FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Pametna mobilnostpro

Električna revolucija, ki tlakuje pot v boljši svet

Čas branja: 5 min
26.04.2019  07:08
Električni avtomobili so na pohodu, ki ga ni več mogoče ustaviti, obenem pa na veliko področjih ponujajo razne možnosti za napredek. Ledino za do okolja prijazno prihodnost s svojimi pionirskimi inovacijami vnovič orje Nissan.
Električna revolucija, ki tlakuje pot v boljši svet

Zdaj vse več kupcev pravi, da bi bil njihov naslednji avtomobil lahko električni, sploh ker je škodljivih učinkov onesnaževanja zraka veliko – od zdravstvenih težav ljudi in živali do kislega dežja in globalnega segrevanja. Avtomobilski proizvajalci se zato množično osredotočajo na trajnostne rešitve, kot so električna vozila brez izpustov ogljikovega dioksida. Še korak dlje gredo z mnogimi naprednimi idejami pri japonskem Nissanu, saj želijo s pametno mobilnostjo spremeniti prihodnost vožnje in okrepiti vlogo današnjega avtomobila z vidika običajnega prevoznega sredstva. Nissanovo pametno mobilnost namreč opredeljujejo način vožnje avtomobila, njegovo napajanje in vključevanje v družbo.

Leaf – ikona Nissanove pametne mobilnosti

Prvi korak je že nissan leaf, prvi električni avtomobil v zgodovini, ki je presegel 400 tisoč prodanih primerkov in tako potrdil svojo vodilno vlogo v svetovnem premiku k bolj trajnostni mobilnosti. Leta 2010 je bil leaf predstavljen kot prvo električno vozilo na svetu za množični trg, širšemu krogu kupcev pa je prvi odprl vrata v vznemirljivo in udobno vožnjo, ki jo prinašajo električna vozila. Električni avtomobili so takrat kljub vsemu veljali za nišni izdelek, kupci leafa so bili tako večinoma »navdušenci«, danes pa o električnih avtomobilih čivkajo že vrabci na veji.

V glavni vlogi novodobne mobilnosti je gotovo tudi novi leaf, ki odlično uteleša tri stebre Nissanove pametne mobilnosti – zmogljivost, vožnjo in integracijo. Prvega ponazarja električni pogonski sklop avtomobila, saj ta v novem leafu proizvaja 110 kilovatov moči in 320 newtonmetrov navora, kmalu pa bo na voljo različica z več moči in približno 40 odstotkov večjim dosegom. Novi leaf glede na predhodnika ne zagotavlja le večje moči in daljšega dosega, ampak prinaša tudi nabor naprednih tehnologij in funkcij – ProPilot za avtonomno vožnjo ter sistema ProPilot Park in e-Pedal, ki so zasnovani za večji užitek v vožnji, boljšo varnost in manj skrbi ter pomenijo drugi steber pametne mobilnosti.

Nove tehnologije za bolj sproščeno in varno vožnjo

Nissan leaf namreč ni le še eno električno vozilo, ampak se v njem skrivajo tri glavne nove tehnologije pametne vožnje. Prva je napredni sistem za pomoč pri vožnji ProPilot. Med vožnjo po enem pasu na avtocesti poskrbi za mirno, brezskrbno in sproščajočo vožnjo. Druga novost, sistem ProPilot Park, spreminja način dojemanja parkiranja. Vklopljen sistem namreč prevzame nadzor nad krmiljenjem, pospeševanjem, zaviranjem in prestavljanjem, da vozilo tako samodejno zapelje na parkirno mesto. Vsem voznikom omogoča natančnejše parkiranje brez skrbi.

Tretja novost je revolucionarna tehnologija e-Pedal, ki dodobra spreminja koncept vožnje. Vozniku omogoča, da spelje, pospešuje, zavira in ustavi vozilo z različno močnim pritiskanjem na pedal za plin. Ko voznik popolnoma spusti pedal za plin, se samodejno vklopijo regeneracijske in torne zavore, ki vozilo postopoma popolnoma ustavijo. Vozilo tudi na strmih pobočjih miruje, dokler znova ne pritisnete na pedal za plin. Ko se promet sprosti, se z odzivnostjo sistema e-Pedal poveča užitek med vožnjo, običajni zavorni pedal pa je treba uporabiti le pri agresivnem zaviranju.

Z novimi tehnologijami Nissanove pametne mobilnosti novi leaf naredi vsako vožnjo prijetnejšo in brez stresa, a pri vsem skupaj gre šele za začetek. Nissani prihodnosti naj bi vas namreč pobrali na dogovorjenem mestu, vas samodejno vozili po gostem prometu ter samostojno našli prosto parkirno mesto, obenem pa znali komunicirati z drugimi avtomobili in tudi pešci. Z Nissanovo pametno mobilnostjo, ki je del načrta za spremembo prihodnosti vožnje, pa avtomobil ne bo več samo prevozno sredstvo, saj prihodnost opredeljujejo način vožnje avtomobila, njegovo napajanje in vključevanje v družbo.

