FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Otroci in denar: največ šteje zgled

Čas branja: 4 min
08.08.2016  22:40
»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal si ga ne moremo privoščiti, nimamo dovolj denarja,« mu je odgovorila. »Pa pojdi ponj na bankomat,« jo je hitro poučil. Predlagana rešitev se mu je zdela enostavna in učinkovita ...
Otroci in denar: največ šteje zgled

Nobenega dvoma ni, da pravilno ravnanje z denarjem pomeni precej manj stresno življenje, pa vendar je med nami veliko takih, ki svojih želja in zmožnosti nekako ne morejo oziroma ne znajo uravnotežiti. Da bi se temu izognili, je treba že otroke naučiti, da denar ne raste na drevesu in da je odgovorno in pravilno ravnanje z njim zelo pomembno. In to je naloga staršev, ne vrtca, šole ali drugih izobraževalnih ustanov. Seveda ima pri tem pomembno vlogo vaš odnos do denarja in vaše ravnanje z njim, saj je prav zgled staršev tisto, kar največ šteje.

Za finančno opismenjevanje ni nikoli prezgodaj

V izjemno potrošniško naravnani družbi so otroci za ponudnike različnih dobrin vse bolj zanimivi. Zato je prav, da jih čim prej naučimo biti finančno odgovoren. Toda kdaj je pravi čas, da se lotimo finančnega opismenjevanja naših najmlajših? »Čim prej,« svetujejo strokovnjaki.

Za finančno opismenjevanje ni nikoli prezgodaj

Ne čakajte na vstop v šolo, ampak otroka že kot malčka, seveda na njemu primeren način, seznanite s plačilnimi sredstvi.

 1. Pojasnite mu, da si morate denar zaslužiti z delom in da ta ne »raste« v bankomatu, pa tudi to, da je od tega, koliko denarja zaslužite, odvisno, kako boste živeli.
 2. Predstavite mu, da je količina denarja, ki ga zaslužite na mesec, omejena, zato morate dobro razmisliti, kako in za kaj ga boste porabili.
 3. Zavedajte pa se, da otrok še ne zna razmišljati abstraktno, zato je morda dobro (seveda, če imate to možnost), da ga včasih vzamete s sabo v službo, mu pokažete svoje delovno mesto in pojasnite, kaj tam počnete.
 4. Otroku povejte, da ima vsaka stvar svojo vrednost, tudi elektrika, voda, stanovanje ..., vendar ga ne obremenjujte preveč s podrobnostmi in mesečnimi izdatki.

Igrajte se!

Otroke praviloma denar zelo zanima. Kot pojasnjuje dr. Albert Mrgole, psihoterapevt iz zavoda Vezal ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, otrok že približno od tretjega leta razume, da moramo imeti denar, če si želimo privoščiti dobrine. Razume tudi, da je količina denarja, ki ga lahko porabimo, omejena.

Igrajte se!

Če ne prej, se zanimanje za denar pokaže takrat, ko želijo malčki v vsem posnemati svoje starše, tudi v nakupovanju in plačevanju. Ko izrazijo tovrstno zanimanje, jim lahko denar približate prav skozi njim najbolj naravno stvar - igro. Igrajte se z njimi trgovino in se zabavajte ob njihovem veselju, ko ob plačilu z bankovcem za 20 evrov dobijo vrnjene tri bankovce po pet evrov, prepričani, da imajo več denarja kot pred plačilom. Otroci namreč v tej starosti še ne morejo razumeti vrednosti bankovca, lahko pa razumejo pojem denarne menjave, kar je dobra osnova za finančno opismenjevanje. Pomembno je tudi, da otroka v tem obdobju čim večkrat vzamete s sabo v trgovino in mu na konkretnih primerih razložite, koliko kaj stane. Najlažje je to storiti tako, da mu pokažete denar in nato konkreten predmet, ki ga lahko dobite za njegovo vrednost.

Še pred obiskom trgovine je smiselno, da skupaj z otrokom sestavite seznam dobrin, ki jih potrebujete in nameravate kupiti, in določite približno vsoto denarja, ki jo boste v trgovini porabili. Z otrokom se ob obisku trgovine pogovarjajte, kaj ste že postavili v voziček in kaj morate še najti, pa tudi o vrednosti posameznih izdelkov. Najpomembneje pa je, da na koncu nakup plačate z gotovino, ne s plačilno kartico, in tako otroku omogočite lažjo predstavo dejstva, da je za dobrine treba plačati.

Tudi kartica je denar

Ko je otrok nekoliko večji in dovolj zrel, ga počasi uvedite tudi v spremenjene navade, ki jih prinaša in omogoča digitalizacija. Običajno so šestletniki že dovolj zreli, da jim lahko pojasnite različne načine plačevanja in da vsaj v osnovi razumejo temeljne procese - plačevanje z gotovino ali brezpapirno plačevanje s kartico ali prek interneta. Da bo otrok laže razumel cikel porabe denarja in plačevanje računov, ga v prvih letih šolanja vzemite s sabo na banko ali pošto in skupaj plačajta položnico, denimo za elektriko.

Po končani prvi triadi je večina otrok dovolj zrela za resnejše pojasnilo o delovanju bankomata. Da bo vaša razlaga bolj »plastična«, ga odpeljite na banko, kjer na račun položita na primer bankovec za 20 evrov. Kmalu po obisku na banki pojdite z njim na bankomat; tam dvignita denar, vi pa mu pojasnite, da gre za denar, ki sta ga prej položila na račun. Otrok mora razumeti, da lahko na bankomatu dvigneš le toliko denarja, kolikor ga imaš na računu, in da ta naprava ni neomejen vir prihodkov.

Dober pripomoček za učenje tega, da lahko porabimo le toliko, kot imamo, je tudi predplačniška kartica, kamor mu naložite znesek, za katerega ste se dogovorili in ki ga lahko porabi po svoji presoji. Tako se bo otrok naučil, da ko zmanjka denarja, zmanjka sredstev za zadovoljitev njegovih potreb.

Naučite ga varčevanja

Že v starosti treh let je otroku smiselno predstaviti tudi varčevanje.

 1. Podarite mu hranilnik in ga spodbujajte, naj si poskuša s polnjenjem hranilnika katero od svojih želja zadovoljiti kar sam.
 2. Pojasnite mu, da si bo lahko, ko bo hranilnik napolnil z denarjem, kupil nekaj, kar si zelo želi. Seveda bo hotel tako majhen otrok svoj hranilnik napolniti čim prej in vas bo poskušal pripraviti do tega, da mu podarite čim več kovancev, a ne prehitevajte. Otrok mora spoznati, da vseh želja ni mogoče zadovoljiti v trenutku in da varčevanje, ki omogoča uresničitev nečesa, traja nekaj časa.

  Naučite ga varčevanja

  Omogočite mu žepnino

  Ko je otrok nekoliko večji in ga številke že zanimajo, predvsem pa, ko razume simbolično vrednost denarja, mu omogočite tudi žepnino, saj bo z njeno pomočjo razvijal veščine, ki so pomembne za odgovorno ravnanje z denarjem.

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Žepnina, da ali ne?

Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in...

PRO
Članki
Članki Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel...

PRO
Članki
Članki Ceneje na oddih

Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več...

PRO
Članki
Članki Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v...

PRO
Članki
Članki Za startup ne rabite očetove garaže

Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje

PRO
Članki
Članki Zakaj Rusom ne smete ponuditi vodke?

Podjetja lahko uspešno medkulturno komunikacijo izkoristijo kot potencial. Dobri rezultati kažejo, da je odprtost v svet prednost.