FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Posel 2030pro

Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja

Čas branja: 5 min
17.06.2019  02:04
Vse več Slovencev uporablja mobilni telefon za plačevanje, pri čemer je z vidika prijaznosti do uporabnika najboljša tehnologija NFC, s katero je plačevanje s telefonom podobno kot z brezstično kartico.
Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja
Foto: Shutterstock

Za plačevanje je mobilni telefon uporabilo že 44 odstotkov Slovencev, starih od 18 do 55 let, je pokazala raziskava MasterIndex. Mobilni telefon torej postaja vse bolj razširjeno plačilno orodje in lahko v celoti nadomesti uporabo plastičnih plačilnih kartic. S pametnimi telefoni s tehnologijo NFC (tehnologija komunikacije v bližnjem polju), kar večina današnjih telefonov podpira, in naloženo aplikacijo mobilne denarnice, lahko že danes plačujete na vseh POS-terminalih, ki omogočajo brezstično plačevanje.

V Sloveniji lahko tako plačujete že na 93 odstotkov vseh prodajnih mestih. Brezstično pa lahko s telefonom plačujete tudi v tujini oziroma na kar 67 odstotkih vseh prodajnih mest v Evropi in povsod, kjer POS-terminali podpirajo brezstično poslovanje. Ko so v raziskavi MasterIndex, s katero je podjetje Mastercard raziskovalo plačilne navade po vsem svetu, spraševali, kakšna mora biti po mnenju uporabnikov mobilna aplikacija za plačevanje, so skoraj vsi odgovorili, da mora biti varna, preprosta, vsebovati števec stroškov in nadzor porabe, uporabniška izkušnja pa mora biti prijazna.

Najsodobnejši način plačevanja z NFC-tehnologijo

Z vidika uporabniške izkušnje je ta hip najboljša tehnologija komunikacije v bližnjem polju oziroma NFC, ki omogoča hitro, preprosto in varno plačevanje s telefonom. Tehnologija NFC je tudi zelo razširjena, saj jo podpirajo že skoraj vsi mobilni telefoni, ki so danes v uporabi oziroma jih je mogoče kupiti na trgu. Celotna izkušnja je podobna plačevanju z brezstično plačilno kartico, le da kupec vse kartice lahko pusti doma in v trgovino s seboj vzame le mobilni telefon.

Primer takšne izkušnje je uporaba mobilne denarnice NLB Pay, ki omogoča plačevanje na brezstičnih POS-terminalih ter dvig gotovine na brezstičnih bankomatih v Sloveniji in tujini. Tako je možno plačevanje in dvigi gotovine z NLB plačilnimi karticami mastercard, visa in maestro, ki se shranijo v mobilno denarnico NLB Pay, ne da bi bili podatki o kartici dejansko shranjeni v telefonu.

V telefonu se namreč ne hranijo podatki o številki kartice, temveč le posebni enkratni digitalni ključi (zakodirani v žeton ali token), potrebni za izvajanje plačil in komunikacijo. Sistem torej temelji na tokenizaciji, vključeni v storitev Digital Enablement Service (MDES), najsodobnejši in najvarnejši način elektronskih transakcij, ki ga je razvil Mastercard. Tako je prestrezanje signala pri transakciji ali mimogrede s telefona tako rekoč nemogoče.

"Mobilno plačevanje je ena izmed vej brezstičnega poslovanja, za katero z vso odgovornostjo trdimo, da je varno. Od uvedbe brezstičnih kartic v NLB nismo zasledili še nobene zlorabe, ki bi bila povezana z neavtoriziranim branjem podatkov, kot včasih zaokrožijo novice. Podatki, ki se prenašajo med kartico in POS-terminalom, so unikatni in kriptirani, večkratna uporaba enakih podatkov ni mogoča," pojasnjuje Nataša Dulc Strahinič, vodja projekta NLB Pay.

Pomemben aspekt varnosti je tudi to, da mobilna denarnica NLB Pay kot prva v Sloveniji omogoča, da uporabniki sami upravljajo varnostne nastavitve svojih kartic. To pomeni, da ima vsak uporabnik v svojih rokah možnost, da posamezni kartici, ki jo je vnesel v mobilno denarnico, začasno onemogoči plačila v tujini, prek spleta, dvig gotovine na bankomatu ali pa jo zakleni za vsakršno uporabo. Plačilo lahko preprosto in hitro znova omogoči, ko ga spet potrebuje.

NLB Pay sicer poslovnim uporabnikom omogoča shranjevanje kartice tako osebnega kot tudi poslovnega računa, če so vse kartice vezane na isto davčno številko imetnika kartice. Aplikacijo si lahko naložite in uporabljate na več telefonih hkrati, opcijsko pa deluje tudi brez vklopljenega wi-fi signala ali prenosa mobilnih podatkov.