Avtomobil kot prenosni hranilnik električne energije

Nissan je na področju tehnologije električnih vozil vedno oral ledino, z novim leafom pa je predstavil tudi nov svet zmožnosti čiste energije, ki ne vključuje zgolj učinkovite vožnje. Si lahko predstavljate avtomobil kot nekakšen mobilni hranilnik električne energije?

S tehnologijo dvosmerne povezave vozil (V2G) lahko akumulatorska baterija v leafu deluje tudi kot prenosni hranilnik energije. Tehnologija dvosmerne povezave vozil namreč omogoča dvosmerno napajanje, zaradi katerega so električna vozila popolnoma vključena v električno omrežje, ter izboljša sposobnost uravnavanja nenastavljivih tokov obnovljive energije. S tem postanejo obnovljivi viri še bolj splošno uporabljeni in cenovno ugodni. Lastniki Nissanovih električnih vozil se lahko s tehnologijo V2G priklopijo v omrežje za polnjenje v času manjših obremenitev in cenejših tarif ter izkoristijo možnost oddajanja električne energije, shranjene v bateriji vozila, nazaj v omrežje za morebitno korist v času večjih obremenitev.

Ko bo tehnologija V2G uporabljena v večjem obsegu, bo to sicer pomenilo občutno spremembo za lastnike Nissanovih vozil, ki bodo s tem postali aktivni udeleženci na trgu električne energije. Z manjšo odvisnostjo od omrežja in izrabo presežne energije, pametno shranjene v baterijah električnih vozil, pa Nissan tudi verjame, da bo občutno spremenil to, kako ljudje in podjetja uporabljajo vozne parke električnih vozil. Pri Nissanu si prizadevajo tudi za vnovično uporabo baterij, kar je pomemben korak k povečanju trajnosti električnih vozil. Skupaj s partnerji so akumulatorske baterije vozil predelali za uporabo pri ulični razsvetljavi na območjih brez električnega omrežja, napajalnih enotah za športne objekte in še za mnoge druge namene.

Nissanov hišni sistem shranjevanja energije

Svet zmožnosti čiste energije pa se ne konča le pri štirih kolesih. Nissan je svoje strokovno znanje na področju tehnologije električnih vozil in proizvodnje baterij dvignil na naslednjo stopnjo, ki pomeni energetsko povezavo avtomobilov in hiš ter omrežja za do okolja prijazno prihodnost. Sistem shranjevanja energije xStorage sloni na skupnih prizadevanjih najboljših v industriji, da bi omogočili učinkovitejšo in trajnostno porabo energije v gospodinjstvih. Sistem xStorage Home shranjuje energijo v najbolj varčnih obdobjih in nadzira, kdaj in kako se električna energija porablja. S tem kupci privarčujejo denar, celoten sistem električne energije pa se izboljša.

V eni sami enoti neopazno združuje mehanske dele in programsko opremo, ki so potrebni za upravljanje in shranjevanje energije za potrebe gospodinjstev. Sistem za zagotavljanje omrežnih storitev xStorage Home lahko črpa električno energijo iz omrežja ali pa jo vanj sprošča ter tako zagotavlja prilagodljivost, potrebno za nadaljnji razvoj obnovljivih energijskih virov.

Prihodnost sliši na ime e-power

Do leta 2022 se bo prodaja elektrificiranih Nissanovih vozil povečala za petkrat, do konca istega leta pa bo pomenila dvakratno vrednost trenutne povprečne prodaje na trgih. Cilje bodo pri Nissanu uresničili tudi z alternativo motorjem z notranjim izgorevanjem – tehnologijo e-power.

Sistem e-power združuje bencinski motor, električni generator, razsmernik, akumulatorski sklop in električni motor. Bencinski motor vedno deluje z optimalno hitrostjo in se uporablja izključno za polnjenje visokozmogljivega akumulatorskega sklopa. Tako je poraba goriva izredno majhna, kar zmanjšuje tudi izpuste v primerjavi s klasičnimi motorji. Z združitvijo popolnoma elektrificiranega pogona in bencinskega motorja, ki polni akumulatorski sklop, omogočajo avtomobili s sistemom e-power uporabnikom takojšen pospešek ter izjemno majhno porabo goriva. S sistemom e-power, ki bo na evropske ceste prispel v prihodnjih dveh letih, bodo pri Nissanu prednosti svoje pametne mobilnosti ponudili še večjemu številu kupcev in ljudem tlakovali pot v boljši svet.

PRO
Članki
Članki Voznik, gospodar električnega avta

Preverili smo, zakaj je električni renault zoe idealno vozilo za tiste, ki imajo veliko opravkov po mestu.

PRO
Članki
Članki Je avtonomna vožnja le mit, omrežje 5G pa realnost?

Avtonomni avtomobili in 5G omrežje zadnjih nekaj mesecev polnijo revije, časopise in spletne portale. Je nova doba res pred vrati, se...