FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Žepnina, da ali ne?

Čas branja: 3 min
09.08.2016  22:40
Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in podobno. Žepnina je odlično orodje za finančno vzgojo, menijo strokovnjaki. Z njo otrok razvija veščine, ki so potrebne za odgovorno ravnanje z denarjem. Pa vendar je pomembno, kdaj in koliko žepnine otrok dobi.
Žepnina, da ali ne?

Ali je denar smiselno dajati že predšolskemu otroku, si strokovnjaki niso edini, strinjajo pa se, da žepnino otroku omogočite, ko se začne zanimati za številke in pokaže zanimanje za seštevanje in odštevanje, predvsem pa, ko razume tudi simbolično vrednost denarja. Torej bolj kot od starosti je čas začetka dobivanja žepnine odvisen od zrelosti otroka.

Ne preveč ne premalo

Ne preveč ne premalo

Znesek naj ne bo prevelik, saj tako otrok ne bo dobil predstave, da ne more vedno uresničiti vseh svojih želja in potreb, premajhen pa tudi ne.

Višina žepnine naj bo odvisna od starosti otroka (nekateri predlagajo, da naj bi bila mesečna žepnina v evrih enaka otrokovi starosti - za desetletnika torej 10 evrov, ni pa to pravilo), pa tudi od finančnih zmožnosti staršev. Morda bo odločitev o višini žepnine lažja, če se boste pozanimali, kolikšen znesek temu namenjajo drugi starši. Pomembno pa je, da znesek otroku omogoča, da pretehta med svojimi željami in potrebami ter se odloči, katerim bo dal prednost in katere preložil na poznejši čas.

Žepnina ni sredstvo za kaznovanje ali nagrajevanje

Pomembno je, da se o višini žepnine dogovorite z otrokom, da jo izplačujete redno (otrokom, starejšim od 10 let, mesečno, mlajšim pa tedensko) in da je ne uporabljate kot sredstvo nagrajevanja ali kaznovanja. Če torej otrok ne uboga, mu žepnine ne odtegnite, lahko pa na primer zahtevate od njega, da s tako pridobljenim denarjem poravna škodo, ki jo je povzročil zaradi svoje neubogljivosti.

Prav tako naj žepnina ne bo nagrada za lepo vedenje ali za dober uspeh v šoli, primerna pa je pozitivna motivacija:

  • če si otrok nečesa močno želi in tudi sam varčuje, ga nagradite z dodatnimi pologi na njegov varčevalni račun,
  • če v trgovini med izbiro izdelka razmišlja tudi o ceni, ga pohvalite, še posebej pa ga pohvalite,
  • če z denarjem, ki ga je dobil za darilo, dela skrbno in varčno.

Nekateri starši otrokom plačujejo za gospodinjska opravila, ki jih opravijo doma, vendar to ni primerna oblika pridobivanja denarja, opozarjajo strokovnjaki.

Žepnina ni sredstvo za kaznovanje ali nagrajevanje

Otroci se morajo namreč čim prej naučiti, da so tudi sami odgovorni za dobro počutje doma in da morajo k temu prispevati, ne da bi za opravila pričakovali plačilo. Dodaten denar lahko otroku ponudite le takrat, ko ta opravi delo, ki bi ga sicer plačali nekomu drugemu.

Sčasoma naj krijejo svoje stroške

Žepnina naj bo sprva namenjena predvsem izpolnitvi otrokovih želja, svetujejo strokovnjaki, sčasoma pa se dogovorimo, katere stroške mora kriti iz žepnine (na primer nakup telefonske kartice, revij ...), in pri tem vztrajajmo. Sicer pa naj jo otrok porabi po svoji presoji, saj se bo tako naučil sprejemati finančne odločitve in spoznal vrednost denarja. A vseeno morate vedeti, za kaj jo porabi. O porabi mu svetujte le, če vas prosi za nasvet.

Sčasoma naj krijejo svoje stroške

Če želite otroka hkrati s prejemanjem žepnine poučiti tudi o upravljanju denarja, ga lahko odpeljete na banko, kjer mu lahko odprete račun. NLB na primer ponuja varčevalni račun za manjše otroke, ki je del Toli paketa in kamor lahko položita del ali celo žepnino, ko pa je otrok star devet let, lahko Toli paket preoblikujete v Paket žepnina in mu začnete denar nakazovati na Prvi račun. Banka omogoča, da njegovo porabo na tem računu nenehno spremljate kar prek NLB Klika. Smiselno je, da enkrat na leto skupaj pregledata letni znesek žepnine, porabo in privarčevani denar, ne pozabite pa tudi na skupen obisk bankomata in plačilo nakupa v trgovini z bančno kartico.

Ko je otrok star 15 let, mu zaupajte več odgovornosti tudi pri upravljanju denarja, svetujejo v NLB. Pri njih v ta namen ponujajo NLB Paket žepnina 15+. Naučite ga, kako lahko sam spremlja nakazila in porabo žepnine, si prenakaže denar na varčevalni račun ali plača položnico prek mobilne ali spletne banke. Ob vstopu v srednjo šolo je čas, da otrok z žepnino, ki mu jo dajemo mesečno, krije tudi stroške šolskih potrebščin, malice in prevoza.

Postavite jasna pravila

Da bi se izognili prepirom in pregovarjanjem, je smiselno, da že na začetku postavite pravila, česa otrok ne sme kupiti (na primer predmetov, ki so nevarni ali zanj neprimerni, ali takih, ki niso v skladu z vašimi vrednotami).

Strokovnjaki se strinjajo, da je torej žepnina dobro darilo za otrokovo finančno prihodnost, ki mu omogoča odgovorno ravnanje z denarjem. A poskrbeti morate, da mu bo po plačilu vseh stroškov ostalo še nekaj denarja za zadovoljitev lastnih želja in za varčevanje, kar naredite tako, da izračunate vse njegove redne obveznosti in znesku prištejete še približno 30 odstotkov.

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Otroci in denar: največ šteje zgled

»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal...

PRO
Članki
Članki Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel...

PRO
Članki
Članki Ceneje na oddih

Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več...

PRO
Članki
Članki Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v...

PRO
Članki
Članki Za startup ne rabite očetove garaže

Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje

PRO
Članki
Članki Zakaj Rusom ne smete ponuditi vodke?

Podjetja lahko uspešno medkulturno komunikacijo izkoristijo kot potencial. Dobri rezultati kažejo, da je odprtost v svet prednost.