FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Ceneje na oddih

Čas branja: 3 min
10.07.2016  22:40
Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več lahko prihranite, če ste vsaj malo iznajdljivi in s tem denarjem kar nekaj časa uživate na rajskem otočju. Podobno je tudi z drugimi destinacijami. Z nekaj truda (in včasih tudi sreče) si lahko namesto enega dopustovanja za isto ceno privoščite dve ali celo tri. Pomemben je le pravilen pristop.
Ceneje na oddih

Čeprav ima pri potovanju in dopustovanju vsak svoje želje in potrebe, je smiselno upoštevati nekaj nasvetov, ki vam pomagajo obdržati nekoliko več denarja v svoji denarnici in ga morda raje porabiti drugje. Kako si torej privoščiti dopust, za katerega ne boste zapravili gore denarja, boste pa na njem deležni udobja, ki si ga zaslužite? Poglejmo nekaj možnosti.

Potovanje z letalom je lahko celo cenejše kot z drugimi oblikami prevoza, dobro pa je, da znate poiskati čim bolj poceni karto. Kako?

    1. Najprej si izberite končni cilj potovanja.

    2. Poiščite letališča v bližini in poglejte, katere letalske družbe letijo na ta letališča.

    3. Nato obiščite spletne strani vseh teh družb in primerjajte cene. Včasih se splača počakati nekaj dni, saj so različne akcije, v katerih so lahko cene vozovnic prav smešno nizke, dokaj pogoste. Zlasti takrat, ko letalska družba doda novo progo (ali začne leteti na novo letališče).

Spet drugič boste imeli več sreče, če boste spremljali posebne spletne strani, ki so namenjene prav temu - nakupu poceni letalskih kart. Takšne strani so na primer www.cheapflights.com ,www.skyscanner.net, www.expedia.com, www.onetravel.com, www.ltur.com/de in številne druge.

Včasih na ceno vplivajo tudi nepričakovani politični dogodki. Tako je na primer vrednost britanskega funta takoj po objavi izida referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU precej padla. Takrat je bilo dobro ob nakupu karte za kamorkoli, preveriti ceno v funtih, torej na angleških agencijah, in tako za karto odšteti tudi deset odstotkov manj. Vendar so agencije kmalu po padcu funta začele izravnavati razlike, tako da je ta priložnost zamujena.

Če ste lahko pri datumu odhoda in prihoda zelo prilagodljivi, boste zagotovo potovali ceneje, kot če imate točno določen datum odhoda in prihoda. Če si lahko privoščite potovanje zunaj sezone, pa še toliko bolje - polega tega, da prihranite denar, se izognete tudi gneči.

Uporabite tehnologijo

Uporabite tehnologijo

Večinoma boste lahko paket prevoza z letalom in počitnikovanja v hotelu dobili ugodneje, kot če bi si to urejali ločeno. A to ne velja vedno, zato je pred nakupom turističnega aranžmaja dobro preveriti. Številne spletne strani, kot sta denimo www.skyscanner.net ali www.hipmunk.com, na enem mestu omogočajo primerjavo cen med različnimi ponudniki storitev. Pri primerjanju tako cen letalskih kart kot aranžmajev pa bodite pozorni na to, kaj cene vključujejo in ali so vanje vključene vse letališke pristojbine in druge takse.

Če želite poiskati nastanitev v posameznem kraju, si je dobro ogledati spletne strani, kot so www.booking.com, www.airbnb.com, www.vrbo.com in www.homeaway.com. Vzpostavite neposreden stik z lastnikom ali ponudnikom. S tem si običajno zagotovite nižjo ceno, kot če si namestitev rezervirate preko agencije.

