FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Posel 2030pro

Kako pametno lahko postane mesto?

Čas branja: 4 min
01.10.2018  14:00
Pričevanje o nagli digitalizaciji najinovativnejših domačih podjetij.
Kako pametno lahko postane mesto?
Foto: Jure Makovec

Evolucija posla je bila in postaja še bolj intenzivno tehnološko pogojena. Vse se je začelo s percepcijo, da je vsako podjetja na neki točki moralo postati tehnološko. Potem je prišla doba digitalizacije – ne zgolj poslovanja podjetij, ampak družbe kot celote. Tehnologija, ki poganja procese v podjetju, je pomembna tako, kot je pomemben osrednji izdelek ali storitev. Vse je digitalizirano z namenom spreminjanja poslovnih modelov ter ustvarjanja novih virov prihodkov in dodane vrednosti ali pa iskanja konkurenčne prednosti.

Digitalizirano poslovanje bo v svoji ciljni različici sposobno avtonomnega sprejemanja odločitev in tudi avtonomnega izvajanja opravil brez človeškega dejavnika v procesu. Vsekakor zahteven, dolgoročen in drag proces preobrazbe, ki pa bo podjetjem prinesel izjemne konkurenčne prednosti. Raziskava tehnološkega centra MIT za raziskave informacijskih sistemov je pokazala, da so podjetja, ki so postala »polno digitalizirana«, ustvarjala za 16 odstotkov višjo čisto dobičkovno maržo od konkurenčnih podjetij. Pa vendar ne gre zgolj za optimiziranje letnih dobičkov.

Stara infrastruktura omejuje agregatno učinkovitost in odpira vrata internetu stvari

Stara infrastruktura centraliziranih telekomunikacij, uporaba fosilnih goriv in transport na podlagi notranjega izgorevanja omejujejo nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj sveta v 21. stoletju. Težava starih infrastruktur je namreč ta, da omogočajo rast agregatne učinkovitosti le do določene točke, pravi Jeremy Rifkin, nekdanji svetovalec Angele Merkel in evropskega parlamenta. Agregatna učinkovitost je leta 1905, ob začetku druge industrijske revolucije, v ZDA znašala tri odstotke. Leta 1990 so ZDA dosegle vrh pri 14 odstotkih, Nemčija leta pozneje pri 18,5 odstotka, najvišjo agregatno učinkovitost pa je v devetdesetih letih z 20 odstotki dosegla Japonska. Od takrat te ravni agregatne učinkovitosti niso bile presežene.

Potrebna je torej nova infrastrukturna platforma, če želimo, da človeštvo preživi 21. stoletje v času vse bolj obremenjenega okolja, rasti globalnega prebivalstva, ki živi čedalje dlje. Vse to ob prihodu avtomatizacije in umetne inteligence, ki bosta dodatna dejavnika, ki ju bo treba upoštevati v novi gospodarski paradigmi 21. stoletja. Tako kot pri prvi in drugi industrijski revoluciji bo tudi tretja potekala na stičišču novih komunikacij, energetskih virov in transporta: sinergija novega komunikacijskega interneta v povezavi z obnovljivim energetskim internetom ter avtomatiziranim samovozečim transportom in logistiko, ki bodo skupaj delovali na novi platformi, poimenovani internet stvari.

V iskanju najboljših primerov domače prakse

Sliši se izredno futuristično, morda celo utopično. Zato smo se ozrli za domačimi, tehnološko najnaprednejšimi podjetji v Sloveniji, da bi videli, kako daleč na poti popolne digitalizacije so najinovativnejše in tehnološko napredne domače družbe. Kako poiskati domačega prvaka v tehnološki inovativnosti?

Do odgovora nam je pomagala novica o podelitvi nagrade CIO v začetku septembra. Družba BTC je za uspešno uveljavljanje številnih digitalnih rešitev v podjetju prejela nagrado digitalna preobrazba leta. Nagrada je namenjena spodbujanju in krepitvi zavedanja o pomenu digitalne preobrazbe v slovenskih podjetjih. Družba BTC se je v dobrih 60 letih iz javnih skladišč razvila v pametno, digitalno in inovativno mesto, ki je danes referenčni unikum, ki ga prepoznava lokalna in mednarodna javnost.

Poleg notranje preobrazbe, ki jo družba BTC izvaja preko lastne inovacijske pisarne s sistematičnim vključevanjem zaposlenih v procese nenehnega inoviranja, digitalizacije že obstoječih poslovnih procesov vseh poslovnih stebrov družbe in razvojem koncepta ”Business Transformation Centre”, ki se ukvarja z raziskovanjem in implementacijo novih poslovnih modelov je družba aktivna tudi na številnih drugih tehnološko naprednih področjih.

Družba BTC, skladno s svojo strategijo razvoja 2020, že vrsto let vlaga v razvoj inovacij in tehnološko naprednih rešitev. Leta 2015 so s skupino mladih podjetnikov ustanovili mednarodni ABC pospeševalnik, ki je pri razvoju pomagal več kot 90 start up podjetjem s celega sveta.

V letošnjem letu je družba BTC naredila nov korak in ustanovila lastno start-up podjetje BTC Phoenix d.o.o., čigar naloga je poiskati kakšno bo nakupovanje v prihodnosti. Z razvojem nove digitalne platforme želijo povezati nakupovalno izkušnjo fizičnega in digitalnega sveta v enotno, s tehnologijo opremljeno doživetje.

Prvo bitcoin mesto na svetu

Morda najbolj globalno odmeven je koncept bitcoin mesta, ki kot prvo tako mesto na svetu v svojem ekosistemu s tehnologijo elipay omogoča plačevanje s kriptovalutami na več kot sto prodajnih mestih v BTC Cityju Ljubljana. Z integracijo napredne tehnologije podjetja Eligma, katerega soustaviteljica je družba BTC, se tako na območju BTC Cityja Ljubljana poleg uvajanja plačila s kriptovalutami razvija tudi napredna tehnologija, ki prek umetne inteligence (AI) in tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) omogoča sodobno nakupovanje in plačevanje s kriptovalutami. Prav septembra letos je namreč Eligma ponudila prvi prototip virtualne nakupovalne asistentke Elly, ki deluje na tehnologiji AI. Poleg tega je BTC eden glavnih ustanoviteljev Evropskega Blockchain Huba, ki bo imel svoj sedež v BTC Cityju.

V okviru BTC Living Lab pa lahko podjetja testirajo svoje prebojne rešitve in prototipe v realnem testnem okolju BTC Cityja Ljubljana. Eden takšnih je AV Living Lab (Autonomous Vehicle Living Lab), ki razvija koncepte za testiranje avtonomnih vozil. Med pomembnimi projekti družbe navajajo tudi japonsko-slovenski projekt pametnih omrežij Nedo, v okviru katerega bodo uredili optimalno porabo energije in postavili lastne hranilnike energije.