Mobilna denarnica NLB Pay je tako odličen primer delovanja NFC-tehnologije, v prihodnje pa se bo z nadaljnjim razvojem NFC-tehnologije uporabniška izkušnja pri takšnih načinih mobilnega plačevanja še izboljšala, saj bo omogočala dodatne možnosti nadgradnje, kot so digitalne kartice zvestobe, interaktivna uporabniška izkušnja, še večja varnost pri nakupih in potrjevanju identitete ter še mnogo več.

NFC-tehnologija omogoča plačevanje na vseh brezstičnih POS-terminalih

Mobilne denarnice, ki omogočajo plačevanje z mobilnim telefonom s pomočjo tehnologije NFC, torej prinašajo prednost za kupce v obliki izboljšane uporabniške izkušnje plačevanja, in tudi za prodajalce, saj jim ni treba vlagati dodatnih sredstev v razvoj plačilne infrastrukture. Takšna mobilna denarnica namreč uporablja že razvito infrastrukturo brezstičnega plačevanja NFC, enako kot brezstične plačilne kartice. Prodajna mesta tako ne potrebujejo posebnih naprav ali kod QR. Dovolj je brezstični POS-terminal, ki ga imajo že za brezstično kartično plačevanje. To pa kupcem prinaša prednost v obliki dostopnosti, saj lahko že zdaj kupujejo na vseh POS-terminalih, ki omogočajo brezstično plačevanje.

Dostopnost je pomembna prednost, saj je na trgu veliko mobilnih denarnic, ki pa ne uporabljajo tehnologije NFC in ponujajo druge rešitve, na primer plačevanje s pomočjo dvodimenzionalnih črtnih kod oziroma QR-kod, ki pa imajo omejeno dostopnost, ker še vzpostavljajo celoten sistem in privabljajo trgovce oziroma prodajalce v uporabo njihovega sistema. To pa za uporabnika pomeni slabšo uporabniško izkušnjo, saj se mora pred vsakim nakupom pozanimati, ali je možno pri določenem trgovcu plačati s telefonom in izbrano mobilno denarnico.

Kako bo NFC-tehnologija uporabniško izkušnjo še dodatno izboljšala

Tehnologija NFC se že danes uporablja za brezstično plačevanje s karticami, za plačevanje z mobilnimi telefoni, pri uporabi različnih vozovnic in še mnogo več. V prihodnosti pa bo po napovedih strokovnjakov omogočila tudi digitalne kartice zvestobe, interaktivno nakupovalno izkušnjo in večjo varnost pri nakupih in identificiranju.

Digitalne kartice zvestobe

Z uporabo in razvojem tehnologije NFC bodo imeli trgovci možnost ponuditi svojim kupcem digitalne kartice zvestobe, ki bodo shranjene v kupčevi mobilni denarnici. To pomeni, da bodo kupci lahko na primer zbirali točke ali popuste avtomatično z le klikom ali dvema na mobilnem telefonu. Trgovci bodo kupcem prek mobilne denarnice, ki podpira tehnologijo NFC, lahko ponudili tudi sodelovanje pri različnih nagradnih igrah, ki jih bodo organizirali.

Interaktivna nakupovalna izkušnja

Pri uporabi tehnologije NFC v prihodnosti skoraj ni omejitev. Po ugotovitvah NFC Foruma bo tehnologija komunikacije v bližnjem polju do leta 2020 na voljo v skoraj 2,2 milijarde mobilnih napravah, kar bo omogočalo izredno kreativno in do uporabnika prijazno izrabo te tehnologije. L'Oréal tako na primer že ponuja UV-senzor, ki si ga prilepite na noht in vas prek aplikacije na vašem pametnem telefonu opozori, ali ste se sončili predolgo. Tehnologija NFC se bo vse bolj uporabljala tudi pri pametni embalaži in pakiranju.

Če boste v prihodnosti v trgovini na primer opazili plašč, ki vam ugaja in bi ga želeli kupiti, vendar ga trenutno ne želite prenašati s seboj v vrečki, ker imate še druge opravke, boste lahko preprosto in hitro le prislonili telefon k čipu pritrjenemu na plašču in oblačilo kupili ter naročili dostavo na svoj dom. Omejitev pri uporabi tehnologije NFC tako rekoč ni.

Večja varnost pri nakupih in identificiranju

NFC ponuja veliko možnosti tudi zunaj trgovskega sektorja, saj lahko zagotavlja večjo varnost in identifikacijo na različnih področjih. Nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov BMW v nekaterih svojih modelih avtomobilov že ponuja digitalni ključ, ki kupcu omogoča dostop in zagon avtomobila s pametnim telefonom, ki podpira tehnologijo NFC.

Z razvojem tehnologije NFC bo omogočena tudi lažja identifikacija, saj boste v svoj pametni telefon lahko preprosto shranili tudi potni list, osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje. Pri priznanju ali upoštevanju digitalnih osebnih dokumentov bo seveda največja težava zakonodaja posamezne države, vendar bo tehnologija NFC omogočala tudi to.