FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Posel 2030pro

Siri, kaj v zdravstvu počnejo Amazon, J. P. Morgan Chase in Warren Buffet?

Čas branja: 4 min
25.09.2019  04:08
Švicarsko podjetje Roche Diagnostics je v sodelovanju s kitajskim tehnološkim podjetjem Knowledge-vision razvilo algoritem za zaznavo raka na prsih, ki je pri diagnostiki ugnal 90 odstotkov izkušenih patologov. Uporabnosti novih tehnologij so torej očitne. Kako pa jih čim bolje uporabiti za zagotavljanje učinkovitejših in cenejših zdravstvenih storitev?
Siri, kaj v zdravstvu počnejo Amazon, J. P. Morgan Chase in Warren Buffet?
Nove generacija robota za endoskopske operacije, ki ga imenujejo Da Vinci, v Splošni bolnišnici Celje.
Foto: PETER MARINŠEK

Medtem ko se kronične bolezni širijo na doslej neprizadeta območja, se globalno zdravstvo srečuje z intenzivno potrebo po uvedbi novih tehnologij, ki bi ugodile spremenjenim zahtevam bolnikov, finančnim zmožnostim zdravstvenih sistemov in hkrati omogočile bolj uspešen boj zlasti s kroničnimi boleznimi.

Navkljub pomenu učinkovitosti zdravstvenih sistemov za življenje ljudi pa ti zaostajajo v transformaciji za najbolj tehnološko naprednimi panogami. "Zdravstvo je na globalni ravni pogosto zaostajalo za drugimi panogami glede modernizacije in digitalne transformacije. Številne druge panoge so že precej časa nazaj pričele z digitalizacijo in izkoriščajo prednosti, ki jih ta prinaša" pojasnjuje Vlado Šarenac, direktor za področje tehnološkega svetovanja za jugovzhodno Evropo v PwC.

Vendar pa v zadnjem času opažamo precejšnje spremembe tudi v zdravstveni panogi. "Gonilna sila teh sprememb je predvsem napredek v tehnologiji. Obenem pa se spreminja način, kako posameznik dostopa do zdravstvenih storitev, pa tudi želje in potrebe uporabnikov zdravstvenih storitev. Vse to pomeni, da spremenjena pričakovanja uporabnikov vzpodbujajo ponudnike k prehodu iz tradicionalnih v nove modele zagotavljanja zdravstvenih storitev. Ti pa so boljši tako v predvidevanju zdravstvenih potreb posameznikov, kot tudi naslavljanju teh potreb na načine, ki so učinkovitejši, dostopnejši in bolj priročni, ponujajo pa tudi večjo vrednost za uporabnike storitev" doda Šarenac.

Podobno kot v najbolj disruptivnih panogah tudi na področje zagotavljanja zdravstvenih storitev vstopa vse več uspešnih zasebnih podjetij, ki prihajajo iz drugih panog in usmerjajo zdravstvene storitve v virtualno in personalizirano oskrbo ali pa vzpostavljajo povsem nove poslovne modele.

Amazon, J. P. Morgan Chase in Berkshire Hathaway vzeli stvari v svoje roke

Eden takšnih je konzorcij Haven, ki so ga ustanovili Jeff Bezos iz Amazona, Jamie Dimon, prvi mož J. P. Morgan Chasa, in družba Berkshire Hathaway Warrena Buffeta. Čeprav nobena od treh družb konzorcija ne prihaja s področja zdravstva, je njihov skupni cilj znižati stroške in izboljšati učinkovitost zdravstvenih storitev za več kot milijon zaposlenih v vseh treh družbah. Haven naj ne bi nastopal proti zavarovalnicam in ponudnikom zdravstvenih ter farmacevtskih storitev, ampak naj bi postal eden večjih partnerjev zdravstvenega sistema. Pa vendar bi šel lahko strateški razvoj konzorcija v smeri od zagotavljanja manj klinično kompleksnih storitev proti bolj zapletenim, kot tudi od lokalnega v smeri zveznega ponudnika.

Navkljub nekaterim enotnim potrebam pa se različni deli sveta pomembno razlikujejo po stopnji uvedbe novih tehnologij in transformacije zdravstvenih sistemov.

