete. Dolžnika zavarovalnica najprej spodbuja, da izvede plačilo, nato pa bodisi prek odvetnika bodisi prek specializirane agencije, ki v (tuji) državi opravlja izterjavo, začne postopek izterjave. Stroške take izterjave vam krije zavarovalnica v skladu z dogovorjenim odstotkom kritja, saj jih pokriva pogodba. Ker so ti postopki zapleteni, je zelo dobrodošlo, da imajo zavarovalnice v tujini stalne partnerje in izkušnje iz takšnih postopkov. Zavarovalni primer nastane 180 dni od dneva zapadlosti najstarejše neplačane fakture. Takrat zavarovalnica izplača vrednost terjatve (od 85 do 90 odstotkov), postopek izterjave pa se nadaljuje. Če je uspešna, se ta sredstva delijo v ustreznem razmerju glede na dogovorjen odstotek kritja.

Kaj krije zavarovanje terjatev?

Zavarovanje terjatev krije čezmerno zamudo plačil in primere insolventnosti, kot je stečaj ali prisilna poravnava. V zavarovanje je vključena ocena bonitete kupcev in sprotno spremljanje finančnega poslovanja kupca. Ob nastanku zavarovalnega primera – neplačila vaših terjatev – vam zavarovalnica izplača dogovorjeno zavarovalnino. Zavarovanje terjatev je še posebej priporočljivo za podjetja, ki so zelo odvisna od le nekaj (večjih) kupcev oziroma svojim kupcem omogočajo daljše plačilne roke ter zato potrebujejo več obratnih sredstev, ki jih prek asignacije lažje pridobijo pri banki. Priporočljivo je tudi za podjetja, ki želijo izboljšati kreditiranje ali s kupci poslujejo le z akreditivi in/ali bančnimi garancijami ter jim želijo ponuditi poslovanje na odloženo plačilo.

Zagotovite si finančno varnost!

V SID – Prvi kreditni zavarovalnici, specializirani kreditni zavarovalnici s prevladujočim tržnim deležem v zavarovanju terjatev med zavarovalnicami s sedežem v Sloveniji, ponujajo pomoč pri reševanju težav s čezmernimi zamudami plačil. Njihovi finančni strokovnjaki dajejo pravne nasvete in informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih.

PRO
Članki
Članki Naj vam dolgi plačilni roki in neplačane terjatve ne ustavijo tekočega poslovanja

Veliko uspešnih podjetnikov se je že znašlo v likvidnostnih škarjah, zato je nujno, da izkoristite koristi zavarovanja terjatev in...

PRO
Članki
Članki Podjetja, ki pri upravljanju terjatev izberejo preventivne ukrepe, imajo prednost

Že dolgo je običajno, da zavarujemo hišo pred požarom ali potresom, avtomobil pa pred prometno nesrečo, v poslovnem svetu pa so...

PRO
Članki
Članki Kako se zavarovati pred neplačniki?

Če ne želite pristati med tistimi, ki jim dolžniki ali dolgi plačilni roki parajo živce, naredite prvi korak že pred sprejetjem...