FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Čas branja: 3 min
13.07.2016  22:40
Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel v nočno moro? To, da daleč stran od doma in v času, ki naj bi bil predvsem brezskrben, ostaneš brez bančne kartice in po možnosti še brez gotovine, je zagotovo eden od razlogov, da gre pričakovan in želen oddih po zlu. Pa vendar ni treba, da je tako. Kljub temu, da v tujini izgubite bančne kartice (ali pa vam jih ukradejo), lahko brez večjih težav nadaljujete z dopustom. Preberite, kaj morate narediti.
Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Predvsem ohranite mirno glavo. Ko opazite, da bančne kartice ni tam, kjer bi morala biti, najprej pomislite, kje in kdaj ste je zadnje uporabljali. Mogoče ste jo pozabili v restavraciji, v trgovini, na bankomatu ... Poskusite jo poiskati, vprašajte prijatelje, sorodnike in znance ali so jo kje videli in jih prosite za pomoč pri iskanju.

Če ste v iskanju neuspešni in ugotovite, da ste jo izgubili ali pa da so vam jo celo ukradli, ne izgubljajte časa. Čim hitreje jo prekličite, v primeru suma kraje pa to prijavite tudi lokalni policiji, ki naj naredi zapisnik. Če potrebujete pomoč, se lahko obrnete tudi na slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo (kontaktne podatke najdete tukaj: www.mzz.gov.si) v tisti državi, kjer dopustujete, svetujejo v NLB.

Kako preklicati kartico?

Še preden se odpravite na dopust, se je dobro na matični banki pozanimati o postopkih, ki jih je treba opraviti, če vam kartico ukradejo v tujini. Večinoma pa velja, da lahko preklic opravite v vsaki poslovalnici svoje banke osebno ali pa preko telefona; komitenti NLB tako na primer kartice prekličejo na telefonski številki +386 1 477 20 00. Kartico pa lahko prekličete tudi v procesnem centru (telefonska številka je zapisana na hrbtni strani vsake kartice), opozarjajo na Združenju bank Slovenije (ZBS).

ThinkstockPhotos-509030876111.1467292864.jpg.n.960px.jpg

Kako do denarja?

Ko ste preklicali kartico, ste sicer onemogočili njeno zlorabo, vendar pa s tem vaših težav še ni konec. Na dopustu namreč večinoma potrebujemo denar. Kako do njega? Kot pravijo v NLB, se lahko imetniki kateregakoli NLB osebnega računa, ki so na počitnicah ali službenem potovanju v Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Kosovu, Makedoniji ali Srbiji oglasijo v katerikoli poslovalnici NLB Skupine v teh državah in tam dobijo prvo bančno pomoč. Gre za storitev, ki je namenjena prav razrešitvi neljubih dogodkov na potovanjih in med drugim vsebuje telefonski klic za razrešitev trenutnega položaja ter nakazilo sredstev z osebnega računa na dogovorjeni račun banke gostiteljice. Banke NLB Skupine v vlogi banke gostiteljice storitev opravijo brezplačno, storitve matične banke pa vam bodo zaračunali skladno s tarifo matične banke.

Druga pot do denarja je storitev Western Union. Gre za največjo mednarodno mrežo za hitro nakazovanje denarja, ki je na voljo na več kot 250.000 vplačilno-izplačilnih mestih po vsem svetu. Vse, kar morate storiti, je, da pokličete nekoga, ki vam bo poslal denar. Vaš prijatelj ali sorodnik bo moral posredniku storitve Western Union (torej vaši matični banki) sporočiti podatke, izpolniti obrazec in se dogovoriti za lokacijo - običajno za bančno poslovalnico ali trgovino v državi, kjer se nahajate. »Gotovino boste prejeli v nekaj minutah in pri tem ne boste imeli nobenih stroškov,« pravijo v NLB in dodajajo, da je edina omejitev najvišji znesek nakazila, ki znaša 5.600 evrov. Pošiljatelj pa bo moral poravnati še provizijo, ki je odvisna od zneska nakazila. Da vaš denar ne bi prišel v napačne roke, boste morali ob njegovem prevzemu pokazati potni list ali pa odgovoriti na prej domenjeno testno vprašanje.

Kaj pa, če je že prepozno?

Kaj pa, če so vam ukradeno bančno kartico že zlorabili in kako to ugotoviti? Zagotovo je smiselno uporabljati storitev SMS-obveščanja o transakcijah, opravljenih na bankomatih, POS-terminalih in spletnih trgovinah, ki jo svojim komitentom ponuja večina bank, pravijo v Združenju bank Slovenije. Matična banka vam v tem primeru obvestilo o transakciji v obliki SMS-sporočila pošlje na mobilni telefon takoj ob izvedbi transakcije. Tako boste hitro ugotovili, ali vaša kartica nekje leži izgubljena, ali pa jo nekdo pridno uporablja.

Nekatere banke so skupaj z zavarovalnicami omogočile tudi zavarovanje bančnih kartic za primere izgube, kraje in/ali zlorabe. V svoji banki se pozanimajte, ali je ta storitev na voljo, kaj zavarovanje vključuje in za kakšno ceno.

Zavarovanje za primer izgube ali kraje kartice

Ali boste v primeru, da je do zlorabe kartice že prišlo, dobili svoj denar nazaj, je odvisno od več dejavnikov. Banke namreč vsak primer zlorabe obravnavajo individualno. »Na podlagi ugotovitve dejanskega poteka dogodkov, povezanih z zlorabo, je mogoče določiti odgovornost banke in imetnika kartice,« pravijo na združenju in dodajajo, da zakon o plačilnih storitvah in sistemih omejuje odgovornost za škodo, ki je bila povzročena imetniku plačilne kartice. »Svetujemo vam, da s kartico ravnate skrbno in odgovorno, skladno s priporočili banke, tako da boste lahko banki dokazali, da škoda ni nastala zaradi naklepa ali zaradi vaše malomarnosti. Škodo nad 150 evrov v takšnem primeru krije banka,« še pravijo na združenju.

Vi pa lahko z gotovino v žepu mirno nadaljujete svoj dopust ...

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Žepnina, da ali ne?

Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in...

PRO
Članki
Članki Otroci in denar: največ šteje zgled

»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal...

PRO
Članki
Članki Ceneje na oddih

Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več...

PRO
Članki
Članki Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v...

PRO
Članki
Članki Za startup ne rabite očetove garaže

Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje

PRO
Članki
Članki Zakaj Rusom ne smete ponuditi vodke?

Podjetja lahko uspešno medkulturno komunikacijo izkoristijo kot potencial. Dobri rezultati kažejo, da je odprtost v svet prednost.