Preverite izkušnje drugih

Prava zakladnica informacij je popotnikom zagotovo dobro poznana spletna stran www.tripadvisor.com, ki ponuja praktično vse, kar mora popotnik vedeti, na enem mestu. Zlasti uporaben je forum, kjer se krešejo mnenja in izmenjujejo informacije. Tu je ogromno nasvetov, in sicer ne le takih, kaj je treba v posameznem kraju videti ali početi, kje dobro in poceni jesti, kje so najboljša prenočišča in kje kaj kupiti, temveč uporabniki tudi obveščajo o različnih akcijah letalskih in drugih prevoznikov, ponudnikov prenočišč in drugih storitev. Skratka koristno in uporabno.

Če pa ste se že odločili, koliko boste porabili za počitnice, in ne bi radi izgubljali časa z organizacijo in iskanjem najcenejše storitve, lahko poskusite »svojo ceno« doseči na spletni strani www.priceline.com. Ponudite toliko, koliko ste pripravljeni plačati, spletna stran pa bo uredila vse preostalo. A pozor, ko je naročilo oddano, ga ne bo več mogoče preklicati.

Na cilju

Ko enkrat prispete na cilj, se je smiselno čim bolj zgledovati po domačinih oziroma upoštevati njihove nasvete. Če ste kakšno noč pripravljeni preživeti na manj udobnem ležišču, lahko hotelsko posteljo zamenjate za prenočišče na vlaku ali ladji. Tako prihranite čas, saj potujete med spanjem, pa tudi denar, prihranjeni strošek »izpuščenega« prenočišča pa lahko unovčite pri naslednjih nastanitvah.

Ob obisku znamenitosti se poskusite izogniti večjim izdatkom na glavnih turističnih točkah. Tam so namreč cene najvišje. Tako boste lahko na primer v lokalih, ki so le nekaj minut hoje oddaljeni od glavnih znamenitosti, jedli tudi za polovico ceneje. Kosilo bo še cenejše, če ga boste izbrali iz dnevne ponudbe in ne po naročilu. Poleg tega je bolj smiselno, da greste na kosilo kot na večerjo, saj so te običajno veliko dražje.

Na cilju

Ne pozabite na podrobnosti

Da bodo vaše počitnice v tujini mirne in brezskrbne, pa še pred odhodom v tujino sklenite turistično zavarovanje. Tega ponujajo praktično vse zavarovalnice, marsikaj pa lahko uredite tudi s pomočjo svoje matične banke. NLB tako na primer ponuja turistično zavarovanje NLB Vita Tujina, ki krije vse stroške zdravljenja v tujini. Poleg tega svojim uporabnikom omogoča tudi sklenitev nezgodnega zavarovanja NLB Vita Nezgoda, vsi imetniki kartice NLB Zlati Mastercard pa so tudi že zdravstveno zavarovani za medicinsko asistenco v tujini ali s turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini, in sicer do zneska 15.000 evrov.

Čeprav boste na potovanju ob upoštevanju vseh zgornjih nasvetov zagotovo precej prihranili, boste vseeno potrebovali nekaj gotovine. To si lahko priskrbite na bankomatih. Še pred odhodom se pri svoji banki pozanimajte glede provizije, ki jo boste plačali pri dvigu in poiščite najcenejšo varianto. Kartica banke NLB BA Maestro na primer omogoča dvig gotovine povsod po svetu z nižjo provizijo, kot če bi dvig opravili s katero od kartic z odloženim plačilom. Enako velja za nakupovanje, saj lahko nakupe brez strahu pred provizijami plačujete s kreditnimi karticami MasterCard in Visa.

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Žepnina, da ali ne?

Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in...

PRO
Članki
Članki Otroci in denar: največ šteje zgled

»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal...

PRO
Članki
Članki Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel...

PRO
Članki
Članki Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v...

PRO
Članki
Članki Za startup ne rabite očetove garaže

Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje

PRO
Članki
Članki Zakaj Rusom ne smete ponuditi vodke?

Podjetja lahko uspešno medkulturno komunikacijo izkoristijo kot potencial. Dobri rezultati kažejo, da je odprtost v svet prednost.