Mehika v boju z epidemijo sladkorne bolezni

Diabetes je v Mehiki vodilni vzrok smrti. Zato so tamkajšnje oblasti predstavile nacionalno strategijo za preprečevanje in nadzor čezmerne telesne teže, debelosti in diabetesa. Vladna prizadevanja temeljijo na izboljšanju ozaveščenosti in hkrati prinašajo dvig davka na sladke pijače, kar prinese približno dve milijardi dolarjev letnih prihodkov, s katerimi nato financirajo samo iniciativo. Javni program zahteva tudi oznake s hranilnimi vrednostmi na vseh živilih in uvaja dejavnosti za izobraževanje in zgodnjo zaznavo diabetesa. Prednostna naloga programa je pacientom omogočiti, da si vsak dan izmerijo sladkor v krvi, kar naj bi omejilo napredovanje bolezni in zmanjšalo njene negativne učinke na zdravje. Ker so osebne merilne naprave za merjenje sladkorja v krvi drage za financiranje v množičnem obsegu, so oblasti ob pomoči nevladnih organizacij in ponudnikov medicinske opreme na vsakodnevnih lokacijah, ki jih ljudje pogosto obiskujejo, vzpostavile točke za merjenje ravni skladkorja v krvi.

Prenova savdskega zdravstvenega sistema

Vlada Savdske Arabije se medtem loteva celostne preobrazbe savdskega zdravstvenega sistema, ki povezuje več kot 70 različnih pobud. V ospredje zdravstvene reforme postavljajo preprečevanje bolezni in tudi nekoliko bolj sporne mehanizme za nadzorovanje rasti prebivalstva, ki se je v zadnjih 20 letih skoraj podvojilo. Vlada je v zadnjih desetletjih sicer financirala javne bolnišnice, a je bilo vlaganj v zadnjih letih zaradi vse višjih stroškov vse manj. Po raziskavi PwC naj bi bile najbolj razširjene zdravstvene težave 35 milijonov Savdijcev čezmerna telesna teža in debelost, srčna obolenja, sladkorna bolezen in kronične bolezni. Prenova zdravstvenega sistema se osredotoča na zmanjšanje preobremenjenosti bolnišnic in specialističnih ambulant, v javni kampanji pa se opozarja na potrebo posameznika po skrbi za lastno zdravje. Centralizirana Savdska Arabija za ozaveščanje večinoma mlade, digitalno pismene populacije uporablja komuniciranje prek digitalnih poti in spleta.

Indija in Singapur stavita na mobilne telefone

Podobno kot so nekatere države v razvoju z uporabo sončne energije obšle potrebo po izgradnji tradicionalnega energetskega omrežja, poskuša Indija preskočiti fazo tradicionalnega zdravstvenega sistema. Njihov cilj je uporabiti vse bolj digitalizirano populacijo, ki je v letu 2018 imela več kot 600 milijonov mobilnih telefonov, in ustvariti visokotehnološki zdravstveni sistem 21. stoletja, ki bo temeljil na virtualnem pristopu do zdravljenja s precejšnjim poudarkom na razvoju aplikacij za mobilne naprave. Tako je nastalo že več kot 450 startupov, ki poskušajo s pomočjo digitalizacije omogočiti zdravstveno nego 500 milijonom Indijcev brez zdravstvenega zavarovanja.

Korak pred Indijo so tehnološki startupi in nekateri ponudniki zdravstvenih storitev v Singapurju, ki razvijajo nove digitalne zdravstvene storitve in mobilne aplikacije v okviru pobude Smart Nation. Nova strategija digitalizacije zdravstva tudi tukaj temelji na uporabi mobilnih telefonov, ki jih po podatkih PwC uporablja 83 odstotkov prebivalstva, z lansiranjem digitalnih storitev, kot je mobilna storitev v oblaku RingMD, ki omogoča neposreden stik z zdravstvenim osebjem prek uporabe videoklica, ali tehnološki startup DocDoc, ki je razvil portal za naročanje.

Kako gre Sloveniji?

Kako pa je pri nas? "V Sloveniji se investira v digitalizacijo zdravstva dokaj fragmentirano, posledično glavno oviro predstavljata razdrobljenost sistemov in njihova omejena uporabnost, kar se odraža v manjšem obsegu pozitivnih učinkov. Kot vsaka transformacija, se tudi digitalna transformacija začne pri ljudeh in strategiji" pojasnjuje Šarenac. Pri transformaciji zdravstva sicer pomembno vlogo igrata tudi velikost ter zrelost zdravstvene panoge v posamičnih državah. "V velikih, uveljavljenih in utečenih sistemih bo transformacija praviloma počasnejša. Na drugi strani spektra pa so države v razvoju, kjer lahko pride do transformacije relativno hitro, saj bo skušalo veliko število zagonskih podjetij ponuditi trgu svojo tehnologijo za premostitev vrzeli dostopa do zdravstvene oskrbe, predvsem za milijone potencialnih klientov, ki živijo izven urbanih centrov. Pri vsem tem pa je precej jasno, da so uporabniki storitev tisti, ki vodijo to transformacijo in za večino tradicionalnih zdravstvenih sistemov bo potrebna celovita digitalna transformacija, da bodo dosegli pričakovanja uporabnikov" zaključi sogovornik.

Vsebino omogoča PwC Slovenija.